Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
8.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Švedska volitve izid Stefan Löfven

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 8.03

8 let

Socialdemokrati izključili sodelovanje s skrajno desnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po nedeljskih parlamentarnih volitvah na Švedskem je vodja socialdemokratov Stefan Löfven napovedal prizadevanja za sestavo nove vlade, premier Fredrik Reinfeldt pa odstop z vrha vlade.

Volitve, ki so končale osemletno vladavino desnosredinske koalicije v tej skandinavski državi, so dale nov zagon skrajno desnim Švedskim demokratom. Vendar pa je verjetni novi premier Löfven že napovedal, da s skrajno desnico ne bo sodeloval.

Levosredinski blok je dobil 43,7 odstotka glasov, Reinfeldtova Zmerna stranka 39,3 odstotka (deset odstotkov manj kot na volitvah leta 2010), Švedski demokrati pa 13 odstotkov glasov (pred štirimi leti so dobili 5,7 odstotka glasov). Levi sredini za absolutno večino v 349-članskem parlamentu je zmanjkalo 16 mandatov, dobila jih je 159, kar napoveduje zelo težavno oblikovanje nove vlade.

"Smo v resni situaciji" 57-letni Löfven je napovedal, da bo pogovore o oblikovanju nove vlade začel z Zelenimi, a pripravljen je na sodelovanje tudi z drugimi "demokratičnimi strankami". Znova je izrecno izključil možnost sodelovanja s Švedskimi demokrati. "Zdaj je čas, da strankarsko taktiko pustimo ob strani in prevzamemo odgovornost za Švedsko," je poudaril. Dodal je, da Švedska potrebuje "novo smer" ter da so pred državo številni izzivi: "Smo v resni situaciji. Na tisoče ljudi je brez dela. Šolski uspeh upada bolj kot v drugih članicah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)," je izpostavil.

Löfven bo, napovedujejo analitiki, moral preseči ideološke delitve in k sodelovanju v svoji vladi povabiti nekatere stranke iz zdajšnje desnosredinske koalicije.

"Ni nam ravno uspelo" Reinfeldt je priznal poraz in napovedal, da bo danes ponudil odstop z mesta premierja. Spomladi prihodnje leto namerava odstopiti tudi kot vodja Zmerne stranke. "Bilo je čudovito potovanje," je poudaril 49-letni Reinfeldt, a obenem jasno priznal poraz. "Volilne kampanje je konec, ni nam ravno uspelo," je dejal konservativni švedski premier z najdaljšim stažem.

Od prihoda na oblast leta 2006 je Reinfeldtova koalicija znižala davke na dohodek in korporativne davke, ukinila davek na bogastvo in oklestila socialne prispevke.

"Ne morejo nas več ignorirati" Vodja Švedskih demokratov, ki nasprotujejo priseljevanju tujcev, Jimmie Aakesson je ocenil, da so zdaj postali odločilen jeziček na tehtnici in bodo oni tisti, ki bodo določali dejanskega zmagovalca nedeljskega glasovanja. "Ne morejo nas več ignorirati, tako kot so nas ignorirali v preteklih štirih letih," je poudaril.

Ne spreglejte