SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Snežni kaos v Švici: snežna odeja debela tudi več kot dva metra #video

1

termometer

V švicarskih Alpah je v kratkem času zapadlo okoli meter in pol snega, ponekod samo sinoči okoli 40 centimetrov novega. Snežna odeja je marsikje že presegla dva metra. Snežni kaos je v Švici največji v zadnjih 30 letih: zaprte so številne ceste in železniške proge, številni kraji so odrezani od sveta.

Alpe so spet v primežu močnega sneženja. Številna smučarska središča so odrezana od sveta. Sloviti švicarski Zermatt celo že drugič letos. Tam je ujetih okoli devet tisoč turistov. Tudi v Davosu, kjer je prav te dni Svetovni gospodarski forum, imajo ogromne težave s snegom, snežnimi in zemeljskimi plazovi.

V mestu Zermatt vlada pravi snežni kaos. Snega je toliko, da je promet skoraj povsem obstal. Po cestah gre še najlažje kar na smučeh ali deski.

Že drugič v dveh tednih odrezani od sveta

Pred lokali se vijejo dolge vrste. Turisti, ki so obtičali, čakajo vsaj na čaj ali kuhano vino. Za tiste, ki želijo domov, pa je edina možnost prevoz s helikopterjem. Zermatt je bil od sveta za nekaj dni odrezan že pred dvema tednoma.

Debela snežna odeja pa številne, predvsem logistične težave povzroča tudi organizatorjem Svetovnega gospodarskega foruma. Ta se prav danes začenja v švicarskem Davosu.

Kmalu pridejo številni svetovni politiki

A kljub snežnemu kaosu se v Davosu že zbira svetovna elita. Še posebej nestrpno pričakujejo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Več kot tri tisoč svetovnih politikov, gospodarstvenikov, akademikov in tudi zvezdnikov bo sicer tam do petka razpravljalo o prihodnosti svetovne ureditve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin