Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 2. 2016,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Obama ZDA vrhovno sodišče

Nedelja, 14. 2. 2016, 8.24

8 let

Smrt vrhovnega sodnika podžgala ameriško predsedniško tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V noči na soboto je na ranču v Teksasu umrl konservativni vrhovni sodnik ZDA Antonin Scalia. Iskanje njegovega naslednika bo v predvolilnem času zelo pestro.

Antonina Scalio so našli mrtvega v sobi, ker zjutraj ni prišel na zajtrk. Ameriški predsednik Barack Obama je novico o smrti izvedel med igranjem partije golfa v Kaliforniji, ki jo je dokončal, nato pa v kratki televizijski izjavi pokojnika označil za enega najvplivnejših vrhovnih sodnikov v zgodovini. Opisal ga je kot veliko pravniško osebnost in velikega ljubitelja opere ter lova. Obama je napovedal, da bo izpolnil svojo ustavno dolžnost in imenoval njegovega naslednika. "To je večje od katerekoli stranke, ker gre za našo demokracijo in sodišče," je dejal Obama.

Scalia na vrhovnem sodišču preživel tri desetletja Scalio je imenoval predsednik Ronald Reagan leta 1986. Prvi Američan italijanskega porekla na vrhovnem sodišču se je z leti izkazal za enega najbolj konservativnih vrhovnih sodnikov v ameriški zgodovini, ki je somišljenike razveseljeval s svojimi mnenji in pikrim humorjem, liberalne Američane pa spravljal v obup.

Scalia velja za tako imenovanega ustavnega originalista, kar pomeni, da je zagovarjal dobesedno interpretacijo ustave glede na to, kaj so besede pomenile takrat, ko so jih pisci ustave dali na papir. Liberalni pravni strokovnjaki zato menijo, da bi Scalia verjetno še vedno zagovarjal sužnjelastništvo. Scalia je odločno zagovarjal pravico do orožja in smrtno kazen tudi za mladoletne in duševne bolnike, pri čemer je prišel navzkriž s Katoliško cerkvijo. S Cerkvijo pa je bil na isti valovni dolžini glede nasprotovanja homoseksualcem in splavu.

Vloga vrhovnega sodišča ključna pri vrsti vprašanj Vrhovno sodišče ZDA ima devet sodnikov in sodnic, s Scalio pa je bila sestava večinoma konservativna. Sodišče je zdaj razdeljeno na štiri liberalne in tri konservativne sodnike in sodnice, pri čemer Anthony Kennedy občasno s svojimi mnenji prestopa iz konservativcev med liberalce.

Vrhovno sodišče ZDA ima nalogo interpretacije zakonov in njegova vloga je ključna pri številnih zelo pomembnih vprašanjih, kot so pravica do splava in orožja, pravice homoseksualcev, vloge denarja v politiki in podobno. Če je sodišče razdeljeno na štiri proti štiri, bo veljala odločitev prizivnega sodišča, s katerega je vprašanje prišlo na vrhovno sodišče.

Sodnike imenuje predsednik ZDA, potrdi pa jih senat. Trenutni predsednik ZDA je demokrat Barack Obama, ki bo v senatu z republikansko večino zaradi velike pomembnosti položaja in občutljivega ravnotežja sodišča zdaj izjemno težko našel sprejemljivega naslednika ali naslednico Scalii. Še posebej zaradi tega, ker se mu izteka zadnje leto drugega mandata.

Smrt Scalie bo močno vplivala na ameriško predsedniško tekmo Vodja senatne večine Mitch McConnell iz Kentuckyja je Obami nemudoma sporočil, naj niti ne poskuša imenovati naslednika, ker ga senat ne bo potrdil. Demokrati seveda pravijo, da to ne gre. Vodja manjšine v senatu Harry Reid iz Nevade je sporočil, da sodišče ne more biti leto dni brez enega od svojih članov.

Smrt Scalie je vdrla v predsedniško tekmo ZDA skozi velika vrata. Obe stranki si želita prepira okrog pokojnikovega naslednika, ker s tem podžigata svojo volilno bazo. Ena od predsednikovih pristojnosti, ki ima velike posledice za ameriško družbo, je prav gotovo pravica imenovanja vrhovnih sodnikov.

Republikanski predsedniški kandidati so uvodne minute svojega soočenja v Južni Karolini sinoči porabili za izraze občudovanja Scalie in pozive senatnim republikancem, naj Obami preprečijo imenovanje naslednika. Strah konservativcev je razumljiv, saj bi liberalni naslednik na vrhovnem sodišču spremenil smer zgodovine.

Ne spreglejte