SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenske novinarske organizacije: Takih groženj v EU ne bi pričakovali

0,08

termometer

katalonija, barcelona
Foto: Reuters

Slovenske novinarske organizacije so danes izrazile podporo avtonomni in neodvisni katalonski javni radioteleviziji ter solidarnost s kolegi na katalonski javni televiziji TV3, javnem radiu in tiskovni agenciji, ki jim je španska vlada v soboto zagrozila z odvzemom samostojnosti.

Društvo novinarjev Slovenije, Združenje novinarjev in publicistov ter Sindikat novinarjev Slovenije so v sporočilu za javnost opozorili, da javni mediji ne delujejo v imenu vlade, ampak v imenu javnosti. Prav zato je izrednega pomena, da se vodstvo in nadzornike imenuje po demokratičnih postopkih, ki ščitijo novinarje in medijske ustvarjalce pred političnimi pritiski, so poudarili.

Kot dodajajo, je politično obvladovanje javnih medijev v svojem bistvu nedemokratično in nevarno za samo demokracijo. "Napovedan grob poseg v neodvisnost javnih medijev bi pričakovali kvečjemu v kakšni nedemokratični državi, ne pa od vlade članice Evropske unije," so zapisali.

"Svoboda tiska in javnega izražanja je ena temeljnih človekovih pravic"

Če bo španska vlada politično prevzela katalonske javne medije, v slovenskih novinarskih organizacijah pričakujejo, da bo Evropska zveza novinarjev (EFJ) od Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Evropskega sveta kot tudi od Sveta Evrope zahtevala, da ukrepajo proti Španiji. "Svoboda tiska in javnega izražanja je namreč ena temeljnih človekovih pravic in osnov evropskega povezovanja," so še poudarili v sporočilu za javnost.

Španska vlada je v soboto odločila, da bo odstavila katalonsko vlado, razpustila katalonski parlament, izvedla regionalne volitve in prevzela nadzor nad katalonskimi javnimi mediji.

Katalonije nove volitve naj ne bi rešile pred posredovanjem Madrida
Regionalna vlada v Kataloniji se ne bo izognila posredovanju Madrida in začasni razveljavitvi avtonomije zgolj z morebitnim razpisom novih volitev, je danes dejal španski pravosodni minister Rafael Catala. Kot je poudaril v pogovoru za španski nacionalni radio, bi trenuten spor glede prizadevanj za neodvisnost rešila le jasna sprememba smeri.

Kršitev obveznosti, ki jih je zakrivil regionalni voditelj Carles Puigdemont, ni mogoče rešiti zgolj z razpisom novih volitev, je dejal. Potrebne bi bile volitve "in še nekaj dodatnega", kar bi vključevalo izključitev vsakršne možnosti za enostransko razglasitev neodvisnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Katalonski regionalni parlament se bo v četrtek sestal na izrednem zasedanju, na katerem bi lahko "prehitel" Madrid in napovedal nove volitve. Oblasti v Madridu se obenem pripravljajo tudi na možnost, da bi Puigdemont na seji razglasil neodvisnost Katalonije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin