SiolNET. Novice Svet
1,13

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Katalonci bodo s telesi branili Puigdemonta

1,13

termometer

Katalonija, protest 21.10.2017
Foto: Reuters

Katalonski protestniki, ki se zavzemajo za neodvisnost, so napovedali, da bodo okoli parlamenta postavili živi zid, da bi preprečili aretacijo svojega voditelja Carlesa Puigdemonta.

Španske oblasti so namreč potrdile pisanje medijev, da bodo, če Katalonija razglasi neodvisnost, zaradi upora aretirale Puigdemonta. Španski generalni državni tožilec Jose Manuel Maza je napovedal, da je zaradi "resnosti kaznivega dejanja logično in skoraj nujno", da v primeru razglasitve neodvisnosti Puigdemonta in morda tudi druge člane vlade nemudoma aretirajo in pripeljejo v preiskovalni zapor. Španska zakonodaja za upor predvideva do 30 let zaporne kazni.

Španska vlada je v soboto na izredni seji v Madridu odločila, da bo suspendirala regionalno vlado v Kataloniji in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa tam izvedla regionalne volitve. Na njih Puigdemont ne bo smel nastopiti niti ne bo smel predlagati kandidatov.

Puigdemontu grozi aretacija. Puigdemontu grozi aretacija. Foto: Reuters "Španija je izvedla državni udar"

Puigdemont je ravnanje španske vlade označil za napad na demokracijo ter napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta. Po njegovih besedah je španska vlada v Kataloniji izvedla državni udar.

Na ulicah Barcelone se je v soboto zbralo 450.000 zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so protestirali proti španski vladi ter zahtevali izpustitev voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodje Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.

Novo nasilje?

Sanchez in Cuixart sta obtožena spodbujanja več sto protestnikov k oviranju španske policije. Ta je 1. oktobra skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti, s tem, ko je na nekaterih voliščih zasegla glasovnice in volilne skrinjice.

Protestniki so napovedali, da bodo obkrožili parlament ali katero koli drugo stavbo, v kateri bi bil Puigdemont, da bi s svojimi telesi preprečili njegovo morebitno aretacijo. To bi utegnilo pomeniti novo nasilje med protestniki in Španijo, ki je pred referendumom o neodvisnosti v Katalonijo poslala dodatno policijo, španski policisti pa so nato tudi z nasiljem na nekaterih voliščih preprečili glasovanje.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • enivetok / 22.10.2017. ob 15:15 +3 0

  španija se je pokazala kakšna je v resnici.še zmeraj je fašistična država

  +3 0
 • MBSQ / 22.10.2017. ob 20:45 +3 0

  Španija dela veliko napako, saj bosta Katalonija in Baskija prej ko slej dosegli neodvisnost. Tako bo tudi z Škotsko. Tudi Evropska unija dela veliko napako, da ne podpre Katalonije, saj je vizija Evrope lahko samo v 'Evropi narodov' in ne v 'Evropi držav', še manj v 'Združenih državah Evrope'. G. Juncker je slep, če tega ne vidi.

  +3 0
 • slov1ec / 22.10.2017. ob 13:26 +2 0

  " Roška " v Barceloni

  +2 0
delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin