Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 10. 2017,
13.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

4

Natisni članek

Katalonija Španija neodvisnost Carles Puigdemont aretacija

Nedelja, 22. 10. 2017, 13.12

6 let, 6 mesecev

Katalonci bodo s telesi branili Puigdemonta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

4

Katalonija, protest 21.10.2017 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Katalonski protestniki, ki se zavzemajo za neodvisnost, so napovedali, da bodo okoli parlamenta postavili živi zid, da bi preprečili aretacijo svojega voditelja Carlesa Puigdemonta.

Španske oblasti so namreč potrdile pisanje medijev, da bodo, če Katalonija razglasi neodvisnost, zaradi upora aretirale Puigdemonta. Španski generalni državni tožilec Jose Manuel Maza je napovedal, da je zaradi "resnosti kaznivega dejanja logično in skoraj nujno", da v primeru razglasitve neodvisnosti Puigdemonta in morda tudi druge člane vlade nemudoma aretirajo in pripeljejo v preiskovalni zapor. Španska zakonodaja za upor predvideva do 30 let zaporne kazni.

Španska vlada je v soboto na izredni seji v Madridu odločila, da bo suspendirala regionalno vlado v Kataloniji in razpustila parlament v Barceloni, v šestih mesecih pa tam izvedla regionalne volitve. Na njih Puigdemont ne bo smel nastopiti niti ne bo smel predlagati kandidatov.

Puigdemontu grozi aretacija. | Foto: Reuters Puigdemontu grozi aretacija. Foto: Reuters "Španija je izvedla državni udar"

Puigdemont je ravnanje španske vlade označil za napad na demokracijo ter napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta. Po njegovih besedah je španska vlada v Kataloniji izvedla državni udar.

Na ulicah Barcelone se je v soboto zbralo 450.000 zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so protestirali proti španski vladi ter zahtevali izpustitev voditeljev dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodje Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.

Novo nasilje?

Sanchez in Cuixart sta obtožena spodbujanja več sto protestnikov k oviranju španske policije. Ta je 1. oktobra skušala preprečiti izvedbo katalonskega referenduma o neodvisnosti, s tem, ko je na nekaterih voliščih zasegla glasovnice in volilne skrinjice.

Protestniki so napovedali, da bodo obkrožili parlament ali katero koli drugo stavbo, v kateri bi bil Puigdemont, da bi s svojimi telesi preprečili njegovo morebitno aretacijo. To bi utegnilo pomeniti novo nasilje med protestniki in Španijo, ki je pred referendumom o neodvisnosti v Katalonijo poslala dodatno policijo, španski policisti pa so nato tudi z nasiljem na nekaterih voliščih preprečili glasovanje.

Ne spreglejte