SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katalonci napovedali nepokorščino Madridu

0,28

termometer

Katalonija, protest 21.10.2017
Foto: Reuters

Katalonske oblasti ne bodo sledile ukazom španske vlade, če bo Madrid prevzel nadzor nad pokrajino, je napovedal zunanji minister v katalonski regionalni vladi Raul Romeva. Katalonski parlament se bo sestal v četrtek, dan pred zasedanjem španskega parlamenta.

Španski premier Mariano Rajoy je pretekli konec tedna naznanil načrt odstavitve regionalne vlade in omejitev pristojnosti parlamenta. V šestih mesecih naj bi izvedli nove volitve.

"Ljudje so za več let demokratično odločili, katero vlado želijo, kateri parlament želijo. Te institucije je treba ohraniti," je glede teh načrtov za BBC dejal Romeva. "Pravico zamenjati te institucije imajo samo ljudje. Kako lahko EU živi s takšno situacijo? Kako lahko preživi evropska demokracija in kako so lahko verodostojni, če dovolijo, da se to (odvzem avtonomije, op. a.) zgodi," je dodal.

Bo parlament v petek potrdil odvzem avtonomije?

Skrajno leva katalonska stranka CUP, ki je v katalonskem parlamentu ključni zaveznik vladajoče koalicije, je v primeru odstavitve vlade napovedala "množično državljansko nepokorščino". Načrte Madrida je v sporočilu označila za "največjo agresijo" nad Katalonci od Francove diktature.

Španski senat naj bi predloge vlade, vključno s predvidenimi novimi volitvami, potrdil v petek. Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata pretekli teden ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Hkrati je španska vlada pozvala katalonske javne uslužbence, naj sodelujejo z njihovimi predstavniki. "Možno je, da se bodo uslužbenci upirali," je na novinarsko vprašanje, kako se bo na prevzem nadzora odzvalo 176.000 katalonskih javnih uslužbencev, odgovoril španski gospodarski minister Luis de Guindos.

Puigdemontu grozita aretacija in zapor

Puigdemont je ravnanje španske vlade označil za napad na demokracijo ter napovedal, da bo sklical sejo katalonskega parlamenta. Katalonske stranke so danes razpravljale o nadaljnjih korakih ter določile, da se bo regionalni parlament sestal v četrtek. Predstavnik vladajoče koalicije Lluis Corominas se je po sestanku izogibal omembi neodvisnosti in je zagotovil, da je namen seje razpravljati o odgovoru na uporabo 155. člena španske ustave.

Seja bi vladajočim separatistom lahko dala možnost za enostransko razglasitev neodvisnosti, s čimer grozijo vse od izvedbe referenduma 1. oktobra. V primeru razglasitve neodvisnosti je Španija odkrito zagrozila, da Puigdemontu zaradi upora grozita aretacija in 30 let zapora.

Katalonski premier pripravljen na beg v Francijo

Medtem so francoski aktivisti sporočili, da Puigdemontu ponujajo zatočišče v primeru dodatne zaostritve konflikta z Madridom. Kot je sporočil vodja odbora za samoodločbo Severne Katalonije Robert Casanovas, Puigdemont in njegova vlada lahko računata na gostoljubje v mestu Perginan ob meji s Španijo.

Kot je za radijsko postajo France Bleu pojasnil Puigdemont, trenutno potekajo priprave za njihov sprejem v tem francoskem mestu, da bodo pripravljeni, še preden bi zaradi poslabšanja razmer zaprli meje in bi prišlo do aretacij. Puigdemontu bo za bivanje na voljo vila v kraju Theza.

Skupina pod vodstvom Casanovasa se zavzema za večjo samostojnost departmaja Pyrenees-Orientales znotraj francoske države. Območje na meji s Španijo je bilo nekoč del kneževine Katalonija in je leta 1659 pripadlo Franciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin