Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
19.10

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nato Rusija Slovenija Ukrajina Karl Erjavec Afganistan

Torek, 2. 12. 2014, 19.10

8 let, 2 meseca

Slovenija za čimprejšnje srečanje Sveta Nato-Rusija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija je podprla pobudo Nemčije za organizacijo čimprejšnjega srečanja Sveta Nato-Rusija na ravni veleposlanikov, da bi razpravljali o ukrajinski krizi, je povedal zunanji minister Karl Erjavec.

Glede na to, da je to pobudo na zasedanju zunanjih ministrov Nata omenilo več zunanjih ministrov, je Karl Erjavec optimističen, da bo na koncu podprta. O njej bodo ministri še razpravljali predvidoma na nocojšnji delovni večerji. Odnosi med Natom in Rusijo so sicer zaradi ukrajinske krize pravzaprav na ledu. Nato je ob izbruhu krize prekinil tudi skoraj vse sodelovanje z Rusijo in omejil politične stike na raven veleposlanikov oziroma višje.

Erjavec pozval k dialogu med Ukrajino in Rusijo Nemčija pa je zdaj predlagala ponovno vzpostavitev dialoga z Rusijo in Slovenija je to podprla, je povedal Erjavec in pojasnil, da so se ob Sloveniji pod to pobudo podpisale tudi Norveška, Italija, Grčija in druge države. Erjavec je sicer na današnjem pogovoru zunanjih ministrov Nata z ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom prek videokonference tudi pozval k neposrednemu dialogu med Ukrajino in Rusijo.

V novi misiji v Afganistanu tudi sedem Slovencev Kot je še pojasnil minister, je tema tokratnega ministrskega zasedanja v Bruslju tudi Afganistan, zlasti konec sedanje misije Isaf in začetek nove misije urjenja afganistanskih vojakov. V tej misiji, ki se začenja z novim letom, bo s sedmimi vojaki sodelovala tudi Slovenija, in sicer bodo tja odpotovali dva inštruktorja višjih afganistanskih častnikov, štirje vojaki bodo v poveljstvu, eden pa bo nacionalni predstavnik. Delovali bodo pod poveljstvom Italije na območju zahoda Afganistana, kjer so bili slovenski vojaki dejavni že doslej, je povedal Erjavec.

V Afganistanu vsaj do leta 2017? Slovenija se je zavezala tudi, da bo sodelovala v skrbniškem skladu za financiranje afganistanskih sil. Za to naj bi bilo na letni ravni potrebnih okoli pet milijard ameriških dolarjev, slovenski prispevek pa naj bi bil pol milijona dolarjev na leto. Za zdaj ta dogovor velja za obdobje od leta 2015 do 2017. Najmanj v tem obdobju pa bodo v Afganistanu najverjetneje prisotni tudi slovenski vojaki, je povedal minister.

"Zelo pomembno je, da bi bile afganistanske varnostne sile sposobne same skrbeti za varnost in red," je dejal Erjavec v podporo novi Natovi misiji Odločna podpora za urjenje afganistanskih vojakov. "Zelo pomembno se nam zdi tudi, da je bila oblikovana tako imenovana vlada narodne enotnosti, kar pomeni, da bo vlada zavezana k skupnemu boju proti talibanom," je dodal minister sicer še pred formalnim srečanjem zunanjih ministrov z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem in "prvim odločevalcem" Abdulahom Abdulahom, ki sta skupaj v Bruslju.

Ne spreglejte