Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2023,
12.25

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

27

Natisni članek

podmladki strank Koroška Avstrija Slovenija

Nedelja, 12. 2. 2023, 12.25

1 leto, 2 meseca

Slovensko zunanje ministrstvo: Slovenija ni pozvala k nobeni prepovedi katerekoli politične stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

27

Avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer | Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so v petek opravili pogovor z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu Avstrije odločno distancirala od omenjene objave. | Foto STA

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so v petek opravili pogovor z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu Avstrije odločno distancirala od omenjene objave.

Foto: STA

Slovenija v verbalni noti, v kateri je v četrtek obsodila objavo s protislovensko vsebino na družbenih omrežjih na avstrijskem Koroškem, "ni pozvala k nobeni prepovedi katerekoli politične stranke", je pa pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki je za Avstrijo obvezujoč, so danes sporočili z zunanjega ministrstva. 

Avstrijska tiskovna agencija APA je namreč pred tem danes poročala, da naj bi Slovenija Avstrijo v omenjeni noti pozvala k postopku za prepoved mladinske organizacije svobodnjakov (FPÖ) na avstrijskem Koroškem.

Podmladek FPÖ je pred prihajajočimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem volivce v objavi na družbenem omrežju Instagram pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele. Objavo so sicer pozneje umaknili s spleta, a je povzročila nemalo razburjenja tako v Sloveniji kot tudi v Avstriji.

mATEJ aRČON
Novice Minister Arčon zaskrbljen nad pozivom k ustavitvi slovenizacije avstrijske Koroške

Avstrijska veleposlanica se je distancirala od omenjene objave

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so v petek opravili pogovor z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu Avstrije odločno distancirala od omenjene objave. Dan pred tem so poleg tega prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju posredovali verbalno noto avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve.

APA je očitno pridobila vpogled v omenjeno noto in danes poroča, da se Slovenija v njej sklicuje na peti odstavek sedmega člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki pravi, da "se mora dejavnost organizacij, ki merijo na to, da odvzamejo hrvaškemu ali slovenskemu prebivalstvu njegov značaj ali pravice kot manjšine, prepovedati".

Poziv ljudem, da ne volijo določene stranke in s tem zmanjšajo pravico slovenske manjšine, po mnenju MZEZ pomeni "neposredno kršitev" ADP, zato bi morala Avstrija "nemudoma začeti vse potrebne korake v skladu s členom 7, odstavkom 5 državne pogodbe".

Dvojezični napis
Novice Podmladek avstrijskih svobodnjakov nad koroške Slovence

Na MZEZ natančne vsebine protestne note v preteklih dneh niso razkrili

V podmladku FPÖ govorijo o "slovenizaciji" Koroške, medtem ko gre v resnici za nasprotje tega, so še dodali na ministrstvu in spomnili na desetletja asimilacije na avstrijskem Koroškem ter na to, da celo 68 let po podpisu v ADP zapisane manjšinske pravice še vedno niso v celoti izpolnjene. Na MZEZ natančne vsebine protestne note v preteklih dneh niso razkrili, so pa na prošnjo STA napovedali svoj odziv na poročanje APA še za danes.

V svojem odzivu na potezo mladinske koroške veje FPÖ so sicer pred dnevi na ministrstvu med drugim izrazili pričakovanje, da bodo deželne in zvezne oblasti Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Karl Nehammer
Novice Avstrija grozi z blokado sklepne izjave glede migracij na vrhu EU
Ne spreglejte