Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
18.36

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

43

Natisni članek

Koroška Slovenija Avstrija

Četrtek, 9. 2. 2023, 18.36

1 leto, 2 meseca

Podmladek avstrijskih svobodnjakov nad koroške Slovence

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

43

Dvojezični napis | Slovensko-nemški dvojezični napis na avstrijskem Koroškem | Foto Reuters

Slovensko-nemški dvojezični napis na avstrijskem Koroškem

Foto: Reuters

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo zaradi spletne objave podmladka Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) s protislovensko vsebino na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer, so danes sporočili iz Mladike. Slovenija poziva Avstrijo k ukrepanju in polni uresničitvi 7. člena avstrijske državne pogodbe.

Zunanje ministrstvo je prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ na družbenem omrežju Instagram.

Mladi svobodnjaki proti "slovenizaciji" Koroške

Mladi zastopniki svobodnjakov so volivce namreč pozvali, naj z glasovanjem z oblasti na avstrijskem Koroškem umaknejo Socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

Fotografija protislovenske objave svobodnjaškega podmladka na Instagramu, ki je bila pozneje umaknjena:

"Ta objava predstavlja zavržno dejanje zoper slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem in kaže na zavračanje slovenskega jezika in kulture, ki je dragocen del identitete avstrijske Koroške," še sporočajo z ministrstva.

Slovenija od Avstrije pričakuje zaščito ustavnih pravic slovenske manjšine

Slovenija zato pričakuje, da bodo deželne in zvezne oblasti Avstrije sprožile ustrezne postopke za zaščito ustavnih pravic slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Ministrstvo je izrazilo tudi posebno zaskrbljenost nad dejstvom, da se je neprimerna retorika pojavila na platformi, ki je namenjena mladim.

Za avstrijske svobodnjake (FPÖ) je slovenska manjšina, ki živi v Avstriji, že dolga desetletja priročna "tarča" za nabiranje volilnih glasov na avstrijskem Koroškem. Protislovenska retorika je bila tako zelo značilna za zdaj že pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za avstrijske svobodnjake (FPÖ) je slovenska manjšina, ki živi v Avstriji, že dolga desetletja priročna "tarča" za nabiranje volilnih glasov na avstrijskem Koroškem. Protislovenska retorika je bila tako zelo značilna za zdaj že pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Slovenija in Avstrija sta sicer prijateljski državi, ki sta zavezani temeljnim evropskim vrednotam. Spoštovanje kulturne in jezikovne raznolikosti je bilo tudi spravno dejanje predsednikov obeh držav ob 100. obletnici koroškega plebiscita v Celovcu," so še dodali v izjavi ministrstva in s tem spomnili na slovesnost izpred treh let, na kateri se je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen koroškim Slovencem v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic.

Obsodbe spletne objave

Spletno objavo, ki sicer ni več dostopna na profilu omenjenega podmladka, so danes obsodili tudi v strankah SD in SDS. Odzvala se je tudi evroposlanka Romana Tomc (SDS/EPP), ki je dejala, da gre za povsem nedopusten napad in da bi se morala FPÖ distancirati "od te nesprejemljive sovražnosti svoje mladinske organizacije".

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je v izjavi za javnost že v torek zapisal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ, v tem primeru koroški podmladek svobodnjakov, "poskuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta bila vselej del koroške identitete".

Novice Slovesnost ob obletnici plebiscita letos najbolj "slovenska" doslej
Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva v Avstriji za zaščito slovenske narodne skupnosti
Vrbsko jezero
Novice Je bila to največja slovenska katastrofa?
Ne spreglejte