Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 6. 2018,
17.08

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Afganistan konflikt praznik

Sobota, 16. 6. 2018, 17.08

5 let, 10 mesecev

Skupno praznovanje Talibanov in afganistanske vojske prekinil samomorilni napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Afganistan zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Afganistanski talibani v vzhodni provinci Nangarhar so se danes na prvi dan tridnevnega premirja ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan s strelnim orožjem in bombometi napotili k pripadnikom afganistanske vojske, ki so jih tudi sprejeli. Med sicer sovražniki je vladalo pravo praznično vzdušje, ki pa ga je prekinil samomorilski napad.

Afganistanski talibani so se k pripadnikom afganistanske vojske odpravili čez sporno okrožje Bati Kot, ob tem pa so plapolale tako talibanske kot afganistanske zastave. Pripadniki obeh sprtih strani so si nato izmenjali praznična voščila, sledili so objemi in poziranje za fotografije. Tovrsten prizor bi bil pred nekaj dnevi nepredstavljiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Praznovanju so se pridružili tudi vaščani

Praznovanju so se pridružili tudi tamkajšnji vaščani, ki so se objemali in slikali s pripadniki obeh sprtih strani. "Tukaj sem, da pozdravim naše brate v policiji in vojski," je dejal talibanski vojaški poveljnik Baba. Ob tem je pripomnil, da so vsi že utrujeni zaradi vojne. "Premirje je doslej vzdržalo, držali pa se ga bomo tudi v nadaljnje, če se bodo tako odločili naši voditelji," je še dejal Baba.

Pripadnik talibanov, ki je na motornem kolesu vozil tako afganistansko kot talibansko zastavo, je premirje pozdravil, vendar dejal, da bo dolgotrajni mir lahko doseči le ob popolnem umiku ameriških sil iz te srednjeazijske države. "Želimo si islamsko državo in vlado. To se ne bo zgodilo, dokler ZDA ne zapustijo Afganistana," je dejal za AFP.

Primož Roglič
Sportal Neverjetni Roglič ustvaril evforijo: ob šampionski vožnji dobil kurjo polt

Praznovanje prekinil samomorilski napad

Praznovanje talibanov, afganistanskih varnostnih sil in civilistov pa je prekinil samomorilski napad, ki je po zadnjih podatkih zahteval 20 življenj, 16 je poškodovanih. Ni še jasno kdo je izvedel napad, je pa provinca Nangarhar glavno območje delovanja skrajne skupine Islamska država, ki ima do talibanov sovražni odnos.

Hrvaška Nigerija
Sportal Hrvati po avtogolu in 11-metrovki ugnali Nigerijo, Messi se drži za glavo

Prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje

Afganistanski talibani so minulo soboto prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje z afganistansko vojsko ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan. V sporočilu za javnost so ob tem poudarili, da bodo še naprej delovali proti tujim "okupatorskim silam" v Afganistanu ter da se bodo ostro odzvali, če bodo napadeni.

Avtorske pravice, Copyright
Novice Bo Evropska unija kmalu uničila internet, kot ga poznamo?

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes že napovedal podaljšanje premirja s talibani, saj sta obe strani zabeležili pojemanje nasilja v času praznovanja. Ob tem je Ghani v televizijskem prenosu tudi talibane pozval k podaljšanju premirja z njihove strani.

Ne spreglejte