Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2019,
12.09

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

14

Natisni članek

Boris Johnson Velika Britanija parlament brexit

Petek, 30. 8. 2019, 12.09

4 leta, 7 mesecev

Škotski sodnik zavrnil začasno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

14

Boris Johnson | Prekinitev dela britanskega parlamenta je zahteval britanski premier Boris Johnson. | Foto Reuters

Prekinitev dela britanskega parlamenta je zahteval britanski premier Boris Johnson.

Foto: Reuters

Škotski sodnik je danes zavrnil zahtevo 75 britanskih poslancev za začasno sodno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta, ki jo je zahteval britanski premier Boris Johnson. Obravnava primera, v katerem poslanci zahtevajo, da sodišče Johnsonovo prekinitev dela parlamenta razglasi za nezakonito, je napovedana za torek.

Sodnik Raymond Doherty je zavrnil zahtevo poslancev za začasno sodno prepoved prekinitve dela britanskega parlamenta, saj po njegovem mnenju to ni nujno potrebno. Odločitev o tožbi, v kateri zahtevajo, da sodišče razglasi nezakonitost in neustavnost začasne prekinitve dela parlamenta, bo namreč sprejeta pred tem.

Povedal je še, da je v interesu pravice in v javnem interesu, da se postopek obravnave celotnega primera čim prej nadaljuje. V torek bo tako potekala obravnava na sodišču, na kateri bosta obe strani predstavili svoje argumente, v sredo pa bo sodišče sprejelo odločitev.

Kraljica Elizabeta božič
Novice Kraljica odobrila začasni suspenz britanskega parlamenta #brexit

Poslanci podobne tožbe vložili tudi na sodiščih v Londonu in Belfastu

Britanska vlada je pozdravila današnjo odločitev sodišča in poudarila, da ni potrebna začasna sodna prepoved suspenza, saj bo odločitev znana pred prekinitvijo, ki se ne bo začela pred 9. septembrom. Prekinitev so utemeljili s tem, da jo je odobrila kraljica Elizabeta II. Poudarili so, da s tem parlamentu ne bodo onemogočili nadzora nad britanskim izstopom iz EU.

Zagovornik tožnikov Aidan O'Neill je v četrtek poudaril, da "poskuša vlada, ki temelji na parlamentarni večini, svojo moč vzpostaviti s suspenzom parlamenta". "To je neustavno in sodišče mora to ustaviti," je povedal. Podobne tožbe za preprečitev suspenza parlamenta so vložili tudi na sodiščih v Londonu in Belfastu. V britanski prestolnici jo je vložila podjetnica Gina Miller, ki se ji bo, kot je napovedal danes, pridružil nekdanji britanski premier John Major.

Raziskovalec s pravne fakultete na Oxfordu Stefan Theil je ob tem pojasnil, da je največ, kar lahko dosežejo tožniki, to, da sodišče ugotovi, da je bila Johnsonova zahteva nezakonita. Po njegovi razlagi je sicer verjetnost, da prekinitve dela parlamenta zato ne bi uveljavili, majhna.

Johnson je v sredo predlagal začasno prekinitev dela britanskega parlamenta, ki jo je nato odobrila britanska kraljica Elizabeta II. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra, torej le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz EU, s tem pa bodo nasprotnikom brexita brez dogovora praktično preprečili, da po zakonodajni poti to preprečijo.

Boris Johnson
Trendi Hugh Grant besen na Borisa Johnsona: Britaniji se gnusiš

 

Ne spreglejte