SiolNET. Novice Svet
4,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kraljica odobrila začasni suspenz britanskega parlamenta #brexit

4,71

termometer

Kraljica Elizabeta božič
Formalno gre za tako imenovano prorogacijo, suspendiranje dela parlamenta pred začetkom novega zasedanja. To stori kraljica na predlog premierja. Foto: Reuters

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes odobrila začasno prekinitev dela, ki jo je predlagal britanski premier Boris Johnson. Prekinitev se bo začela med 9. in 12. septembrom in končala 14. oktobra. V obdobju tovrstne prorogacije v parlamentu ni razprav in glasovanja, običajno pa se tudi vsi predlogi zakonov, katerih postopki se v prejšnjem zasedanju niso končali, umaknejo iz procedure.

Johnson je potrdil, da je kraljici predlagal prekinitev dela britanskega parlamenta od sredine septembra do sredine oktobra. Novo zasedanje parlamenta se bo začelo 14. oktobra in sicer s kraljičinim govorom o programu vlade. S to potezo je Johnson povzročil ogorčenje opozicije, ki mu očita, da želi preprečiti razpravo o brexitu.

Tri dni po kraljičinem govoru se bo Johnson zadnjič udeležil vrha Evropske unije. Po tem odločilnem vrhu 17. in 18. oktobra bo na obeh straneh na voljo dovolj časa za razpravo in premislek o brexitu, je prepričan premier. Zanikal je, da je za prekinitev zaprosil zaradi brexita.

Prekinitev se bo začela približno en teden po tistem, ko se bodo britanski poslanci naslednji torek vrnili s počitnic. Končala pa se bo le dva tedna pred 31. oktobrom, ko je predviden izstop Združenega kraljestva iz unije.

boris johnson Novice EU: Johnson ne predlaga alternativ irskemu varovalu

Tako je premier do sredine oktobra praktično zvezal roke opozicijskim strankam, ki so sicer dosegle dogovor, da bi brexit brez dogovora preprečile s sprejetjem posebne zakonodaje v parlamentu. Tako je premier do sredine oktobra praktično zvezal roke opozicijskim strankam, ki so sicer dosegle dogovor, da bi brexit brez dogovora preprečile s sprejetjem posebne zakonodaje v parlamentu. Foto: Reuters Gre za suspenz dela parlamenta pred začetkom novega zasedanja

Formalno gre za t. i. prorogacijo, suspendiranje dela parlamenta pred začetkom novega zasedanja. To stori kraljica na predlog premierja. Zasedanje britanskega parlamenta običajno traja leto dni, a tokratno poteka že od volitev junija 2017, predvsem zaradi brexita. V času tovrstne prorogacije v parlamentu ni razprav in glasovanja, običajno pa se tudi vsi predlogi zakonov, katerih postopki se v prejšnjem zasedanju niso zaključili, umaknejo iz procedure.

Tako je premier do sredine oktobra praktično zvezal roke opozicijskim strankam, ki so sicer dosegle dogovor, da bi brexit brez dogovora preprečile s sprejetjem posebne zakonodaje v parlamentu.

Poslanec liberalnih demokratov, pristojen za brexit, Tom Brake je že napovedal, da bodo takoj po vrnitvi s parlamentarnih počitnic 3. septembra začeli delati za preprečitev Johnsonovega poskusa storiti nekaj, za kar nima mandata. "Že v torek bi lahko začeli s koraki za zakonodajno pot," je povedal.

Amsterdam Novice Na Nizozemsko zaradi brexita sedeže preselilo že 100 podjetij

Corbyn: Johnsonov načrt je "škandal in grožnja demokraciji"

Nad potezo vodje vladajočih konservativcev so bili ogorčeni tudi v drugih opozicijskih strankah. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je premierjev načrt označil za "škandal in grožnjo naši demokraciji". "Zato laburisti iščemo podporo v parlamentu za to, da bi ta brezbrižna vlada odgovarjala in da bi preprečili katastrofalen brexit brez dogovora, ki ga je parlament že izključil," je povedal Corbyn.

Corbyn je sredi meseca predlagal, da bi z glasovanjem o nezaupnici preprečili izstop brez dogovora. Corbyn bi bil nato sam pripravljen prevzeti vodenje vlade. Sklical bi predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu. Danes je dejal, da bodo najprej poskusili izstop brez dogovora preprečiti po zakonodajni poti.

"Zato laburisti iščemo podporo v parlamentu za to, da bi ta brezbrižna vlada odgovarjala in da bi preprečili katastrofalen brexit brez dogovora, ki ga je parlament že izključil," je povedal Corbyn. "Zato laburisti iščemo podporo v parlamentu za to, da bi ta brezbrižna vlada odgovarjala in da bi preprečili katastrofalen brexit brez dogovora, ki ga je parlament že izključil," je povedal Corbyn.

Kritični so bili tudi poslanci in ministri iz vrst vladajočih konservativcev. Nekdanji finančni minister iz vrst konservativcev Philip Hammond je premierjevo potezo označil za "ustavni škandal". "To je povsem nedemokratično," je povedal.

Suspendiranje dela britanskega parlamenta je "ustavni škandal", je dejal tudi predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow. Po njegovih besedah je očiten namen tega preprečiti razpravo o brexitu v parlamentu. "Suspendiranje parlamenta bi bilo očiten napad na demokratični proces in pravice poslancev kot izvoljenih predstavnikov ljudstva," je dodal.

Brexit Novice Velika Britanija mora obveznosti poravnati tudi v primeru brexita brez dogovora

Evropska komisija Johnsonove poteze ne želi komentirati

Premierja so medtem podprli severnoirski unionisti (DUP), ki manjšinski konservativni vladi zagotavljajo večino v parlamentu. Vodja DUP Arlene Foster je napovedala, da bodo pred novim zasedanjem parlamenta obnovili sporazum z vladajočo stranko, navaja BBC.

Evropska komisija pa je sporočila, da ne želi komentirati Johnsonove poteze. "Ne želimo špekulirati o tem, kaj to pomeni za prihodnje postopke v parlamentu," so poudarili.

Pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt je potezo britanskega premierja označil za "zloveščo". Izrazil je tudi solidarnost z britanskimi poslanci.

5G, MWC 2019 Digisvet Brexit ni edino, kar zavlačujejo na Otoku

Bruselj je ob tem Veliko Britanijo pozval, naj čim prej poda svoje nove predloge glede izstopa iz EU. Britanski premier je namreč pretekli teden unijo pozval k umiku spornega irskega varovala, ki naj bi preprečil trdo mejo na Irskem otoku, iz izstopnega sporazuma.

Johnsonovo potezo za prekinitev dela britanskega parlamenta pa je pozdravil ameriški predsednik Donald Trump. "Vodja britanske laburistične stranke bo zelo težko zahteval glasovanje o nezaupnici novemu premierju Borisu Johnsonu, predvsem v luči dejstva, da je Boris točno to, kar je Združeno kraljestvo iskalo, in se bo izkazal za velikega," je na Twitterju zapisal Trump.

Boris Johnson Novice Britanska opozicija želi preprečiti brexit brez dogovora

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin