SiolNET. Novice Svet
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika Britanija mora obveznosti poravnati tudi v primeru brexita brez dogovora

2,20

termometer

Brexit | Pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt je izpostavil, da se EU ne bo pogajala o trgovinskem sporazumu, če Velika Britanija ne bo plačala tistega, kar mora. | Foto: Reuters
Pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt je izpostavil, da se EU ne bo pogajala o trgovinskem sporazumu, če Velika Britanija ne bo plačala tistega, kar mora. Foto: Reuters

Velika Britanija bo morala svoje obveznosti v višini 39 milijard funtov oziroma 43 milijard evrov poravnati tudi v primeru brexita brez dogovora, je danes v Bruslju poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Novi britanski premier Boris Johnson je namreč ponovil, da v primeru izstopa brez dogovora Otok ne bo plačal računa za brexit.

"Kot smo že večkrat povedali, morajo biti vse zaveze, ki jih je sprejelo 28 držav članic, izpolnjene. To velja tudi in predvsem v primeru brexita brez dogovora, ko bomo od Združenega kraljestva pričakovali, da bo izpolnilo vse zaveze, dane v času članstva," je povedala Andreeva.

Poudarila je, da je treba biti jasen, da je finančna poravnava ključna za začetek novega odnosa.

Amsterdam Novice Na Nizozemsko zaradi brexita sedeže preselilo že 100 podjetij

"Po brexitu brez dogovora bo to prvi pogoj za kakršnekoli pogovore"

Pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt je izpostavil, da se EU ne bo pogajala o trgovinskem sporazumu, če Velika Britanija ne bo plačala tistega, kar mora. "Po brexitu brez dogovora bo to prvi pogoj za kakršnekoli pogovore," je dejal.

Britanski premier Johnson je v nedeljo ob robu vrha G7 namreč znova opozoril, da Velika Britanija v primeru brexita brez dogovora zakonsko ni obvezana v celoti poplačati 39 milijard funtov ločitvenega prispevka.

Ocenil je, da se možnosti za dogovor o brexitu "izboljšujejo", potem ko so voditelji EU dobili njegova sporočila, da London ni pripravljen plačati "računa za brexit".

Angela Merkel Novice Merklova znova pozvala k urejenemu brexitu Ta teden z Juretom Godlerjem Planet TV V devetih sezonah oddaje ga je najbolj presenetil brexit brexit Novice Tajno poročilo o katastrofalnih posledicah brexita brez dogovora Nakupovanje, trgovina, popust, trgovski center Novice Britanci kopičijo zaloge. Strah jih je brexita. Boris Johnson Novice Johnson doživel prvi poraz. Kaj bo z brexitom za vsako ceno?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin