Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2018,
10.06

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

6

Natisni članek

Severna Koreja ZDA

Četrtek, 24. 5. 2018, 10.06

5 let, 11 mesecev

Trump odpovedal srečanje s Kim Džong Unom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

6

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju BBC odpovedal težko pričakovano srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. Srečanje državnikov bi se moralo zgoditi 12. junija v Singapurju, vendar je Trump Kimu v pismu sporočil, da bi bilo srečanje v tem trenutku neprimerno.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un in ameriški predsednik Donald Trump bi se po prvotnem načrtu morala srečati 12. junija v Singapurju, vendar pa je Pjongjang v zadnjih tednih večkrat zagrozil z odpovedjo srečanja.

Trump je nedavno dejal, da obstaja precejšnja možnost, da se srečanje ne bo zgodilo na omenjeni datum, nato pa je danes popoldne Kimu v pismu sporočil, da srečanje odpoveduje.

Severna Koreja je sicer danes uničila poligon za jedrske poskuse na severovzhodu države. Po mnenju poznavalcev je Pjongjang to storil tudi v luči takrat še neodpovedanega srečanja v Singapurju.

Severna Koreja
Novice Severna Koreja uničila poligon za jedrske poskuse

Trump: Čutil sem, da je med nama nastal čudovit dialog

V pismu, ki ga je objavila Bela hiša, je Trump kot dodaten razlog za odpoved srečanja navedel jezo in sovražnost severnokorejskega vodstva. "Žal se mi na podlagi hude jeze in odprte sovražnosti v vaših zadnjih izjavah v tem trenutku ne zdi primerno, da bi se srečala," je poudaril Trump.

Kot je dodal, zamujena priložnost za srečanje po njegovih besedah predstavlja žalosten trenutek. Kima je hkrati pozval, naj mu piše ali ga pokliče, če si je morda premislil. "Čutil sem, da je med nama nastal čudovit dialog. Konec koncev je samo dialog tisti, ki šteje," je poudaril Trump.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je medtem pojasnil, da je bilo srečanje odpovedano zaradi odsotnosti pogojev za pozitiven rezultat. V zadnjih dneh priprav ZDA po njegovih besedah niso prejele nobenega odgovora na svoje zahteve.

Trump je po pisni odpovedi napovedanega vrha s Kimom dejal, da sta Južna Koreja in Japonska pripravljeni nositi velik del bremena vojaških operacij, če bodo ZDA prisiljene napasti Severno Korejo. Iz urada južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina, ki se je pravkar vrnil iz Washingtona, so medtem sporočili, da Trumpovo pismo Kimu še preučujejo.

Severna Koreja ne bo prosjačila ZDA

Severna Koreja je pred Trumpovo odločitvijo danes sporočila, da ne bo prosjačila ZDA za dialog niti se ne bo trudila s prepričevanjem, če se Trumpova administracija s severnokorejskim vodstvom ne želi usesti za skupno mizo.

Da se napetosti med državama stopnjujejo, kažejo tudi izjave predstavnikov severnokorejskega zunanjega ministrstva, ki so ameriškega podpredsednika Mika Pencea zaradi njegovih izjav za televizijo Fox News označili za "nevednega in neumnega".

Novice Severna Koreja izpustila tri ameriške ujetnike

Trumpa označili za ''političnega bebčka''

Pence je v pogovoru za konservativno televizijsko postajo Kima med drugim posvaril, da bi bil poskus izigravanja Trumpa zanj lahko velika napaka. Dejal je tudi, da bi Severna Koreja lahko "končala kot Libija, če Kim ne bo sklenil dogovora".

"Ne moremo skriti presenečenja nad takšnimi nevednimi in neumnimi pripombami, ki so prišle iz ust ameriškega podpredsednika," so se odzvali v Pjongjangu, kjer zavračajo primerjave Severne Koreje kot jedrske velesile z Libijo, ki je po njihovih besedah zgolj "postavila nekaj kosov opreme in z njimi uganjala norčije".

Ne spreglejte