Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2023,
17.40

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

vojska Japonska Pjongjang Severna Koreja satelit

Torek, 21. 11. 2023, 17.40

5 mesecev, 1 teden

Severna Koreja izstrelila nov satelit, Japonska in ZDA na nogah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Severna Koreja je izstrelila raketo, s katero želi v vesolje ponesti vojaški izvidniški satelit, je danes sporočil Seul. Izstrelitev je potrdila tudi Japonska, ki trdi, da gre verjetno za balistično raketo. Tokio je prebivalce Okinave pozval, naj se zatečejo na varno, a je kmalu zatem preklical poziv in pojasnil, da je raketa že nad Tihim oceanom.

"Raketa s satelitom je vzletela iz province Severni Pjongan, letela po predvideni poti in postavila izvidniški satelit Malligyong-1 v orbito," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Severna Koreja je sicer o nameravani izstrelitvi satelita že v ponedeljek obvestila Japonsko, pri čemer točnega datuma izstrelitve ni podala.

Današnjo izstrelitev so medtem ostro obsodili v Tokiu in Washingtonu. | Foto: Reuters Današnjo izstrelitev so medtem ostro obsodili v Tokiu in Washingtonu. Foto: Reuters  
Japonski premier Fumio Kishida je poudaril, da četudi gre za izstrelitev satelita, je bila izstrelitev z uporabo tehnologije balističnih raket očitna kršitev resolucij ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi ZDA so opozorile, da Severna Koreja znova krši resolucije ZN. "Izstrelitev povečuje napetosti in tvega destabilizacijo varnosti v regiji in izven nje," je dejala tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Pojasnila je, da je izstrelitev vključevala tehnologije, ki so neposredno povezane z balističnimi raketami, katerih testiranje Pjongjangu prepoveduje več resolucij ZN. "Vrata glede diplomacije niso zaprta, vendar bo moral Pjongjang nemudoma prenehati s svojimi provokativnimi dejanji in se namesto tega odločiti za sodelovanje," je dodala.

Neuspešni izstrelitvi

Pjongjang je 31. maja prvič poskušal v orbito izstreliti satelit, a je raketa s satelitom padla v morje. Kot je takrat navedla severnokorejska tiskovna agencija KCNA, je bila izstrelitev neuspešna zaradi izgube moči enega od pogonskih motorjev. Avgusta je Pjongjangu spodletel še drugi poskus izstrelitve satelita, pri čemer naj bi do napake prišlo na tretji stopnji izstrelitve.

Južnokorejska obveščevalna služba je v začetku meseca opozorila, da bo naslednji poskus izstrelitve satelita verjetno uspešnejši, saj naj bi Pjongjang prejel tehnične nasvete Moskve v zameno za dobavo vojaške pomoči in podporo ruski strani v vojni proti Ukrajini.

Z izstrelitvijo satelita bi lahko Severna Koreja kršila resolucijo ZN, ki ji prepoveduje kakršnekoli preizkuse z uporabo tehnologije balističnih raket. Po navedbah strokovnjakov se namreč razvoj medcelinskih balističnih raket ter zmogljivosti za izstrelitev raket in satelitov v vesolje precej prekrivata.

Covid. Covid-19. Korona. korinavirus. Bolnišnica
Novice Severna Koreja storila velik korak po pandemiji covid-19
Severna Koreja, taktična podmornica
Novice Severna Koreja splavila taktično jedrsko podmornico #video #foto
Kim Džong-un
Novice Kakšno orožje bi lahko Severna Koreja prodala Rusiji?
Severna Koreja, športniki
Sportal Po več kot treh letih se Severna Koreja vrača
Travis King
Novice Severna Koreja izgnala ameriškega vojaka
Severna Koreja
Novice Severna Koreja začela s premeščanjem topništva v Rusijo
Ne spreglejte