Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
12.43

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

enterovirus Zagreb novorojenček meningitis

Torek, 20. 6. 2023, 12.43

10 mesecev, 2 tedna

Šest novorojenčkov v zagrebški bolnišnici ima enterovirusni meningitis #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Šest novorojenčkov, rojenih v zagrebški bolnišnici KB Sveti Duh, ima enterovirusni meningitis, je danes potrdila bolnišnica. Gre za dojenčke, ki so se v tamkajšnji porodnišnici rodili med 8. in 12. junijem, zaradi primera pa so v bolnišnico že napotili sanitarno inšpekcijo, obiski so za zdaj prepovedani.

Vodstvo bolnišnice je sporočilo, da so nemudoma izvedli vse potrebne preventivne dejavnosti in obvestili hrvaški zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, ki je prepovedal obiske na oddelkih porodnišnice, kjer so odkrili okužbe.

Enterovirus so izolirali pri šestih novorojenčkih, rojenih med 8. in 12. junijem, ki jih zdaj zdravijo v bolnišnici Sveti Duh in na Kliniki za otroške bolezni v Zagrebu. Enega od otrok so že odpustili v domačo oskrbo, so za Hino pojasnili v obeh bolnišnicah.

Dodali so, da vsi otroci prejemajo ustrezno oskrbo in so v dobrem stanju, večino pa naj bi kmalu odpustili. Sporočili so še, da dogajanje pozorno spremljajo in da poteka koordinacija z vsemi pristojnimi službami. V bolnišnico Sveti Duh je danes prispela tudi sanitarna inšpekcija.

Še čakajo na uradno izjavo glede nevarnosti širjenja

S hrvaškega ministrstva za zdravje so medtem sporočili, da jih bolnišnica Sveti Duh uradno ni obvestila o morebitni nevarnosti širjenja okužb z enterovirusom, zato so jim poslali dopis s prošnjo za nujno izjavo o novonastalih razmerah.

"Osredotočeni moramo biti na paciente, saj so oni tisti, ki jim je namenjen javni zdravstveni sistem. Ta vključuje tako porodnišnico Sveti Duh kot tudi ustanovitelja zdravstvenega zavoda – mesto Zagreb," so še dodali na ministrstvu za zdravje.

Prav danes v bolnišnici Sveti Duh sicer poteka tudi nadzor zdravstvene inšpekcije v zvezi s primerom pacientke, ki je v začetku meseca umrla po sprejemu na urgentni oddelek, zdaj pa bo nadzor vključeval tudi okužbe v porodnišnici.

gozd
Trendi V naravi je lepo, toda ogrožajo nas klopi
Bolezen, slabost, gripa, prehlad, bolečina
Novice Zaradi meningitisa preplah v vrtcu: triletnik se že počuti bolje #video
Novice Cepivo GSK učinkovito pri preprečevanju meningitisa in bakterijske pljučnice
Ne spreglejte