Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2017,
11.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Katalonija referendum policija

Petek, 6. 10. 2017, 11.51

6 let, 6 mesecev

Katalonske stranke pripravljajo deklaracijo o neodvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
katalonija, policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Stranke, naklonjene odcepitvi Katalonije, v katalonskem parlamentu razpravljajo o razglasitvi neodvisnosti, ki jo bo do predlagale regionalnemu parlamentu v torek.

El Mundo, sklicujoč se na katalonskega zakonodajalca Carlesa Riera poroča. da pripravljajo osnutek deklaracije o neodvisnosti. "Nihče ni predstavil nobenega scenarija o odložitvi ali čem drugem kot o razglasitvi neodvisnosti," je dejal član stranke CUP. "Pogovarjamo se o tekstu, s papirjem in pisalom, deklaracije, za katero želimo, da bi jo regionalni parlament sprejel v torek," je dodal.

Objavljeni končni rezultati referenduma
Katalonska vlada je objavila končne izide glasovanja o neodvisnosti, ki je v nedeljo potekalo v Kataloniji. Ti se le malenkost razlikujejo od rezultatov, objavljenih v ponedeljek - volilna udeležba je bila 43-odstotna, neodvisnost te španske pokrajine pa je podprlo 90,18 odstotka udeležencev volitev.

Puigdemont želi katalonski parlament nagovoriti v torek

Katalonski premier Carles Puigdemont je svoj nastop v regionalnem parlamentu preložil na torek, potem ko je špansko ustavno sodišče v četrtek suspendiralo za ponedeljek napovedano zasedanje parlamenta. Zagovorniki neodvisnosti, ki so v parlamentu v večini, naj bi namreč na zasedanju nameravali razglasiti neodvisnost.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik katalonske vlade, je Puigdemont zaprosil za nastop v parlamentu v torek popoldne, ker želi poslancem predstaviti "aktualne politične razmere."

Zunanji minister katalonske vlade Raul Romeva je sicer za britanski radio BBC povedal, da se bo parlament uprl odločitvi ustavnega sodišča in se bo v ponedeljek sestal na zasedanju. "Parlament bo razpravljal, parlament se bo sestal. Potekala bo razprava in to je pomembno," je dejal.


Video: Planet TV

Šef katalonske policije zaradi upora na sodišču v Madridu

Pred sodišče v Madridu je stopil načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero, in sicer zaradi suma upora proti državi, ker ni zaščitil španskih policistov pred protestniki ob nedavnem referendumu za neodvisnost španske pokrajine Katalonije.

Španska preiskovalna sodnica ga je v okviru preiskave zaradi domnevnega upora pozvala na zaslišanje skupaj s še tremi osumljenci, med katerimi sta njegova namestnica in dva vodilna aktivista za neodvisnost Katalonije.

S tem so se dodatno zaostrile napetosti med regionalno katalonsko in zvezno špansko vlado, ki referendum zavrača kot nezakonitega in v nasprotju z ustavo. Pred njegovo izvedbo preteklo nedeljo, ko so udeleženci prepričljivo podprli neodvisnost, je vlada v Madridu v Katalonijo napotila španske policiste.

Na sodišče prispel v spremstvu dveh policijskih častnikov

Obtožbe se nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. septembra, potem ko so španske varnostne sile v prizadevanjih za preprečitev referenduma v Barceloni izvedle racije v prostorih katalonske regionalne vlade. Racije in aretacije predstavnikov regionalne vlade so v katalonski prestolnici sprožile množične proteste, Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

Trapero je na sodišče v Madridu, ki je pristojno za zadeve nacionalne varnosti, prispel v spremstvu dveh policijskih častnikov, novinarjem pa ni dal izjav.

Španska vlada podjetjem olajšala selitev sedežev iz Katalonije

Špansko ministrstvo za gospodarstvo je potrdilo uredbo, s katero bodo podjetja lažje preselila sedeže iz Katalonije. Kot je navedlo ob tem, gre za odziv na zahtevo poslovnega sektorja, ki zaradi zaostrenih razmer v regiji poroča o težavah pri normalnem poslovanju.

Nekaj večjih bank po nedeljskem referendumu o neodvisnosti Katalonije že razmišlja o selitvi sedeža v druge dele Španije. Katalonija je najbogatejša španska regija, kjer ima sedež na tisoče domačih in tujih podjetij, po referendumu pa naj bi o selitvi resno razmišljali banki Sabadell in CaixaBank.

Medtem ko si katalonski voditelji prizadevajo za neodvisnost sicer turistično zelo obiskane regije, ki ustvari petino španskega bruto domačega proizvoda, pa so nekatera podjetja v skrbeh, kaj bo to pomenilo za njihovo nadaljnje poslovanje.

Španska borza sicer ta teden beleži največje padce po britanskem referendumu o brexitu, bonitetna agencija Standard & Poor's pa je opozorila, da bi lahko v prihodnjih treh mesecih znižala bonitetno oceno Katalonije.

Danes se je oglasil tudi Mednarodni denarni sklad, ki je opozoril, da bi težnje po neodvisnosti Katalonije lahko zamajale zaupanje vlagateljev.

Prvo opravičilo Španije za policijsko nasilje v Kataloniji

Predstavnik španske vlade v Kataloniji Enric Millo se je opravičil za nasilje španske policije na referendumu o samostojnosti Katalonije.

"Ničesar drugega ne morem storiti kot obžalovati. Opravičujem se v imenu policistov, ki so posredovali," je v televizijskem pogovoru  dejal Millo.

Policijsko nasilje na dan referenduma, v katerem je bilo ranjenih več kot 800 ljudi, je bilo deležno številnih obsodb iz sveta. Hkrati je Millo po navedbah BBC katalonsko vlado obtožil, da je pripravila nezakonito glasovanje.

Njegove izjave so nekateri že ocenili kot omilitev tonov s strani Madrida, ki je prepovedal referendum o samostojnosti Katalonije. Podal jih je tudi v času, ko se zdi, da so katalonski voditelji tik pred tem, da razglasilo samostojnost. 

Ne spreglejte