Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2019,
8.23

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

ZDA Donald Trump tajna služba Bela hiša

Torek, 9. 4. 2019, 8.23

5 let

Šef ameriške tajne službe se poslavlja, Trump naj bi ga odpustil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Donald Trump | V Beli hiši so odhod Randolpha Allesa potrdili, a niso omenili, da se je za njegov odhod odločil ameriški predsednik Donald Trump. | Foto Getty Images

V Beli hiši so odhod Randolpha Allesa potrdili, a niso omenili, da se je za njegov odhod odločil ameriški predsednik Donald Trump.

Foto: Getty Images

Po odstopu ameriške ministrice za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen se poslavlja tudi vodja tajne službe ZDA Randolph Alles. Po poročanju medijev je Allesa skupaj z več uradniki ministrstva za domovinsko varnost v ponedeljek odpustil ameriški predsednik Donald Trump. V Beli hiši so odhod Allesa potrdili, a niso omenili, da se je za njegov odhod odločil Trump.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je poudarila, da je Randolph Alles v agenciji v zadnjih dveh letih opravil veliko delo, predsednik Donald Trump pa mu je hvaležen za njegovo 40-letno služenje domovini. Povedala je še, da ga bo maja nasledil dolgoletni sodelavec tajne službe James Murray.

Kirstjen Nielsen (levo) in Donald Trump
Novice Trumpa zapušča še ministrica za domovinsko varnost

Vrsta sodelavcev, ki so zapustili Trumpa, se podaljšuje

Alles je bil neposredno podrejen ministrici za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen, ki je po Trumpovem pritisku odstopila v nedeljo. Predsednik ji je večkrat očital, da ni kos razmeram na južni meji ZDA.

Nielsenova je v odstopnem pismu izrazila upanje, da bo njen naslednik imel podporo kongresa in sodišč pri spreminjanju zakonodaje, ki onemogoča popolno zaprtje meje. Z odhodom Allesa in Nielsenove se bo vrsta več deset sodelavcev, ki so zapustili Trumpa od začetka njegovega mandata leta 2017, še podaljšala.

Donald Trump
Novice Nova ameriška veleposlanica v Sloveniji izdatno donirala za Trumpa
Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v sporu z EU glede nedovoljene državne pomoči evropskemu proizvajalcu letal Airbus, ki velja za najdaljšega in najbolj kompleksnega pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), zagrozila s carinskimi ukrepi proti EU v višini 11,2 milijarde dolarjev oziroma 9,8 milijarde evrov. V Washingtonu trdijo, da Airbus od držav članic EU prejema nedovoljeno državno pomoč, v Bruslju pa so na drugi strani proti ZDA iz istega razloga sprožili postopek zaradi pomoči Boeingu.
Ne spreglejte