Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 10. 2017,
18.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Natisni članek

Angela Merkel Nemčija Horst Seehofer begunci spor vlada

Nedelja, 8. 10. 2017, 18.41

6 let, 6 mesecev

Sta si Merklova in Seehofer zaradi beguncev spet skočila v lase?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pogovori med nemškimi krščanskimi demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in krščanski socialisti (CSU) na čelu s predsednikom bavarske deželne vlade Horstom Seehoferjem pred začetkom sestavljanja nove nemške vladne koalicije so se popoldne znašli v težavah. Zdaj naj bi bila Merklova in Seehofer tik pred dogovorom o politiki priseljevanja.

Pogovori med vodstvoma obeh strank so namenjeni zmanjševanju razlik pred najverjetnejšim začetkom pogajanj z liberalci (FDP) in Zelenimi o oblikovanju nove vladne koalicije.

Glavna sporna točka je predvsem zgornja meja za begunce, ki jo zahteva predsednik bavarske CSU Horst Seehofer. Pogovori so se začeli okoli poldneva, popoldne pa so že prišli v fazo, ko je Seehofer potreboval interne posvete s svojimi strankarskimi kolegi.

Angela Merkel naj bi dogovor s Seehoferjem dosegla na pogovorih na štiri oči po približno uri prekinitve pogovorov za znotrajstrankarska posvetovanja. Obe stranki naj bi zdaj še uskladili končno besedilo dogovora.

V CSU so zahtevali omejitev števila prebežnikov v Nemčiji na 200 tisoč na leto, čemur naj bi sprva Merklova nasprotovala. Zdaj naj bi predlagala kompromis, po katerem bi ta zgornja meja za priseljevanje lahko ostala v skupnem programu.


Preberite še:

-> Angela Merkel bo še naprej kraljevala Nemčiji #foto #video

-> Je to rešitev, ki lahko levico obvaruje pred propadom?

-> Lahko stranka Zelenih zatrese nemški energetski trg in avtomobilsko industrijo?


Stari kritik Merklove zahteva omejitev števila prebežnikov

V ospredju pogovorov je bila predvsem politika priseljevanja, ki je po mnenju Seehoferja glavni razlog, da je koalicija CDU/CSU doživela tako močan upad podpore na volitvah, na drugi strani pa jo je močno pridobila skrajno desna Alternativna za Nemčijo (AfD).

Obe stranki sta namreč na volitvah 24. septembra skupaj prejeli 33 odstotkov glasov, sicer največ med vsemi strankami, a je to kar za 8,5 odstotne točke slabše kot pred štirimi leti. Stranki sicer iščeta enotna stališča tudi o drugih tematikah, kot so pokojnine in prihodnost EU.

Seehofer je bil že pred volitvami kritičen do Angele Merkel zaradi njene politike do beguncev in se že dve leti zavzema za omejitev števila prebežnikov v Nemčiji.

Seehofer in Merklova sta se pri vprašanju begunske politike že v preteklosti znašla na nasprotnih bregovih. | Foto: Reuters Seehofer in Merklova sta se pri vprašanju begunske politike že v preteklosti znašla na nasprotnih bregovih. Foto: Reuters

Nemška javnost tokrat bolj naklonjena Seehoferju kot Merklovi

Najnovejša javnomnenjska raziskava inštituta YouGov, je pokazala, da se nemška javnost sicer nagiba k določitvi zgornje meje za begunce, 56 odstotkov vprašanih je namreč podprlo to zahtevo CSU, 28 odstotkov jih je bilo proti.

Merklova je v soboto na srečanju s strankarskim podmladkom v Dresdnu, kjer je prvič uradno napovedala koalicijska pogajanja s FDP in Zelenimi, povedala, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi CDU in CSU našli rešitev za omenjeno vprašanje.

CSU je sicer danes pred začetkom sestanka objavila tudi seznam zahtev z desetimi točkami, pri čemer je v ospredju politika priseljevanja. V stranki si med drugim želijo vrnitve h konservativnim koreninam in razumnemu patriotizmu.

"Z AfD se moramo spopasti neposredno in pridobiti volivce nazaj," so zapisali v sporočilu, ki je bil objavljeno v nedeljski izdaji časnika Bild.

Ne spreglejte