SiolNET. Novice Svet
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sedmerica moških obtožena poskusa umora policista

0,76

termometer

Policija, Severna Irska | Policija v Omaghu na Severnem Irskem. (Fotografija je simbolična.) | Foto: Guliver Image
Policija v Omaghu na Severnem Irskem. (Fotografija je simbolična.) Foto: Guliver Image

Sedmerica moških je bila danes uradno obtožena poskusa umora policista na Severnem Irskem februarja letos. Med obtoženimi, ki so se prek videopovezave pojavili na sodišču, so tudi 72-letni moški in njegova sinova. Vse so pridržali, postopek pred sodiščem v Omaghu pa se bo nadaljeval 27. junija, poroča irska javna radiotelevizija RTE.

Policijski inšpektor John Caldwell je bil konec februarja v Omaghu tarča strelskega napada. Caldwell, ki je vodil več pomembnih preiskav, ob napadu ni bil na dolžnosti. Žrtev so z več streli ranili zamaskirani moški v tamkajšnjem športnem kompleksu po nogometnem treningu z otroki.

Poskus atentata tik pred 25. obletnico velikonočnega mirovnega sporazuma je pretresel Severno Irsko in širšo javnost. Napad so obsodili severnoirski, britanski in irski politični voditelji.

Policist, čigar sin je bil priča dogodku, je bil sprva hospitaliziran v kritičnem stanju, a je pozneje okreval.

Severnoirska policija je sicer v petek sporočila, da je v zvezi s poskusom umora Caldwella pridržala devet moških in dve ženski.

V središču preiskave napada je bila po navedbah policije Nova Ira, odcepljena disidentska skupina Irske republikanske armade (Ira), ki je bila pomemben akter sektaškega nasilja na Severnem Irskem v času med šestdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja.

Skupina je obtožena tudi umora novinarke Lyre McKee v Londonderryju leta 2019 in poskusa umora dveh policistov z bombnim napadom v kraju Strabane novembra lani.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin