Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
13.43

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Avstrija sojenje Sebastian Kurz

Sreda, 18. 10. 2023, 13.43

6 mesecev, 2 tedna

Kurzu grozijo do tri leta zapora, a je prepričan, da bo oproščen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Sebastian Kurz | Sebastian Kurz je nekoč veljal za čudežnega dečka evropskih konservativcev. | Foto Reuters

Sebastian Kurz je nekoč veljal za čudežnega dečka evropskih konservativcev.

Foto: Reuters

Na deželnem sodišču na Dunaju se je danes začelo sojenje nekdanjemu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu. Obtožen je lažnega pričanja pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala afero Ibiza, ki je leta 2019 odnesla koalicijsko vlado med ljudsko stranko (ÖVP) in svobodnjaki. 37-letni Kurz je pred začetkom sojenja znova zavrnil obtožbe. Če bo spoznan za krivega, mu grozijo do tri leta zapora.

"Upam na pošteno sojenje in da se bodo na koncu obtožbe izkazale za neutemeljene," je še dejal novinarjem pred sodno dvorano po poročanju tujih tiskovnih agencij. Ob tem je kritiziral politizacijo njegovega primera in znova izrazil prepričanje, da bo oproščen.

Kurz je obtožen, da je prikril svoj vpliv pri imenovanju vodje avstrijskega državnega holdinga ÖBAG Thomasa Schmida. Preiskovalni komisiji je leta 2020 dejal, da je bil o odločitvi obveščen vnaprej, a da dodatno ni bil vpleten. Vendar pa tožilstvo na podlagi sporočil SMS med njima domneva, da je bil močno vpleten v izbiro osebja in da je s Schmidom najkasneje od sredine leta 2017 redno izmenjeval mnenja o tej temi.

Janez Janša in Sebastian Kurz
Novice Janša odpeljal Kurza v osrčje slovenskih gora #foto

Proces se je začel z uvodnimi nagovori

Proces se je začel z uvodnimi nagovori tožilstva, pristojnega za gospodarstvo in korupcijo, ter trojice odvetnikov. Predstavnik tožilstva je poudaril, da je ugotavljanje resnice v preiskovalnih komisijah enako pomembno kot v sodnih postopkih. Dodal je, da parlamentarna komisija ni namenjena izreku sodbe, temveč ustvarja podlago za odločitve o morebitnih političnih posledicah in je odločilnega pomena za zakonodajo. "Tožilstvo je ugotovilo, da obtoženi niso lagali poslancem, ki so jim postavljali vprašanja, temveč splošni javnosti," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Ob Kurzu sta lažnega pričanja, zlasti glede imenovanja vodstva holdinga ÖBAG, obtožena tudi njegova nekdanja namestnica na čelu ljudske stranke Bettina Glatz-Kremsner ter njegov zaupnik in nekdanji vodja njegovega kabineta Bernhard Bonelli.

Sebastian Kurz
Novice Nekdanji avstrijski kancler Kurz obtožen krivega pričanja

V okviru uvodnih obravnav so do 23. oktobra zanje predvideni trije termini. Kurz bo po poročanju agencije APA predvidoma govoril v petek, drugi dan obravnave. Že v vnaprejšnji izjavi sodišču se je izrekel za nedolžnega in zahteval oprostilno sodbo. Tudi v primeru njegovih soobtožencev je pričakovati enak zagovor.

Obramba Kurza je ob začetku sojenja zahtevala zamenjavo sodnika, saj predsedujoči sodnik Michael Radasztics naj ne bi bil objektiven. Kot razlog so navedli njegove domnevne stike z nekdanjim politikom Petrom Pilzem med sojenjem v zadevi Eurofighter. Sodnik je trdil, da ga mnenja drugih ne zanimajo ter da s Pilzem ni imel niti osebnega niti zaupnega odnosa. Zahtevi obrambe nekdanjega kanclerja niso ugodili.

Kurz, ki je nekoč veljal za čudežnega dečka evropskih konservativcev, je med letoma 2020 in 2021 vodil koalicijsko vlado ÖVP in Zelenih, nato je zaradi obtožb jeseni 2021 odstopil. Decembra istega leta je napovedal popoln odhod iz politike ter postal podjetnik in lobist. Za sojenje vlada veliko medijsko zanimanje. Po poročanju agencije APA je bilo danes v sodni dvorani več kot 80 predstavnikov medijev.

Herbert Kickl
Novice Je to novi nevarni sosed?
Sebastian Kurz
Novice Afera Ibiza povzroča pretrese v avstrijskih medijih
Ne spreglejte