Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 1. 2023,
9.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

3

Natisni članek

Evropa Francija Nemčija Olaf Scholz Emmanuel Macron

Sobota, 21. 1. 2023, 9.30

1 leto, 2 meseca

Scholz in Macron ob 60. obletnici elizejske pogodbe za okrepitev EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

3

Macron in Scholz | Voditelja sta prispevek objavila pred 60. obletnico podpisa elizejske pogodbe, ki je potrdila spravo in zapečatila prijateljstvo med poprej sprtima državama. | Foto Guliverimage

Voditelja sta prispevek objavila pred 60. obletnico podpisa elizejske pogodbe, ki je potrdila spravo in zapečatila prijateljstvo med poprej sprtima državama.

Foto: Guliverimage

Pred 60. obletnico elizejske pogodbe, ki jo bosta Francija in Nemčija obeležili v nedeljo, sta se voditelja držav zavzela za okrepitev EU. V prispevku za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung sta Emmanuel Macron in Olaf Scholz nanizala temeljne točke suverene Evrope, v kateri bi ljudje lahko živeli v miru, blagostanju in svobodi.

Ključna naloga za Evropsko unijo je zagotoviti, da Evropa postane še bolj suverena in razpolaga z geopolitičnimi zmogljivostmi za sooblikovanje mednarodnega reda. "Za močno Evropo jutri moramo danes več vlagati v svoje oborožene sile in temelje orožarske industrije," sta zapisala francoski predsednik in nemški kancler.

Emmanuel Macron
Novice Sojenje skrajnim desničarjem, ki so želeli umoriti Macrona z nožem

Voditelja napovedujeta zavzemanje za okrepitev konkurenčnosti evropske industrije

Na ta način bo Evropa po njunem prepričanju okrepila svoje obrambne zmožnosti, obenem pa bo postala močnejši partner ZDA. Voditelja napovedujeta tudi zavzemanje za okrepitev konkurenčnosti evropske industrije in ustvarjanje pogojev, ki bodo spodbujali inovacije, njun gostujoči prispevek povzemata francoska tiskovna agencija AFP in nemška dpa.

Glede Zahodnega Balkana pozivata k hitremu in konkretnemu napredku v širitvenem procesu. "Istočasno moramo zagotoviti, da razširjena Evropska unija ostane sposobna delovanja, z učinkovitimi institucijami in hitrejšim procesom odločanja, zlasti prek razširitve odločanja s kvalificirano večino v Svetu," sta zapisala.

Talin, Estonija
Novice Naziv zelene prestolnice Evrope prevzema Talin

Želita, da Evropa postane prva klimatsko nevtralna celina na svetu

Zavzela sta se za to, da Evropa postane prva klimatsko nevtralna celina na svetu, kar bi med drugim dosegli z okrepljeno uporabo obnovljivih virov energije in vodika. Napovedala sta še prizadevanja za boljše delovanje trga z elektriko in sodelovanje pri skupnem nakupu plina na evropski ravni.

Voditelja sta prispevek objavila pred 60. obletnico podpisa elizejske pogodbe, ki je potrdila spravo in zapečatila prijateljstvo med poprej sprtima državama. Obletnico bodo v nedeljo v Parizu obeležili s slovesnostjo, nato pa se bosta na skupni seji sešli vladi obeh držav. Že oktobra predvideno srečanje so zaradi nesoglasij preložili na januar.

francija pokojinska reforma protesti
Novice Bo Francija spet gorela? Vlada bi dvignila upokojitveno starost.
Olaf Scholz
Novice Scholz prepričan, da se bo Nemčija izognila recesiji
Ne spreglejte