Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
16.54

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

6

Natisni članek

pokojninska reforma Francija Emmanuel Macron

Sreda, 11. 1. 2023, 16.54

1 leto, 3 mesece

Bo Francija spet gorela? Vlada bi dvignila upokojitveno starost.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

6

francija pokojinska reforma protesti | Nazadnje je francoska vlada želela spremeniti pokojninski sistem leta 2019. Francozi so skoraj leto dni protestirali na ulicah po večini mest v državi, velikokrat so se zgodili tudi spopadi s policisti in uničevanje ulic. | Foto Reuters

Nazadnje je francoska vlada želela spremeniti pokojninski sistem leta 2019. Francozi so skoraj leto dni protestirali na ulicah po večini mest v državi, velikokrat so se zgodili tudi spopadi s policisti in uničevanje ulic.

Foto: Reuters

Francoski sindikati so zaradi dviga upokojitvene starosti z 62 na 64 let, ki ga je v torek napovedala francoska premierka Elisabeth Borne, pričakovano na nogah in so za prihodnji četrtek že napovedali stavke. Vlada je kljub temu reformo odločena izpeljati, napovedane proteste pa označuje kot pričakovan odziv na sistemske spremembe.

K protestom so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozvali skoraj vsi večji francoski sindikati. Prvi bodo po napovedih prihodnji četrtek, to pa naj bi bil le začetek stavkovnega vala. Pokojninski reformi po javnomnenjskih raziskavah nasprotujeta dve tretjini Francozov, proteste jih podpira nekaj več kot polovica.

"Na možnost množičnih protestov in njihove posledice se ne osredotočamo. Končali smo fazo posvetovanj ter začenjamo fazo pojasnjevanja in informiranja," je po navedbah AFP na srečanju z novinarji danes dejal tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran.

starejši delo
Novice Pokojninska reforma: višji davki in dvig upokojitvene starosti

"Vsakič so izbruhnili protesti"

Na vprašanje, ali ga je množičnega nezadovoljstva javnosti strah, je odgovoril, da ne. "V vsej moderni zgodovini naše države so vsakič, ko smo potrebovali reformo pokojninskega sistema in je to pomenilo podaljšanje delovne dobe, izbruhnili protesti," je poudaril.

Kot je poudaril, se bodo tisti, ki so začeli delati zgodaj, lahko upokojili pri 58 letih starosti. Na 40 odstotkov delavcev spremembe tako ne bodo vplivale.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dvig upokojitvene starosti v svoji kampanji za ponovno izvolitev navajal kot eno od osrednjih točk, je svojo ministrsko ekipo danes pozval, naj volivce po najboljših močeh seznanja s prednostmi ukrepa.

Najnižja pokojnina 1.200 evrov

Kot je poudaril, bi se moral vsak Francoz zavedati, da reforma ne prinaša le dviga upokojitvene starosti, temveč med drugim tudi zvišanje najnižje zagotovljene pokojnine na 1.200 evrov ter dodatke za upokojence z zdravstvenimi težavami in tiste, ki so opravljali fizično zahtevna dela.

Spremembo pokojninskega sistema, ki jo je v torek napovedala premierka Elisabeth Borne, naj bi uvedli do leta 2030. Kot poudarjajo na vladi, brez tega ni mogoče zagotoviti vzdržnosti sistema. "Neodgovorno bi bilo dopustiti, da se primanjkljaji še naprej povečujejo. To bi neizogibno vodilo v obsežna zvišanja davkov in znižanja pokojnin," je dejala premierka.

Dušan Keber
Novice Razkrivamo pogodbo Dušana Kebra: ministrstvo je stal 36 tisoč evrov
Joc Pečečnik, Klub slovenskih podjetnikov
Novice Joc Pečečnik: Nastopil je čas za končanje logike trdega socializma #video
Ne spreglejte