SiolNET. Novice Svet
1,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sarajevska županja besna zaradi besed beograjskega kolega

1,37

termometer

Sarajevska županja Benjamina Karić je danes sporočila, da bo novemu beograjskemu županu Aleksandru Šapiću poslala obsodbo Ratka Mladića za vojne zločine na haaškem sodišču. S tem se je odzvala na nedavne Šapićeve besede, ko je na poziv k umiku Mladićevega murala v Beogradu, odgovoril, da njemu ni znano, da je ta odgovoren za vojne zločine.

Županja prestolnice Bosne in Hercegovine je v objavi na Facebooku ostro reagirala na besede novega župana in političnega zaveznika aktualnega srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

"Ne vem, kdo je kaj delal med vojno v Bosni, ker me tam ni bilo"

Šapića, ki je vodenje srbske prestolnice prevzel junija, je nevladna organizacija Pobuda mladih za človekove pravice (YIHR) pozvala, naj mestne oblasti zbrišejo mural Ratka Mladića, ki je bil naslikan na pročelje ene od stanovanjskih stavb v Beogradu 23. julija lani. Poslikava, na kateri obsojeni vojni zločinec nosi vojaško uniformo in salutira, je bila nato že naslednji dan tarča napada z barvo. Po tem je bil mural večkrat uničen in spet obnovljen s strani nasprotnikov in simpatizerjev zapuščine Ratka Mladića.

"Ne vem, kdo je kaj delal med vojno v Bosni, ker me tam ni bilo. Tisto kar vem je, da je Ratko Mladić branil srbski narod in verjetno, če ne bi bilo njega, bi Srbi iz Bosne končali podobno kot Srbi na Hrvaškem (...) Ali je med vojno zakrivil vojne zločine, jaz zares ne vem," je izjavil Šapić in si tako nakopal jezo sarajevske županje.

Mladića obsodili na dosmrtni zapor zaradi genocida

Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča je junija lani v pritožbenem postopku bivšega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića pravnomočno obsodil na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH in s tem potrdil sodbo na prvi stopnji iz leta 2017. Med drugim je bil Mladić obsojen zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med obleganjem Sarajeva.

Bivši vaterpolist Aleksandar Šapić je v preteklosti že povzročil razburjenje dela javnosti, ko je izrazil simpatije s četniškim gibanjem iz časa druge svetovne vojne.

Ratko Mladić Novice Zagreb razočaran nad obsodbo Mladića: Kaj pa zločini nad Hrvati? Srebrenica Novice 24 let od genocida v Srebrenici še vedno iščejo posmrtne ostanke žrtev #video Ratko Mladić Haag Novice Ratko Mladić iz zapora poklical v jutranji program srbske televizije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin