SiolNET. Novice Svet
3,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zagreb razočaran nad obsodbo Mladića: Kaj pa zločini nad Hrvati?

3,00

termometer

Ratko Mladić |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Haagu so nekdanjega poveljnika vojske Republike srbske obsodili na dosmrtno zaporno kazen. Medtem ko večina mednarodne javnosti obsodbo pozdravlja, pa v Republiki srbski niso zadovoljni. Nezadovoljstvo so izrazili tudi v Zagrebu, kjer obžalujejo, da preiskovalci "niso ugotovili udeležbe najvišjih državnih predstavnikov Srbije v združenem zločinskem podvigu" in ker Mladić "ni bil obtožen tudi za številne vojne zločine med napadi na Hrvaško, v kateri je začel svoj krvavi pohod".

Prizivni senat Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča je v pritožbenem postopku danes nekdanjega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića pravnomočno obsodil na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH. Kot neutemeljene je zavrnil pritožbe obrambe, zavrnil pa je tudi pritožbo tožilstva.

"Zgodovinska sodba kaže, da bodo tisti, ki izvršijo grozljive zločine, odgovarjali. Prav tako potrjuje našo skupno odločenost za preprečitev grozodejstev kjerkoli po svetu," je v odzivu dejal predsednik ZDA Joe Biden. Dodal je, da je v mislih s preživelimi družinami številnih Mladićevih grozodejstev.

Prvič obsojen leta 2017

Petčlanski senat je ob nasprotnem mnenju predsedujoče sodnice Prisce Matimbe Nyambe iz Zambije zavrnil Mladićevo pritožbo v vseh točkah. Zavrnil je tudi pritožbo tožilstva na točko obtožnice, v kateri je bil Mladić na sojenju na prvi stopnji leta 2017 oproščen krivde za genocid nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati v petih občinah v BiH leta 1992. Sodniki prizivnega senata so oprostilno sodbo v tej točki potrdili.

Kriv tudi za zajetje opazovalcev ZN in modrih čelad

Potrdili so tudi ključne ugotovitve haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je Mladića na prvi stopnji 22. novembra 2017 obsodilo na dosmrtni zapor. Sodišče ga je kot takratnega načelnika generalštaba vojske Republike srbske spoznalo za krivega najhujših zločinov – genocida zaradi poboja več kot osem tisoč Bošnjakov v Srebrenici leta 1995 ter vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, tudi med obleganjem Sarajeva, in zaradi zajetja opazovalcev Združenih narodov in modrih čelad med vojno v BiH.

26 let od vložitve obtožnice

Na izreku pravnomočne sodbe je bil danes tudi 78-letni Mladić, ki so ga zaradi pandemije bolezni covid-19 obdajale prozorne pregrade. Prek slušalk je umirjeno poslušal izrek sodbe, ki ga je podala predsedujoča sodnica.

S pravnomočno sodbo se je tako po 26 letih od vložitve obtožnice končal postopek proti Mladiću, enem od najodgovornejših za najbolj krvave dogodke med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995, genocid v Srebrenici in obleganje Sarajeva.

Delen mir žrtvam in njihovim družinam

Hrvaška vlada je pozdravila današnjo sodbo Mladiću. Kot so sporočili, je šlo za dolgo pričakovano sodbo, in menijo, da je izrečena kazen primerna. Je pa uradni Zagreb izrazil nezadovoljstvo, ker v končnem postopku proti Mladiću niso ugotovili udeležbe najvišjih državnih predstavnikov Srbije v združenem zločinskem podvigu, ki je pomenil najhujše kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Izrazil je tudi obžalovanje, ker Mladić "ni bil obtožen tudi za številne vojne zločine med napadi na Hrvaško, v kateri je začel svoj krvavi pohod". Uradni Zagreb je tudi izrazil upanje, da bo sodba prinesla vsaj delen mir in zadoščanje Mladićevim žrtvam in njihovim družinam.

Mladić postal general po operacijah na Hrvaškem

Na Hrvaškem Mladiću pripisujejo odgovornost predvsem za zločine v vasi Škabrnja v zaledju Zadra, v kateri so pripadniki takratne JLA in srbskih upornikov 18. novembra 1991 ubili 84 prebivalcev in ujetih hrvaških vojakov. Poveljnik napadalcev je bil takratni polkovnik JLA Ratko Mladić. Zločin se je zgodil istega dne, ko so srbske sile zasedle Vukovar. Mladiću so po vojaških operacijah na Hrvaškem leta 1991 podelili čin generala JLA.

V BiH mešani občutki po pravnomočni sodbi Mladiću

V BiH so se danes različno odzvali na današnjo potrditev sodbe nekdanjemu poveljniku sil Republike srbske Ratku Mladiću. Da gre za priložnost za oblast v Srbiji, da sprejme resnico in se obrne v evropsko prihodnost, je v prvem odzivu izjavila ministrica za zunanje zadeve BiH Bisera Turković. V Republiki srbski z današnjo sodbo niso zadovoljni.

Ratko Mladić Haag Novice Mladić se je pritožil na obsodbo na dosmrtni zapor Ratko Mladić Haag Novice Ratko Mladić iz zapora poklical v jutranji program srbske televizije Srebrenica Novice 24 let od genocida v Srebrenici še vedno iščejo posmrtne ostanke žrtev #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin