Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 4. 2022,
8.38

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

57

Natisni članek

Litva Rusija nafta zemeljski plin plin

Nedelja, 3. 4. 2022, 8.38

2 leti

S to potezo so se uprli Rusiji: "Če zmoremo mi, lahko to stori tudi preostala Evropa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

57

Plin Ruisija | Litva je nehala uvažati zemeljski plin iz Rusije in se bo namesto tega morala zanašati na dobave iz drugih držav, je sporočil Nuaseda ter dodal, da je ta poteza zgled za druge članice Evropske unije. | Foto Reuters

Litva je nehala uvažati zemeljski plin iz Rusije in se bo namesto tega morala zanašati na dobave iz drugih držav, je sporočil Nuaseda ter dodal, da je ta poteza zgled za druge članice Evropske unije.

Foto: Reuters

"Če zmoremo mi, lahko to stori tudi preostala Evropa," je včeraj na Twitterju zapisal Gitanas Nauseda, predsednik Litve. Litva je namreč z začetkom aprila prenehala dobavljati zemeljski plin iz Rusije. Še več, tudi drugi dve baltski državi ne uvažata več ruskega zemeljskega plina, pa je v soboto sporočil upravljavec latvijskih plinskih zalog Conexus Baltic Grid.

Litva je nehala uvažati zemeljski plin iz Rusije in se bo namesto tega morala zanašati na dobave iz drugih držav, je sporočil Nuaseda ter dodal, da je ta poteza zgled za druge članice Evropske unije, poroča The New York Times. 

Pred rusko invazijo na Ukrajino je Evropska Unija iskala načine za zmanjšanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, ​​vključno s premogom in nafto, predvsem pa plinom. Skoraj 40 odstotkov celotnega zemeljskega plina v bloku je prihajalo iz Rusije. Toda odkar je Moskva 24. februarja sprožila vojno v Ukrajini, države članice aktivneje iščejo načine, kako zmanjšati svoje potrebe po plinu.

"Če zmoremo mi, lahko to stori tudi preostala Evropa," je v soboto na Twitterju dejal Gitanas Nauseda, predsednik Litve.

"Smo prva EU država med državami dobaviteljicami Gazproma, ki se je odločila za to potezo. To smo lahko storili zaradi večletne usklajene energetske politike in pravočasnih infrastrukturnih odločitev," je v sobotni izjavi dejal energetski minister Dainius Kreivys.

Tako potezo bi veliko težje izvedle Francija, Nemčija in Italija 

Litva je majhna država z le 2,8 milijona prebivalci in gospodarstvom, ki je bolj odvisno od trgovine kot industrije. Čeprav izguba Litve kot stranke verjetno ne bo bistveno škodila ruski energetski skupini Gazprom, ima ta poteza geopolitični pomen pri postavljanju precedensa za Evropsko unijo.

"Mislim, da gre za simboličen korak Litve. Že dolgo poskušamo zmanjšati odvisnost od ruskega plina," je dejala Katja Yafimava, višja raziskovalna sodelavka na Oxfordskem inštitutu za energetske študije. Dodala je, da Nemčija, Francija in Italija ne morejo zlahka narediti podobne poteze, ker se zanašajo na veliko večje količine ruskega plina in so vezane na dolgoročne pogodbe.

Litva meji na rusko ozemlje Kaliningrada in je bila nekoč v celoti odvisna od uvoza ruskega plina. To je bila kot nekakšna dediščina nekdanje skupne države Sovjetske zveze. Toda izgradnja terminala za utekočinjen zemeljski plin leta 2014 je Litvi omogočila, da se je začela energetsko osvobajati od Rusije.

Vse baltske države ustavile uvoz ruskega plina

Baltske države ne uvažajo več ruskega zemeljskega plina, je v soboto sporočil upravljavec latvijskih plinskih zalog Conexus Baltic Grid. "Od 1. aprila ruski zemeljski plin ne teče več v Latvijo, Estonijo in Litvo," je dejal glavni izvršni direktor upravljavca Uldis Bariss.

"Če je obstajalo kaj dvoma glede vprašanja, ali lahko zaupamo v ruske dobave, trenutni dogodki jasno kažejo, da tega zaupanja ni več," je dejal Bariss.

Tudi Zelenski poziva članice EU, naj prenehajo dobavljati ruski plin

Prejšnji teden je predsednik Vladimir Putin zagrozil, da bo prekinil dobavo plina "neprijaznim državam", razen če bodo države začele plačevati dobavo v rubljih. Evropski voditelji so to idejo zavrnili, vendar ni bilo jasno, kako bi se spor rešil. Zlasti Nemčija in Italija sta močno odvisni od ruskega plina, čeprav je Nemčija pred kratkim zagotovila partnerstva z ZDA in drugimi energetsko bogatimi državami.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval države članice, naj prenehajo kupovati plin od Rusije. V začetku tega leta je litovski minister za energijo dejal, da je država lahko naročila dovolj dobav UZP, da bi zadovoljila svoje energetske potrebe. Po potrebi lahko dobavlja plin tudi prek povezave z Latvijo. 

Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod.
Novice Zdajšnja energetska kriza Zahoda nikakor ni prva
Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec: Slovenija ne pristaja na rusko izsiljevanje
Energetika Ljubljana
Novice Energetika Ljubljana podražila zemeljski plin
Plin plinovod
Novice Nemčija aktivirala izredni načrt oskrbe s plinom, za njimi Avstrijci
Janez Janša Andrej Plenković
Novice Janša in Plenković v Zagrebu: plin s Krka tudi v Slovenijo?
Ne spreglejte