Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 1. 2024,
13.27

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67

Natisni članek

pravoslavna cerkev Rusija patriarh Kiril

Nedelja, 7. 1. 2024, 13.27

3 mesece, 2 tedna

683. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski: Vojna v Ukrajini kaže, da Evropa potrebuje skupno proizvodnjo orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,67
Volodimir Zelenski | "Tudi Rusijo je mogoče vrniti v okvire mednarodnega prava. Njeno agresijo je mogoče premagati," je dejal Zelenski na konferenci na Švedskem prek video povezave. | Foto Reuters

"Tudi Rusijo je mogoče vrniti v okvire mednarodnega prava. Njeno agresijo je mogoče premagati," je dejal Zelenski na konferenci na Švedskem prek video povezave.

Foto: Reuters

Rusko agresijo na Ukrajino je mogoče premagati, je danes dejal predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da razmere na bojišču trenutno ostajajo relativno stabilne. Medtem pa ukrajinske oblasti poročajo, da sta bili v ruskem obstreljevanju ukrajinske regije Herson ubiti najmanj dve osebi, več pa jih naj bi bilo ranjenih.

Pomembnejši poudarki dneva:

21.19 Japonska je obljubila, da bo še naprej podpirala Ukrajino

15.58 V ruskem obstreljevanju regije Herson najmanj dve smrtni žrtvi
15.24 Zelenski: Vojna v Ukrajini kaže, da Evropa potrebuje skupno proizvodnjo orožja
13.27 Odstavili višjega duhovnika, ker je nasprotoval invaziji na Ukrajino 

21.19 Japonska je obljubila, da bo še naprej podpirala Ukrajino

Japonska zunanja ministrica Yoko Kamikawa je danes med obiskom v Kijevu obljubila nadaljnjo podporo Japonske Ukrajini v boju proti ruski invaziji.

"Japonska je odločena še naprej podpirati Ukrajino, da se lahko v Ukrajino vrne mir," je dejal Kamikawa na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebom. Kamikawa je v Kijev prispela nenapovedano in je morala imeti tiskovno konferenco zaradi zračnega alarma v zaklonišču.

Rusija je v zadnjih desetih dneh na Ukrajino izstrelila skoraj 300 raket in več kot 200 brezpilotnih letal.

Ukrajina je svoje zaveznike večkrat prosila, naj ji zagotovijo sodobna letala in sisteme protizračne obrambe za odbijanje ruskih napadov.

"Kolegico sem seznanil s potrebami Ukrajine ne le glede letal, ampak tudi glede zračne obrambe," je dejal Kuleba.

Prejšnji mesec je Tokio napovedal, da se bo pripravil na pošiljanje raket za zračno obrambo Patriot v ZDA, potem ko so izvedli revizijo smernic za izvoz orožja, kar je prva takšna revizija tovrstnih omejitev v devetih letih.

Čeprav japonska pravila izvoza še vedno preprečujejo pošiljanje orožja državam v vojni pa bi to lahko posredno koristilo Ukrajini v njeni vojni z Rusijo, saj bi ZDA dalo dodatne zmogljivosti za zagotavljanje vojaške pomoči Kijevu.

Japonsko zunanje ministrstvo je še sporočilo, da bo Japonska z organizacijo japonsko-ukrajinske konference 19. februarja pokazala svojo trdno zavezanost okrevanju in obnovi Ukrajine v okviru javno-zasebnega partnerstva.

15.58 V ruskem obstreljevanju regije Herson najmanj dve smrtni žrtvi

V ruskem obstreljevanju ukrajinske regije Herson sta bili ubiti najmanj dve osebi, je danes sporočil ukrajinski guverner regije, ki jo delno zasedajo ruske sile, Oleksandr Prokudin. Več ljudi naj bi bilo ranjenih. Ponoči so sicer ruske sile nad južno in vzhodno Ukrajino izstrelile 28 brezpilotnih letalnikov tipa šahed in tri rakete.

"Ruska vojska je danes nekaj ur neprekinjeno obstreljevala stanovanjske soseske v Hersonu," je na omrežju Telegram zapisal Prokudin. Po njegovih besedah so ruske sile regijo v zadnjih 24 urah napadle tako s topništvom, kot tudi z minometnimi izstrelki, tanki, droni in letali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega je Rusija ponoči nad Ukrajino, zlasti južne in vzhodne dele, izstrelila 28 brezpilotnih letalnikov šahed-136/131 in tri rakete zemlja-zrak S-300. Ukrajinska zračna obramba je po navedbah vojske uničila 21 dronov, poroča portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

15.24 Zelenski: Vojna v Ukrajini kaže, da Evropa potrebuje skupno proizvodnjo orožja

Rusko agresijo na Ukrajino je mogoče premagati, je danes dejal predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da razmere na bojišču trenutno ostajajo relativno stabilne. "Tudi Rusijo je mogoče vrniti v okvire mednarodnega prava. Njeno agresijo je mogoče premagati," je dejal Zelenski na konferenci na Švedskem prek video povezave.

Vojna v Ukrajini je pokazala, da mora Evropa razviti skupno proizvodnjo orožja, da bi zagotovila, da se bo celina lahko "ohranila" v kakršnih koli globalnih razmerah, ki se lahko pojavijo, je dejal ukrajinski predsednik.

"Dve leti te vojne sta dokazali, da Evropa potrebuje lasten arzenal za obrambo svobode in lastno sposobnost zagotavljanja obrambe," je dejal Zelenski, ki je bil osrednji govornik na letni nacionalni konferenci švedske politične in varnostne skupnosti, posvečeni obrambi.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je na konferenci dejal, da bo primarna naloga švedske zunanje politike v prihodnjih letih podpora Ukrajini.

13.27 Odstavili višjega duhovnika, ker je nasprotoval invaziji na Ukrajino 

"Očetnjava gre skozi težak del svoje zgodovinske poti," je v pridigi ob pravoslavnem božiču dejal 77-letni Kiril, ki velja za tesnega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ob tem je omenil "dolgoletno plodno sodelovanje" med ruskim cerkvenim in državnim vodstvom.

To sodelovanje bo po njegovih besedah v prihodnje prispevalo k moralni in domoljubni vzgoji mladih ter vzpostavitvi miru in družbene enotnosti. Ocenil je še, da je za zmago v vojni poleg močnega gospodarstva in vojske potrebna tudi trdna vera.

Pred kratkim je sicer ruska pravoslavna cerkev zaradi nasprotovanja ruski invaziji na Ukrajino odstavila višjega duhovnika Alekseja Uminskega. Ta je obenem pozval tudi k usmiljenju za zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, na svoji spletni strani poroča Radio Svobodna Evropa.

"Zame kot duhovnika ni tako pomembno, kako je zaporniku ime ali za kateri zločin je bil obsojen," je Uminski med drugim dejal v videoposnetku, ki ga je na omrežju X objavila skupina, ki podpira Navalnega.

"Očetnjava gre skozi težak del svoje zgodovinske poti," je v pridigi ob pravoslavnem božiču dejal 77-letni Kiril. | Foto: Reuters "Očetnjava gre skozi težak del svoje zgodovinske poti," je v pridigi ob pravoslavnem božiču dejal 77-letni Kiril. Foto: Reuters

Ukrajina Črno morje
Novice Ukrajina: Uničili smo ruski poveljniški center na Krimu
Raketa
Novice Rusija nad Ukrajino s severnokorejskimi raketami
Lučke
Novice Zaradi lučk poklicali policijo, lastnik stanovanja aretiran #video
Vladimir Putin, G20
Novice Zakaj morilci obožujejo Vladimirja Putina
Ne spreglejte