Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2024,
7.42

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

Natisni članek

ujetništvo Ramzan Kadirov vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 6. 1. 2024, 7.42

3 mesece, 3 tedne

682. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajina: Uničili smo ruski poveljniški center na Krimu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12
Ukrajina Črno morje | Kadirov je eden najtesnejših privržencev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki že skoraj dve leti bije uničujočo vojno proti Ukrajini. | Foto Reuters

Kadirov je eden najtesnejših privržencev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki že skoraj dve leti bije uničujočo vojno proti Ukrajini.

Foto: Reuters

S poveljstva ukrajinske vojske so sporočili, da so v nočnem raketnem napadu uničili ruski poveljniški center na Krimu

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

18.35 V ruskem napadu na vzhodu Ukrajine ubitih najmanj 11 ljudi
17.01 Danska z zamudo pri dobavi bojnih letal Ukrajini
16.49 Ukrajina: Uničili smo ruski poveljniški center na Krimu
10.45 Kijev poroča o uničenju ruskega poveljniškega centra na Krimu
7.44 Kadirov: Izpustil bom 20 ukrajinskih vojakov, če odpravijo sankcije proti meni in moji družini

18.35 V ruskem napadu na vzhodu Ukrajine ubitih najmanj 11 ljudi

V ruskem napadu na mesto Pokrovsk na vzhodu Ukrajine je bilo danes ubitih najmanj enajst ljudi, med njimi pet otrok, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile lokalne oblasti.

"Rusi so območje napadli z raketami S-300, pri tem so ubili enajst in ranili osem ljudi," je sporočil guverner regije Doneck Vadim Filaškin. Glavni tarči sta bili mesto Pokrovs in Rivno. Po njegovih navedbah je bilo v napadu poškodovanih šest hiš.

Pokrovsk leži približno 70 kilometrov severozahodno od mesta Doneck in približno 50 kilometrov od frontne črte. V mestu je pred vojno živelo okoli 60.000 ljudi. Mesto je bilo tarča zračnega napada avgusta 2023, v katerem je umrlo devet ljudi, 82 je bilo ranjenih.

17.01 Danska z zamudo pri dobavi bojnih letal Ukrajini

Danska bo prva ameriška bojna letala F-16 Ukrajini dobavila v drugem četrtletju letošnjega leta, ko bodo ukrajinski piloti zaključili usposabljanje, je danes sporočilo dansko obrambno ministrstvo. Danska premierka Mette Frederiksen je lani poleti sicer izrazila upanje, da bi lahko letala Kijevu dostavili na prelomu leta.

Na obrambnem ministrstvu v Koebenhavnu so za danski časnik Berlingske povedali, da bodo glede na trenutni časovni načrt prvih šest letal F-16 Ukrajini dobavili šele v drugem četrtletju tega leta. Ob tem so pojasnili, da nekateri pogoji za dobavo letal še niso bili izpolnjeni.

Med njimi je dokončanje usposabljanja ukrajinskih pilotov, časovni načrt dobave pa je odvisen tudi od dejavnikov, kot so oprema in vremenske razmere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danska je skupaj z Nizozemsko avgusta lani napovedala, da bo Ukrajini dobavila bojna letala F-16, potem ko sta državi pridobili odobritev ameriške vlade. Danska, ki svojo floto letal F-16 nadomešča s sodobnejšimi F-35, je Kijevu zagotovila 19 svojih letal.

Na Danskem se po poročanju dpa trenutno usposablja šest ukrajinskih pilotov. Strokovnjaki poudarjajo, da je treba usposobiti tudi mehanike in drugo osebje na tleh. Drugi dejavniki vključujejo še dobavo streliva in rezervnih delov ter razmere na letališčih.

Danska je bila edina v skupini držav, ki so Ukrajini obljubile bojna letala F-16 in ki je določila datum, ko naj bi bila ta predana Kijevu.

Nizozemska načrtuje dobavo 18 letal, vendar še ni podala časovnega načrta. Belgija in Norveška sta prav tako obljubili letala, vendar še nista navedli njihovega števila, poroča dpa.

Kijev si je dolgo prizadeval pridobiti ameriške lovce po velikih izgubah, ki so jih imele njegove zračne sile, ki letijo večinoma z ruskimi letali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v novoletnem nagovoru zagotovil, da so ukrajinski piloti pripravljeni na letenje z F-16, ki naj bi jih začeli uporabljati letos.

16.49 Ukrajina: Uničili smo ruski poveljniški center na Krimu

Ukrajinska vojska je zjutraj sporočila, da je v nočnem raketnem napadu uničila ruski poveljniški center na letališču Saki na polotoku Krim.

"Letališče Saki: vsi cilji so zadeti," je po poročanju lokalnih medijev dejal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

Ponoči je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so njegovi sistemi zračne obrambe sestrelili štiri ukrajinske rakete. Poročil ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Od invazije na Ukrajino februarja 2022 so ukrajinske sile izvajale pogoste napade na ruske vojaške cilje na Krimu, ki si ga je Moskva leta 2014 nezakonito priključila.

Objekt Saki je prišel na naslovnice avgusta lani, ko so ukrajinske rakete uničile več ruskih letal, parkiranih na prostem.

Septembra letos je Ukrajina zadela poveljstvo ruske črnomorske flote v Sevastopolu s križarskimi raketami Storm Shadow, dostavljenimi z Zahoda.

Velika desantna ladja Novočerkask je bila potopljena 26. decembra, ko je bila zasidrana v pristanišču.

10.45 Kijev poroča o uničenju ruskega poveljniškega centra na Krimu

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je v nočnem raketnem napadu uničila ruski poveljniški center na letališču Saki na polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija. Rusko obrambno ministrstvo pa je poročalo o sestrelitvi ukrajinskih raket nad Krimom.

"Letališče Saki: vsi cilji so bili zadeti," je po poročanju ukrajinskih medijev danes dejal poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je njihov sistem zračne obrambe na Krimu ponoči sestrelil štiri ukrajinske rakete. Teh poročil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Do ukrajinskega napada je prišlo dan po tistem, ko je Rusija zatrdila, da je nad Krimom sestrelila 36 ukrajinskih dronov.

Ukrajina je od začetka ruske agresije februarja lani večkrat izvedla napade na ruske vojaške cilje na Krimu in pri tem poškodovala ali uničila ruske vojaške objekte. Ukrajinske sile so med drugim z raketami zadele oporišče ruske črnomorske flote na Krimu, uničile pa naj bi tudi poveljniško ladjo črnomorske flote, raketno križarko Moskva, in nazadnje desantno ladjo Novočerkask.

Tako ukrajinska kot ruska stran sta v preteklih dneh okrepili napade, medtem ko ruska agresija na Ukrajino traja že skoraj dve leti.

7.44 Kadirov: Izpustil bom 20 ukrajinskih vojakov, če odpravijo sankcije proti meni in moji družini

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je zahteval odpravo mednarodnih sankcij, ki so bile uvedene proti njemu in članom njegove družine, v zameno za izpustitev 20 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

Kadirov je namreč dejal, da so čečenski vojaki med spopadi v regijah Doneck in Lugansk zajeli Ukrajince. V Groznem je pokazal video, v katerem se tudi ti Ukrajinci zavzemajo za izmenjavo pod pogoji, ki jih je navedel.

"Tudi če bodo uvedli še kakšne sankcije, bomo te ljudi vseeno izpustili," je dejal Kadirov.

Kadirov je eden najtesnejših privržencev ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki že skoraj dve leti bije uničujočo vojno proti Ukrajini. Po ženevski konvenciji Kadirov ukrajinskih vojnih ujetnikov ne sme obravnavati kot svoje zasebne ujetnike, prav tako jih ne sme prikazovati na videu. Pooblaščen ni niti za pogajanja.

EU in ZDA sta Kadirovu in njegovi družini prepovedali vstop in zamrznili vsa njihova sredstva na svojih ozemljih. Na Češkem so zasegli dragocenega konja, ki naj bi pripadal Kadirovu in je v nepojasnjenih okoliščinah izginil leta 2023.

valuk
Novice Razkrivamo, kako se je Slovenija odrezala pri vojaški pomoči Ukrajini
Lučke
Novice Zaradi lučk poklicali policijo, lastnik stanovanja aretiran #video
Belgorod
Novice V ruski regiji Belgorod po ukrajinskih napadih podaljšali počitnice
Ne spreglejte