Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
15.50

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

okupacija vojna Rusija Ukrajina

Četrtek, 4. 1. 2024, 15.50

3 mesece, 3 tedne

680. DAN VOJNE V UKRAJINI

V ruski regiji Belgorod po ukrajinskih napadih podaljšali počitnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Belgorod | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, bodo po ukrajinskih napadih v nekaterih šolah podaljšali počitnice, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Univerzam so priporočile, naj predavanja potekajo na daljavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poudarki dneva:

20.48 ZDA: Severna Koreja je Rusijo pred kratkim Rusiji oskrbela z raketami 

18.20 Nemčija je lani izvozila za rekordnih 12,2 milijarde evrov orožja. Tretjino od tega v Ukrajino.
16.16 V novih ruskih napadih na Ukrajino ubite štiri osebe
16.01 Tujci v ruski vojski lažje do državljanstva

15.57 V ruski regiji Belgorod po ukrajinskih napadih podaljšali počitnice

20.48 ZDA: Severna Koreja je Rusijo pred kratkim Rusiji oskrbela z raketami 

Severna Koreja je pred kratkim Rusiji zagotovila rakete in sredstva za njihovo izstrelitev za uporabo pri invaziji na Ukrajino, je sporočila Bela hiša.

"To je pomembna in zaskrbljujoča eskalacija," je novinarjem na tiskovni konferenci povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby.

Kirby, ki se je skliceval na nedavno umaknjene obveščevalne podatke, je dejal, da je Rusija 30. decembra izstrelila eno od severnokorejskih balističnih raket v Ukrajino.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom nazadnje srečal septembra.

Obisk je sprožil sume, da bi se strani lahko zapletli v posel z orožjem. Rusija išče več orožja za vojno v Ukrajini, Severna Koreja pa želi posodobiti svojo vojaško opremo iz sovjetskih časov.

Kirby je tudi dejal, da si Rusija prizadeva nabaviti balistične rakete kratkega dosega od Irana, medtem ko se invazija na Ukrajino nadaljuje.

18.20 Nemčija je lani izvozila za rekordnih 12,2 milijarde evrov orožja. Tretjino od tega v Ukrajino.

Nemška vlada je lani izdala dovoljenje za izvoz orožja v vrednosti 12,2 milijarde evrov, od tega so več kot tretjino izvozili v Ukrajino, je sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo.

V primerjavi z letom 2022 se je vrednost orožja, za katerega je vlada izdala izvozno dovoljenje, povečala za 46 odstotkov. Doslej so največ orožja izvozili leta 2021 - za 9,35 milijarde evrov.

Natančneje, leta 2023 je Nemčija izvozila za 6,4 milijarde evrov vojaškega orožja, preostalih 5,8 milijarde predstavlja ročno, športno in lovsko orožje ter radarska in komunikacijska oprema.

"Nova statistična evidenca dovoljenj za izvoz orožja za leto 2023 je neposredna posledica izzivov današnje varnostne politike," je dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Sven Gielgold. Dejal je, da gre konkretno za "stalno podporo Nemčije Ukrajini pri obrambi pred ruskim napadom".

Na drugem mestu po uvozu orožja iz Nemčije je Norveška (1,2 milijarde evrov), sledijo Madžarska (1,03 milijarde evrov), Velika Britanija (657 milijonov evrov) in ZDA (546 milijonov evrov).

Nekdanja poslanka Levice in zdaj samostojna poslanka Bundestaga Sevim Dagdelen je kritizirala sedanjo socialdemokratsko-zeleno-liberalno vlado zaradi rekordnega izvoza orožja.

Vlada Olafa Scholza je namreč v koalicijski pogodbi, sklenjeni pred rusko agresijo na Ukrajino, predvidela precejšnjo omejitev izvoza orožja.

16.16 V novih ruskih napadih na Ukrajino ubite štiri osebe

V novih ruskih napadih na Ukrajino so bili ubiti štirje ljudje, več pa je bilo ranjenih, so danes sporočile ukrajinske oblasti in opozorile, da je bilo poškodovanih več stanovanjskih stavb, avtomobilov in daljnovod. Oblasti so prav tako dodale, da je število smrtnih žrtev obsežnega petkovega ruskega napada na Kijev naraslo na 32, še 30 pa je bilo ranjenih. Skupno je bilo tako v petek v ruskem napadu na več ukrajinskih regij ubitih najmanj 55 ljudi, 170 pa ranjenih.

V ruskem napadu na osrednjo ukrajinsko regijo Kirovograd je bila danes ubita ena oseba, osem pa je bilo ranjenih, je sporočil guverner Andrij Rajkovič, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske sile so v sredo obstreljevale tudi enajst vasi v vzhodni regiji Doneck. "Ena oseba je bila ubita, tri pa so bile ranjene," je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo in dodalo, da so bile v napadu poškodovane številne stanovanjske stavbe, avtomobili in daljnovod.

Še ena oseba je bila ubita in ena ranjena v vasi blizu Donecka. Na območju Hersona pa je v obstreljevanju umrl 61-letnik.

Rusija je v petek v napadih po vsej Ukrajini uporabila skupno 158 raket in brezpilotnih letal. Ukrajina se je nato odzvala z napadom na Belgorod, v katerem je umrlo 25 ljudi, Moskva pa ga je v Varnostnem svetu ZN označila za teroristično dejanje.

16.01 Tujci v ruski vojski lažje do državljanstva

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal odlok, ki omogoča poenostavljeno pridobivanje ruskega državljanstva tujcem, ki so od začetka vojne v Ukrajini sklenili najmanj enoletno pogodbo za služenje v ruski vojski. Za državljanstvo bodo lahko zaprosili tudi njihovi sorodniki, danes poročajo tuje tiskovne agencije.

"Tuji državljani, ki so podpisali pogodbo z ruskimi oboroženimi silami ali vojaškimi formacijami med posebno vojaško operacijo v Ukrajini, so upravičeni do poenostavljenega postopka za pridobitev državljanstva," je po poročanju ruskih medijev med drugim zapisano v odloku, ki ga je danes objavila ruska vlada.

V skladu z odlokom bodo za državljanstvo lahko zaprosili tudi sorodniki omenjenih tujih državljanov. To vključuje tudi vse, ki so rusko vojsko že zapustili iz zdravstvenih razlogov ali po dopolnitvi starostne meje. Morajo pa predložiti dokumente, iz katerih je razvidno, da so z vojsko sklenili pogodbo za najmanj eno leto.

Odlok poleg ruskih oboroženih sil omenja vojaške formacije, kar bi se po navedbah agencije Reuters lahko nanašalo na skupino Wagner in druge podobne najemniške vojaške skupine. Pojavljajo se tudi ugibanja o tem, da gre za poskus dopolnjevanja zdesetkanih ruskih vrst.

Rusija je sicer septembra 2022 vpoklicala dodatnih 300 tisoč vojakov, kar je bila prva tovrstna mobilizacija po drugi svetovni vojni, v Kremlju pa so večkrat dejali, da nova mobilizacija ne bo potrebna. O načrtih za mobilizacijo dodatnih od 400 do 500 tisoč mož se je medtem v zadnjem času govorilo v Ukrajini.

Niti Rusija niti Ukrajina doslej nista razkrili števila žrtev, ki sta jih utrpeli v skoraj dve leti trajajoči vojni, večina poročil obveščevalcev in analitikov iz več držav pa je prišla do zaključka, da so izgube na obeh straneh ogromne.

15.57 V ruski regiji Belgorod po ukrajinskih napadih podaljšali počitnice

Kot je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov, bodo počitnice v več občinah in v mestu Belgorod podaljšali za deset dni. Učenci in dijaki se bodo tako v šolske klopi vrnili 19. in ne 9. januarja kot v preostalih delih države.

Ukrajinske sile so Belgorod napadle dan po petkovem silovitem ruskem obstreljevanju ukrajinskih mest, ki naj bi bilo najhujše od začetka vojne in je zahtevalo najmanj 40 življenj. V povračilnih napadih na rusko mesto, ki leži približno 30 kilometrov od meje, je umrlo 25 ljudi. Moskva je v Varnostnem svetu ZN napad označila za teroristično dejanje.

protiraketni sistemi Patriot
Novice Zveza Nato v nabavo tisoč raketnih sistemov patriot #video
Ukrajina
Novice Zlovešča novoletna "voščila" okrutnih diktatorjev
rusija bomba SAMO ZA ALT
Novice Rusi pomotoma bombardirali Rusijo
Vladimir Putin
Novice Štiri minute za Ruse: Putin o Ukrajini ni govoril
Kijev
Novice Kaos v Rusiji: Tako so se maščevali Ukrajinci
Ne spreglejte