Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
13.44

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski Vladimir Putin

Torek, 19. 12. 2023, 13.44

4 mesece

Zelenski: Vojska želi mobilizirati do pol milijona Ukrajincev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Volodimir Zelenski | Nihče ne ve, kako dolgo bo še trajala vojna.  | Foto Reuters

Nihče ne ve, kako dolgo bo še trajala vojna.

Foto: Reuters

Ukrajinska vojska želi mobilizirati več sto tisoč Ukrajincev za bojevanje proti ruski invaziji, je na današnji letni novinarski konferenci dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je zatrdil, da je Ukrajina dosegla veliko zmago proti Rusiji v Črnem morju, poleg tega pa dodal, da nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

18.55 Zelenski: Ukrajinska vojska želi mobilizirati do pol milijona ljudi

16.45 Putin: Rusija se je pripravljena pogovarjati o Ukrajini
12.10 Rusija naj bi nad Moskvo in Brjanskom sestrelila več dronov

18.55 Zelenski: Ukrajinska vojska želi mobilizirati do pol milijona ljudi

Po besedah Zelenskega je ukrajinsko vojaško vodstvo predlagalo mobilizacijo od 450 do 500 tisoč Ukrajincev. Vendar pa tudi sam, kot je dejal, potrebuje več argumentov v podporo tej zamisli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je zatrdil, da je ukrajinska vojska dosegla veliko zmago v Črnem morju, kjer je uspešno napadala ruske vojaške ladje in zavarovala trgovske poti. "Ruskemu ladjevju je bila odvzeta skoraj popolna prevlada v ukrajinskem Črnem morju," je ocenil ukrajinski predsednik in dodal, da je Rusija poskušala uvesti nadzor nad tem, kaj lahko Ukrajina na tem območju počne oziroma izvaža.

Kljub temu po besedah Zelenskega nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala. "Celo spoštovani ljudje, naši poveljniki in naši zahodni partnerji, ki pravijo, da je to vojna, ki bo trajala več let, tega ne vedo," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da bo Ukrajina vojno lahko končala prej, če bo ohranila svojo odpornost.

Kijev bo sicer po napovedih ukrajinskega predsednika to zimo od zaveznic dobil dodatne sisteme zračne obrambe patriot. "Obljubil sem, da ne bom razkril števila," je dejal Zelenski in dodal, da je obljubljeno orožje rezultat njegovih nedavnih potovanj v tujino. Prejšnji teden se je namreč Zelenski najprej mudil v ZDA, nato pa še na Norveškem in Danskem.

Prav v luči obiska v Washingtonu, kjer so republikanci v senatu nedavno blokirali novo pomoč za Ukrajino zaradi spora glede politike ZDA na južni meji z Mehiko, je Zelenski danes dejal, da verjame, da Združene države Ukrajine "ne bodo izdale". Ob tem je ocenil, da bi imela sprememba na predsedniškem položaju v ZDA lahko močan vpliv na potek vojne.

"Če bo politika naslednjega predsednika, kdorkoli že bo, drugačna do Ukrajine, hladnejša ali bolj ekonomična, mislim, da bodo ti signali zelo močno vplivali na potek vojne," je dejal Zelenski in ocenil, da bi imel nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v primeru vrnitve v Belo hišo zagotovo drugačno politiko do Kijeva.

Ukrajinske oblasti ob tem trdijo, da se Rusija v zimskem času pripravlja na nov niz napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zato želi okrepiti svojo zračno obrambo. Zaradi takšnih napadov je bilo lani več milijonov Ukrajincev med zimo dlje časa brez elektrike.

16.45 Putin: Rusija se je pripravljena pogovarjati o Ukrajini

Rusija se je s Kijevom, ZDA in Evropo pripravljena pogovarjati o prihodnosti Ukrajine, če bi si te strani to želele, vendar bo pri tem branila svoje nacionalne interese, je danes izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je zatrdil, da se je ruska družba poenotila v podpori ruski agresiji na sosednjo državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ali se tisti ljudje v Ukrajini, v ZDA in v Evropi, ki so agresivni do Rusije, želijo pogajati? No, naj se. Vendar bomo to storili na podlagi naših nacionalnih interesov," je na srečanju ruskega vojaškega vodstva v Moskvi dejal Putin. Poudaril je, da se Rusija ne bo odrekla tistemu, kar je njeno.

Dodal je, da članstvo Ukrajine v Natu za Rusijo ni sprejemljivo, niti čez deset ali dvajset let. Po njegovi oceni sicer ZDA namerno strašijo Evropejce, da bi izkoriščali Evropo za svoje interese, Ukrajino pa izkoriščajo za vodenje vojne proti Rusiji, kar je označil za spodletel poskus. Ob tem je zagotovil, da Rusija ne načrtuje vojne proti Evropi ali katerikoli članici Nata.

Rusija sicer trenutno nadzoruje dobrih 17 odstotkov mednarodno priznanega ukrajinskega ozemlja. Putin je od začetka ruske agresije februarja lani že večkrat dejal, da je Rusija odprta za mirovna pogajanja, v Kijevu pa vzpostavitev miru pogojujejo z umikom ruskih sil z vseh zasedenih ozemelj, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Putin je na srečanju z ruskim vojaškim vodstvom izjavil tudi, da se je ruska družba konsolidirala v podpori vojaške operacije v Ukrajini. Po njegovih besedah je to morda tudi najpomembnejše. Ob tem se je zahvalil vsem, ki ruski vojski pomagajo na fronti, in pohvalil "patriotski duh solidarnosti" v državi.

Po njegovi oceni rusko orožje na fronti dokazuje svojo premoč nad zahodnim, pri čemer je poudaril neuspeh ukrajinske protiofenzive, ki jo je Kijev sprožil poleti. "Sovražnik trpi hude izgube in je v veliki meri izčrpal svoje rezerve," je ocenil 71-letni ruski predsednik, ki je nedavno napovedal, da se bo marca potegoval za nov, že peti mandat na čelu največje države na svetu.

12.10 Rusija naj bi nad Moskvo in Brjanskom sestrelila več dronov

Ruska zračna obramba je v regiji Brjansk blizu meje z Ukrajino sestrelila več ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, še enega je sestrelila v bližini Moskve, so danes sporočile ruske oblasti. Ostanki so padli zunaj središča prestolnice in pri tem niso terjali žrtev ali škode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O napadu z brezpilotnim letalnikom na prestolnico je prvi poročal moskovski župan Sergej Sobjanin. Pojasnil je, da napad ni terjal žrtev ali škode, na kraj, kamor so padli ostanki drona, pa so že prispele reševalne službe. Napad je potrdilo tudi rusko obrambno ministrstvo in odgovornost zanj pripisalo Ukrajini.

V času napada je moskovsko letališče Vnukovo začasno ustavilo prihode letal in pojasnilo, da je odločitev sprejelo zaradi razlogov, na katere letališče nima vpliva.

Od začetka ukrajinske protiofenzive junija letos so se okrepili napadi ukrajinskih brezpilotnih letalnikov in raket na ozemlje enostransko priključenega Krima in Rusije, vključno z Moskvo. V zadnjem obsežnejšem napadu z droni je ruska zračna obramba v nedeljo po navedbah Moskve sestrelila 33 dronov v regijah Lipeck, Rostov in Volgograd.

Izola
Novice Sankcioniran tudi Rus iz Izole
Vladimir Putin
Novice Putin: To je to
Vladimir Putin
Novice Putin napoveduje, da bo Rusija suverena in samozadostna država

 

Ne spreglejte