Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 7. 2023,
6.28

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina napad

Četrtek, 6. 7. 2023, 6.28

9 mesecev, 1 teden

498. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinski poveljnik: Protiofenziva poteka po načrtih, pobuda je v naših rokah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

Ukrajinski general Valerij Zalužni je razkril, da ukrajinska protiofenziva poteka po načrtih. Ukrajina in Rusija sta danes v okviru nove izmenjave vojnih ujetnikov skupno izmenjali 90 ljudi, so sporočili iz Kijeva in Moskve.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.11 Ukrajinski vrhovni poveljnik: Protiofenziva poteka po načrtih, pobuda je v naših rokah
20.02 Nove podrobnosti: v ruskem raketnem napadu v Lvovu pet mrtvih
19.54 Ukrajina in Rusija izmenjali 90 vojnih ujetnikov
18.49 Bolgarija Ukrajini obljubila dodatno pomoč
16.41 Napetosti glede jedrske elektrarne v Zaporožju se po navedbah Kijeva zmanjšujejo
12.22 Zelenski prispel na obisk v Bolgarijo
10.51 Lukašenko: Prigožin je v Rusiji, ne v Belorusiji
10.19 Zelenski: Počasna dobava orožja je preložila začetek protiofenzive
9.18 Nove informacije o napadu na Lviv
7.37 Zelenski napovedal odgovor na napad na Lviv
7.34 Ruski mediji: V skladišču nafte v Makijivki pod rusko okupacijo je izbruhnil požar
6.31 Napad na Lviv: najmanj trije mrtvi, veliko ranjenih

21.11 Ukrajinski vrhovni poveljnik: Protiofenziva poteka po načrtih, pobuda je v naših rokah

Predsedniku Združenega štaba ZDA, generalu Marku Milleyju, je poveljnik ukrajinskih oboroženih sil, general Valerij Zalužni, povedal, da ukrajinska protiofenziva poteka po načrtih.

"Po telefonu sem govoril z načelnikom združenega štaba, generalom Markom Milleyjem. Seznanil sem ga z operativnimi razmerami na fronti. Ukrajinske sile nadaljujejo aktivne ofenzivne akcije. Razmere se razvijajo po načrtu, pobuda je v naših rokah," je danes na Facebooku dejal Zalužni, poroča Index.hr.

20.02 Nove podrobnosti: v ruskem raketnem napadu v Lvovu pet mrtvih

Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov. Ruske rakete so zadele stanovanjsko stavbo v mestu Lvov, pri čemer je bilo ubitih pet ljudi, najmanj 50 pa je bilo ranjenih. Več ljudi je še vedno ujetih pod ruševinami. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil in obljubil, da se bo Ukrajina nanj ustrezno odzvala.

Po zadnjih podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva je bilo v napadu ubitih pet ljudi, najmanj 50 pa je bilo ranjenih. Reševanje še vedno poteka. Izpod ruševin so doslej potegnili sedem živih ljudi, iz porušenih stavb pa so jih evakuirali več kot 60, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"V ruskem raketnem napadu je bila poškodovana stanovanjska stavba. Uničeno je bilo 3. in 4. nadstropje," je pred tem v objavi na Telegramu pojasnil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko in dodal, da si reševalci prizadevajo doseči tiste, ki so ujeti pod ruševinami.

Župan Lvova Andrij Sadovij je medtem sporočil, da je bil v napadu poškodovan tudi študentski dom na politehnični univerzi v Lvovu. "To je največji napad na civilno infrastrukturo v Lvovu od začetka ruske invazije," je opozoril. Za zdaj sicer še ni znano, koliko ruskih raket je bilo izstreljenih v napadu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Telegramu objavil posnetek poškodovane stanovanjske stavbe in zraven pripisal, da gre za posledico nočnega napada ruskih teroristov. "Na žalost so bili v napadu ranjeni in mrtvi," je dejal in obljubil, da se bo Ukrajina na napad ustrezno odzvala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Moskve so pozneje sporočili, da so ruske rakete zadele vse določene cilje v Ukrajini. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je "natančno orožje" dolgega dosega zadelo položaje ukrajinske vojske in skladišča, kjer so shranjena oklepna vozila tuje proizvodnje. Drugih podrobnosti niso navedli.

Napad na Lvov je danes obsodila tudi Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) in družinam žrtev izrazila sožalje. "Ta napad, prvi na območju, ki ga varuje konvencija o svetovni dediščini od začetka vojne 24. februarja 2022, je kršitev te konvencije," je sporočila organizacija. Dodala je, da je Rusija z napadom kršila tudi haaško konvencijo o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega konflikta iz leta 1954.

Ruske sile so ponoči obstreljevale tudi regijo Herson na jugu Ukrajine, pri čemer sta bila ubita najmanj dva človeka, deset pa je bilo ranjenih, je danes na Telegramu zapisal vodja vojaške uprave regije Oleksandr Prokudin. Dodal je, da so ruske sile izvedle najmanj 84 artilerijskih napadov in nad Herson izstrelile 38 raket, pri čemer naj bi zadeli tudi naseljena območja.

Ukrajina je sicer od začetka ruske invazije s pomočjo Zahoda znatno okrepila svoje sisteme zračne obrambe, vendar je tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat nedavno opozoril, da vojaška pomoč Zahoda še vedno ne zadostuje za varovanje celotne države pred zračnimi napadi.

"Sistemi zračne obrambe so nameščeni tam, kjer so najbolj potrebni, in ščitijo velika mesta, infrastrukturne objekte, jedrske elektrarne in fronto. Za pokritje države, kot je Ukrajina, pa imamo, milo rečeno, premalo zmogljivosti," je dodal Ignat.

19.54 Ukrajina in Rusija izmenjali 90 vojnih ujetnikov

Ukrajina in Rusija sta v okviru nove izmenjave vojnih ujetnikov skupno izmenjali 90 ljudi, so danes sporočili iz Kijeva in Moskve. Po navedbah ukrajinske strani se je iz ruskega ujetništva vrnilo 45 vojakov, enako število pa se jih je iz ukrajinskega ujetništva vrnilo v Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska stran je ukrajinski vrnila 45 vojakov, pripadnikov nacionalne garde in civilne obrambe, je na Telegramu sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo, da se je iz ukrajinskega ujetništva vrnilo 45 ruskih vojakov. Poleg tega naj bi ruska stran ukrajinskim staršem vrnila dva otroka.

Ukrajina Rusijo obtožuje, da je z ozemelj na jugu in vzhodu Ukrajine, ki jih zasedajo ruske sile, ugrabila na tisoče mladoletnikov, od katerih naj bi nekatere dali v posvojitev. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je zato marca izdalo mednarodni nalog za prijetje ruskega predsednika Vladimirja Putina in komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove.

Po navedbah ukrajinskih virov je bila to 47. izmenjava ujetnikov med stranema. Skupaj naj bi se iz ruskega ujetništva doslej vrnilo skoraj 2.600 Ukrajincev.

18.49 Bolgarija Ukrajini obljubila dodatno pomoč

Nova prozahodna bolgarska vlada je danes Ukrajini obljubila dodatno podporo v boju proti ruski agresiji. Bolgarski premier Nikolaj Denkov je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu med njegovim obiskom v Sofiji obljubil obrambno pomoč, kot tudi pomoč pri zdravljenju ukrajinskih vojakov ter usposabljanju vojaškega in zdravstvenega osebja.

Zelenski se je na skupni novinarski konferenci z Denkovim zahvalil Bolgariji za obljubljeno pomoč. Z bolgarskim premierjem sta podpisala izjavo o bolgarski podpori pridruževanju Ukrajine evroatlantskim povezavam, pristojni ministri obeh držav pa so podpisali memorandum o sodelovanju na področju energetike. Obenem je bolgarski parlament prižgal zeleno luč prodaji dveh jedrskih reaktorjev ruske izdelave Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik je med obiskom zaprosil za dobavo bolgarskega orožja ukrajinskim silam. "Upamo, da bomo s pomočjo tega orožja še naprej reševali številna življenja ukrajinskih civilistov," je dejal. Denkov je poudaril, da se morajo ruske sile umakniti iz Ukrajine in da je bolgarski parlament sprejel že tri resolucije za dobavo orožja Ukrajini. Pojasnil je, da bolgarska podpora Ukrajini vključuje tudi zdravljenje ranjencev ter usposabljanje ukrajinskega vojaškega in zdravstvenega osebja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zelenski se je sestal tudi z bolgarskim predsednikom Rumenom Radevom, ki velja za prorusko usmerjenega in zavrača idejo o pošiljanju bolgarskega orožja in streliva Kijevu. "Še naprej trdim, da ta konflikt nima vojaške rešitve," je dejal Radev. Zelenski pa mu je odgovoril, da ne gre za konflikt, temveč za vojno, katere cilj je "izbrisati ukrajinsko prebivalstvo".

Bolgarija je članica EU in Nata, a je zgodovinsko in kulturno tradicionalno blizu Moskvi in vprašanje pošiljanja orožja v Ukrajino deli politiko in javnost. Kljub temu bolgarske tovarne streliva že od začetka ruske invazije na Ukrajino delujejo s polno paro, država pa je Ukrajini orožje doslej pošiljala prek tretjih držav.

16.41 Napetosti glede jedrske elektrarne v Zaporožju se po navedbah Kijeva zmanjšujejo

Oblasti v Kijevu so danes sporočile, da se "zmanjšujejo napetosti" glede jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine, ki je pod nadzorom ruskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija in Ukrajina sta namreč ta teden druga drugo obtožili načrtovanja provokacij na tem največjem jedrskem objektu v Evropi.

"Napetosti se postopoma zmanjšujejo," je dejala tiskovna predstavnica ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk. Dodala je, da se je to zgodilo zaradi truda ukrajinskih oboroženih sil in diplomatskih prizadevanj v sodelovanju s tujimi partnerji, ki pritiskajo na Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v začetku tega tedna dejal, da Moskva načrtuje "nevarne provokacije" v elektrarni in da so ruske sile tam namestile "predmete, podobne eksplozivu". Moskva je po drugi strani obtožila Kijev, da v jedrski elektrarni v Zaporožju načrtuje sabotažo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je medtem v sredo sporočila, da njeni strokovnjaki po pregledu dela jedrske elektrarne niso opazili vidnih znakov min ali eksploziva. Ob tem je poudarila, da potrebujejo dostop tudi do drugih delov jedrske elektrarne.

Strahovi glede varnostnih tveganj v največji evropski jedrski elektrarni se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje jedrske elektrarne. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne v Zaporožju.

12.22 Zelenski prispel na obisk v Bolgarijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prispel na enodnevni obisk v Bolgarijo, kjer se bo sestal z bolgarskim premierjem Nikolajem Denkovom in predsednikom Rumenom Radevom. Na Telegramu je sporočil, da bo obisk namenjen pogovorom o obrambnem in varnostnem sodelovanju ter evroatlantskih integracijah Ukrajine.

Bolgarska vlada je ob prihodu ukrajinskega predsednika objavila kratko sporočilo, v katerem je med drugim zapisala, da bodo podpisali skupno izjavo o evroatlantskem povezovanju Ukrajine in memorandum o sodelovanju na področju energetike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski se je na obisk odpravil ob tem, ko se Bolgarija pripravlja na potrditev pošiljanja vojaške pomoči neposredno Ukrajini, s čimer bi spremenila svojo dosedanjo prakso dobave orožja Kijevu prek tretjih držav. Ta sistem je ob začetku vojne v Ukrajini vpeljal tedanji premier Kiril Petkov.

10.51 Lukašenko: Prigožin je v Rusiji, ne v Belorusiji

Jevgenij Prigožin ni v Belorusiji, je povedal beloruski predsednik predsednik Aleksander Lukašenko in dodal, da je vodja skupine Wagner v Rusiji v Sankt Peterburgu, piše The Guardian.

Ob tem je Lukašenko dodal, da je vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin popolnoma svoboden in ni v nevarnosti. Dodal je, da je prepričan, da Vladimir Putin ne bo ubil voditelja Wagnerja v izgnanstvu Jevgenija Prigožina. "Če mislite, da je Putin zlonameren in maščevalen in da bo Prigožin jutri ubit ... Ne, to se ne bo zgodilo," je dejal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes po novinarski konferenci v Minsku sporočil, da Moskva Prigožinovega gibanja ne spremlja.

10.19 Zelenski: Počasna dobava orožja je preložila začetek protiofenzive

Počasna dobava vojaške pomoči Ukrajini je odložila začetek protiofenzive, kar je Rusiji omogočilo, da je utrdila svoje položaje na zasedenih območjih, tudi z minami, je v intervjuju, ki ga je v sredo predvajal CNN, izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je Zahod ponovno pozval k dobavi raket dolgega dosega in bojnih letal F-16.

"Naša protiofenziva napreduje počasi zaradi določenih težav na bojišču," je dejal Zelenski in kot enega od glavnih problemov navedel postavljanje min na zasedenih območij. Priznal je, da si je želel protiofenzivo začeti prej, saj "smo vsi razumeli, da bodo v nasprotnem primeru mine postavljene na bistveno večjem delu našega ozemlja".

"Hvaležen sem ZDA kot voditeljem naše podpore, vendar sem tako njim kot evropskim zaveznicam večkrat povedal, da bi radi protiofenzivo začeli prej, za kar pa bi potrebovali vse orožje in vojaško opremo," je nadaljeval in pojasnil, da je poznejši začetek protiofenzive Rusiji omogočil, da je utrdila svoje položaje na zasedenih območjih.

Opozoril je, da ukrajinske sile na nekaterih delih fronte še vedno ne morejo niti pomisliti na začetek spopadov, saj nimajo ustreznega orožja. "In metati naše ljudi v smrt z ruskim orožjem dolgega dosega bi bilo preprosto nehumano," je dodal ukrajinski predsednik.

V luči tega je Zahod ponovno zaprosil za naprednejše orožje, kot so ameriške rakete dolgega dosega ATACMS in bojna letala F-16. "Ne gre za ukrajinsko prednost na nebu pred Rusi. Gre za enakopravnost," je dejal in opozoril na težave pri napredovanju ukrajinskih sil na bojišču brez podpore iz zraka in raket dolgega dosega.

Dobavo bojnih letal F-16 je Zelenski označil tudi kot humanitarno pomoč, saj bi jih Ukrajina po njegovem lahko uporabila za varovanje koridorja pri izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, če Moskva ne bi podaljšala sporazuma o izvozu žita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

9.18 Nove informacije o napadu na Lviv

Maksim Kozicki, guverner Lviva, je dal operativne podatke po napadu na mesto v zahodni Ukrajini, ki je zahteval najmanj štiri življenja. V aplikaciji za sporočanje Telegram je zapisal:

"Sovražnik je našo regijo napadel iz Črnega morja z raketami Kalibr. Letalsko poveljstvo Zahod oboroženih sil Ukrajine je uničilo sedem raket nad Lvivom. Potrjena je smrt štirih ljudi. 34 ljudi je bilo ranjenih."

7.37 Zelenski napovedal odgovor na napad na Lviv

"Posledice nočnega napada ruskih teroristov," je ob videoposnetku zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, objavljenem na Telegramu, ki prikazuje poškodovano stavbo. "Sovražniku bomo zagotovo odgovorili," je dodal. 

7.34 Ruski mediji: V skladišču nafte v Makijivki pod rusko okupacijo je izbruhnil požar

Včeraj pozno zvečer je zagorelo pet rezervoarjev goriva v skladišču nafte v regiji Doneck v Makijivki, ki jo zasedajo Rusi, je poročala ruska državna tiskovna agencija TASS.

Župan Makijivke je dejal, da je bil požar posledica topniškega napada na mesto. Prebivalci sosednje vasi so delno ostali brez elektrike. Poročil o žrtvah ni. Lokalni mediji trdijo, da so napad izvedle ukrajinske sile.

Dan prej je urad za strateško komuniciranje oboroženih sil Ukrajine na svojem kanalu Telegram poročal o uničenju baze v Makijivki. Urad je obvestilu priložil posnetek velike eksplozije. 

6.31 Napad na Lviv: najmanj trije mrtvi, veliko ranjenih

Ruska raketa je zadela stanovanjsko stavbo v zahodnem ukrajinskem mestu Lviv in ubila najmanj štiri ljudi, je sporočil tamkajšnji župan Andrij Sadovji. Še osem ljudi je bilo ranjenih, od tega eden huje. Bojijo se, da je pod ruševinami ostalo ujetih še več ljudi. Pred kratkim so namreč iz ruševin potegnili dve osebi, a reševalne ekipe nadaljujejo iskanje.

V napadu je bilo poškodovanih 30 hiš, 250 stanovanj, deset hotelov.

Ruska vojska napada ni komentirala.

Lviv | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vladimir Putin
Novice Putin zamenjal vodjo ruske tiskovne agencije
Karitas
Novice Slovenska karitas za prizadete v vojni v Ukrajini zbrala že skoraj 4,2 milijona evrov #video
Rusija, parada, Moskva
Novice Medvedjev razkril, koliko nabornikov se je letos pridružilo ruski vojski
Ne spreglejte