Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 7. 2023,
6.19

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

Natisni članek

civilisti vojna napad Rusija Ukrajina

Sreda, 5. 7. 2023, 6.19

10 mesecev

497. DAN VOJNE V UKRAJINI

Putin zamenjal vodjo ruske tiskovne agencije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21
Vladimir Putin | Putin je imenoval novega vodjo ruske tiskovne agencije (TASS). | Foto Reuters

Putin je imenoval novega vodjo ruske tiskovne agencije (TASS).

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je svojega nekdanjega tiskovnega predstavnika v volilni kampanji imenoval za vodenje državne tiskovne agencije TASS. V sporočilu za javnost je navedeno, da je Kremelj imenoval Andreja Kondrašova, potem ko je prejšnji generalni direktor Sergej Mihajlov danes zapustil položaj. Ne ve se, ali je odstopil prostovoljno ali pa je bil odpuščen.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

20.21 V eksploziji na sodišču v Kijevu en mrtev in dva ranjena
19.05 Strokovnjaki IAEA po pregledu dela jedrske elektrarne v Zaporožju niso opazili min ali eksploziva
18.07 Srbski državljan, plačanec skupine Wagner, umrl v boju za Bahmut
17.25 V Čečeniji pretepena ruska preiskovalna novinarka v bolnišnici v Moskvi
16.15 Putin je za vodjo agencije TASS imenoval svojega nekdanjega tiskovnega predstavnika
16.00 Rusi: Ukrajinska trditev o jedrskem orožju je nesmisel
9.40 Ukrajina naj bi zadela rusko enoto v regiji Doneck
6.38 Rusi regijo Sumi v enem dnevu obstrelili 268-krat
6.36 Zelenski: Rusi so na streho nuklearke v Zaporožju postavili sumljive predmete 

20.21 V eksploziji na sodišču v Kijevu en mrtev in dva ranjena

Na enem od sodišč v ukrajinski prestolnici Kijev je danes odjeknila eksplozija, pri čemer je bil ubit en človek, dva pa sta bila ranjena. Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočil ukrajinski notranji minister Igor Klimenko, je po prvih podatkih umrl samomorilski napadalec, ranjena pa sta bila pripadnika posebnih enot policije.

"Napadalec je umrl na kraju napada. Po prvih informacijah se je razstrelil," je zapisal minister po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Po poročanju časnika Ukrajinska Pravda je minister Klimenko kasneje pojasnil, da je eksplozijo na okrožnem sodišču v Kijevu sprožil Igor Humenjuk, obtožen, da je 31. avgusta 2015 izvedel teroristični napad v bližini ukrajinskega parlamenta. V eksploziji bombe so tedaj umrli štirje ljudje, 130 pa jih je bilo ranjenih.

Po pisanju časnika je bilo na sodišču za danes predvideno zaslišanje Humenjuka. Ta je po prvih podatkih na stranišču razstrelil še neznano snov in skušal pobegniti. Nato se je zabarikadiral v enega od prostorov na sodišču. Ko so ga varnostne sile skušale aretirati, je odjeknila še ena eksplozija, v kateri je Humenjuk umrl, dva policista pa sta bila ranjena in utrpela poškodbe nog, poročanje časnika povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

19.05 Strokovnjaki IAEA po pregledu dela jedrske elektrarne v Zaporožju niso opazili min ali eksploziva

Strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) po pregledu dela jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine niso opazili vidnih znakov min ali eksploziva, je sporočila organizacija preko družbenega omrežja Twitter. Ob tem je poudarila, da njeni strokovnjaki potrebujejo dostop tudi do drugih delov jedrske elektrarne.

Kot je poudaril generalni direktor IAEA Rafael Grossi, je zlasti nujen dostop do streh tretjega in četrtega reaktorja ter dostop do delov turbinskih hal in nekaterih delov hladilnega sistema elektrarne. Strokovnjaki agencije so si med drugim že ogledali dele oboda velikega hladilnega bazena.

Rusija in Ukrajina sta se v torek medsebojno obtoževali načrtovanja napada na jedrsko elektrarno v Zaporožju.

Ukrajinska vojska trdi, da je Rusija na strehi tretjega in četrtega reaktorja jedrske elektrarne v Zaporožju "namestila predmete, podobne eksplozivu". Na to je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v telefonskem pogovoru opozoril tudi francoskega kolega Emmanuela Macrona.

Uslužbenec ruske jedrske agencije Rosatom Renat Karčaja je medtem v izjavi za rusko televizijo obtožil Kijev, da pripravlja napad na jedrsko elektrarno z orožjem dolgega dosega in brezpilotnimi letalniki.

IAEA je danes tudi sporočila, da so edini 750-kilovoltni zunanji električni vod, ki ga jedrska elektrarna potrebuje za hlajenje reaktorja in druge bistvene funkcije, v torek popoldne ponovno priključili na elektrarno. Edini zunanji električni vod so znova priključili približno 12 ur po tem, ko je bil nenadoma prekinjen, zaradi česar je bila elektrarna odvisna od rezervnih virov energije. Pred rusko invazijo na Ukrajino je imela elektrarna na voljo štiri zunanje električne vode.

Strahovi glede varnostnih tveganj v največji evropski jedrski elektrarni se pojavljajo že od prvih tednov ruske invazije na Ukrajino, ko so ruske sile zasedle območje jedrske elektrarne. Rusija in Ukrajina se vse od takrat redno obtožujeta, da ogrožata varnost jedrske elektrarne.

18.07 Srbski državljan, plačanec skupine Wagner, umrl v boju za Bahmut

Hrvaški in srbski mediji poročajo, da sta pred tedni v boju za Bahmut umrla dva srbska prostovoljca, le za enega pa so sedaj potrdili pravo identiteto. Imena drugega pokojnika na družbenih omrežjih, kot sta Rutube ali Telegram, še niso objavili, zagotovo pa je znano, da je v bojih za Bahmut umrl 28-letni Srb Uroš Prvulović, član plačanske skupine Wagner.

Kdaj natančno je Prvulović umrl, ni znano, zgodba pa je postala aktualna, ko se je Prigožin s privrženci umaknil v Belorusijo in ko je del njegovih plačancev podpisal pogodbe z ruskim obrambnim ministrstvom.

Kot poroča Slobodna Dalmacija, je sožalje Uroševi družini na svojem kanalu na Telegramu sporočil major DNR, srbski ostrostrelec Dejan Berić, ki ni razkril niti Uroševega priimka, a so privrženci ruske agresije in ljubitelji srbskih prostovoljcev takoj razumeli, za koga gre.

Rusi: V raketiranju Donecka umrla ena oseba, več kot 40 oseb ranjenih

Ruski državni medij TASS je poročal, da je v ukrajinskem raketiranju mesta Doneck umrla ena oseba, več kot 40 oseb je ranjenih, med njimi dva otroka. TASS je poročal tudi o škodi na 40 stanovanjskih objektih, 12 izobraževalnih ustanovah, 13 vrtcih, štirih športnih ustanovah, dveh gasilskih domovih in devetih zdravstvenih ustanovah.

17.25 V Čečeniji pretepena ruska preiskovalna novinarka v bolnišnici v Moskvi

Večkrat nagrajena ruska preiskovalna novinarka Jelena Milašina, ki so jo v torek v Čečeniji brutalno pretepli neznanci, se zdravi v bolnišnici v Moskvi, poročajo tuje tiskovne agencije. V moskovski bolnišnici se zdravi tudi odvetnik Aleksander Nemov, ki so ga prav tako pretepli, ko sta bila na poti z letališča v čečensko prestolnico Grozni.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ju je z letalom v torek zvečer v Moskvo prepeljal ruski Nobelov nagrajenec za mir in novinar Dmitrij Muratov, odgovorni urednik do Kremlja kritičnega neodvisnega ruskega časnika Nova Gazeta, ki deluje v izgnanstvu v tujini in za katerega Milašina že leta poroča iz ruske republike Čečenije.

Novico je objavil bivši odgovorni urednik razpuščenega radia Eho Moskve Aleksej Venediktov na Telegramu. Ob tem je objavil fotografijo, na kateri je z omenjeno trojico skupaj na manjšem letalu.

Zamaskirani moški so v torek novinarko Jeleno Milašina in odvetnika Aleksandra Nemova pretepli, ko sta bila na poti v Grozni, da bi se udeležila izreka sodbe Zaremi Musajevi, materi dveh kritikov zloglasnega čečenskega voditelja Ramzana Kadirova in borcev za človekove pravice.

Muratov je danes v Moskvi novinarjem povedal, da je stanje novinarke resno, saj so jo zelo močno pretepli s palico in ji polomili prste, da bi pridobili geslo za dostop do njenega telefona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova Gazeta je objavila fotografijo Jelene Milašina v bolnišnici z obrito glavo in povezanimi rokami.

Po poročanju britanskega BBC je v torek povedala, da so jo nedaleč od letališča zamaskirani moški prisilili, da je izstopila iz avtomobila in jo pretepali s plastičnimi cevmi, ji obrili glavo ter polili z zeleno barvo.

Milašina, ki je znana po člankih o izvensodnih usmrtitvah in kršitvah človekovih pravic v Čečeniji, je sicer v preteklosti že prejela Kadirove grožnje s smrtjo.

Po torkovem napadu nanjo je Kadirov tako kot Kremelj dejal, da je treba najti odgovorne za napad. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitri Peskov je danes povedal, da preiskava poteka in da je bil to "zelo resen napad, ki zahteva odločne ukrepe".

Napad so obsodile številne mednarodne organizacije, med njimi Novinarji brez meja in Amnesty International.

Od leta 2000 je bilo ubitih šest novinarjev in drugih sodelavcev Nove Gazete, med njimi tudi ugledna preiskovalna novinarka in borka za človekove pravice Ana Politkovska, ki so jo leta 2006 ustrelili v Moskvi na rojstni dan ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Milašina je zaradi groženj čečenskih oblasti lani morala začasno zapustiti Rusijo. Leta 2020 pa so jo v Groznem prav tako pretepli, ko je bila namenjena na sojenje ustvarjalcu, ki je posnel do Kadirova kritični film.

16.15 Putin je za vodjo agencije TASS imenoval svojega nekdanjega tiskovnega predstavnika

Nekdanjega tiskovnega predstavnika Vladimirja Putina v volilni kampanji so imenovali za vodenje državne tiskovne agencije TASS. V sporočilu za javnost je navedeno, da je Kremelj imenoval Andreja Kondrašova, potem ko je prejšnji generalni direktor Sergej Mihajlov danes zapustil položaj. Nekatera poročila kažejo, da je bil odpuščen, druga pa, da je odstopil prostovoljno. Mihajlov je TASS vodil od leta 2012.

Kremelj je od začetka vojne v Ukrajini poostril nadzor nad mediji, številne neodvisne medije pa so morale zapreti, njihove novinarje pa so označili za "tuje agente".

16.00 Rusi: Ukrajinska trditev o jedrskem orožju je nesmisel

Rusija se s trditvami Ukrajincev, da je na strehe dveh reaktorskih enot v jedrski elektrarni Zaporožje podtaknila "nekaj, kar je videti kot eksploziv", ne strinjajo in odgovarjajo, da gre za popoln nesmisel.

Iz Rusije je prispela še ena trditev, ki je v nasprotju s trditvami Ukrajincev o jedrski elektrarni Zaporožje, poroča Index. Renat Karčaja, jedrski svetovalec Kremlja, je zavrnil trditve ukrajinskih obveščevalnih služb, da je Rusija na strehe dveh reaktorskih enot v jedrskem objektu podtaknila "nekaj, kar je videti kot eksploziv".

"Zakaj mi tam potrebujemo eksploziv? To je nesmisel za vzdrževanje napetosti," je dejal Karčaja, njegove besede povzema Interfax. "Prioriteta je jedrska varnost. Z razstreljevanjem streh energetskih blokov se zgodi nasprotno in je ta ogrožena. Nekdo mora v tem kaosu ohraniti zdrav razum," je dodal.

Karchaa je pred tem za rusko državno televizijo dejal, da je Ukrajina nocoj v temi pripravljena napasti elektrarno z "natančno opremo".

9.40 Ukrajina naj bi zadela rusko enoto v regiji Doneck

Ukrajinska vojska je v torek zvečer sporočila, da je "uničila rusko formacijo" v mestu Makijivka v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti in ruskih medijev je bil v napadih ukrajinskih sil ubit en civilist, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Zaradi učinkovitega streljanja naših enot je prenehala obstajati še ena formacija ruskih teroristov v začasno okupirani Makijivki," so ukrajinske oborožene sile zapisale v izjavi, objavljeni v torek zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Videoposnetek, ki je bil priložen sporočilu, je prikazoval ogromno eksplozijo, ki je osvetlila nočno nebo nad mestom. Ukrajinci so dejali, da je bila eksplozija posledica dejstva, da so med obstreljevanjem zadeli skladišče goriva ali streliva, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja proruskih oblasti v regiji Doneck Denis Pušilin je medtem sporočil, da so ukrajinske sile v Makijivki obstreljevale naseljena območja, vključno z bolnišničnim kompleksom, pri čemer so bili poškodovani več stanovanjskih stavb, bolnišnica, šola in vrtec.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax je v napadih umrla ena oseba, 36 civilistov pa je utrpelo "različno hude poškodbe". Ruski vojaški blogerji trdijo, da so bile za obstreljevanje uporabljene artilerijske rakete himars, ki jih je Ukrajina prejela od ZDA.

Podatkov, ki sta jih posredovali sprti strani, sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

6.38 Rusi regijo Sumi v enem dnevu obstrelili 268-krat

Ruske sile so včeraj v desetih naseljih v regiji Sumi povzročile 268 eksplozij. Obstreljevali so obmejne skupnosti Bilopilja, Miropilja, Velika Pisarivka, Krasnopilja, Hluhiv, Esman, Znob-Novhorodske, Junakivka, Seredina Buda in Mikolajev.

V ruskem topniškem in minometnem napadu so bile poškodovane tri zasebne hiše v kraju Krasnopilja. Poleg topništva in minometov so ruske sile napadale z granatami, minami in zračnimi raketami.

V začetku tega tedna so bili v ruskih napadih na regijo Sumi ubiti trije ljudje, več civilistov pa je bilo ubitih tudi v napadih na druge obmejne skupnosti. 

6.36 Zelenski: Rusi so na streho nuklearke v Zaporožju postavili sumljive predmete

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da so ruske sile na strehe jedrske elektrarne Zaporožje postavile "predmete, ki spominjajo na eksploziv". Zelenski, ki se sklicuje na ukrajinske obveščevalne podatke, trdi, da so bili sumljivi predmeti postavljeni na streho več energetskih enot elektrarne, ki je trenutno pod nadzorom Rusije. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pravi, da so Rusi na jedrsko elektrarno Zaporožje postavili nekaj, kar je videti kot eksplozivna naprava.

"Zdaj imamo informacije naše obveščevalne službe, da je ruska vojska na streho več energetskih enot jedrske elektrarne Zaporožje postavila predmete, ki spominjajo na eksploziv, morda za simulacijo napada na elektrarno. Mogoče imajo drugačen scenarij. V vsakem primeru pa svet vidi, da je edini vir nevarnosti za jedrsko elektrarno Rusija in nihče drug. Na žalost ni bilo pravočasnega odziva na teroristični napad na hidroelektrarno Kahovka. In to bi lahko Kremelj spodbudilo k novemu zlu. Odgovornost vseh na svetu je, da zaustavimo to zlo, nihče ne more stati ob strani, saj sevanje prizadene vse," je Zelenski povedal v videoposnetku. 

Ukrajinski predsednik je prejšnji teden na skupni novinarski konferenci v Kijevu s španskim premierjem Pedrom Sánchezom izrekel podobna opozorila. "Obstaja resna grožnja, Rusija je tehnično pripravljena povzročiti lokalno eksplozijo, kar bi lahko povzročilo izpust sevanja," je takrat dejal Zelenski

Na drugi strani Rusi trdijo, da Ukrajinci načrtujejo napad na elektrarno. 

 
Karitas
Novice Slovenska karitas za prizadete v vojni v Ukrajini zbrala že skoraj 4,2 milijona evrov #video
zemeljski plin
Novice Skladišča plina v Evropi so polna #video
Ramzan Kadirov
Novice "Kadirov je na robu smrti"

Ne spreglejte