Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 4. 2022,
7.45

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Natisni članek

diplomati Nato pomoč napad agresija streljanje vojaki orožje Rusija Ukrajina vojna

Nedelja, 17. 4. 2022, 7.45

2 leti

Grožnje iz Kremlja: To čaka Evropo v primeru insolventnosti Rusije #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Mariupol | V Kijevu so se že navsezgodaj zjutraj znova oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade.  | Foto Reuters

V Kijevu so se že navsezgodaj zjutraj znova oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade.

Foto: Reuters

53. dan vojne v Ukrajini. Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da bodo vsem, ki se borijo v Mariupolu, pustili živeti, če bodo v nedeljo do 6. ure po moskovskem času odložili orožje. Iz Rusije so medtem sporočili, da so prevzeli popoln nadzor nad Mariupolom. Preostali borci se zadržujejo v jeklarni Azovstal, ki naj bi jo na zahtevo Rusov brez orožja in streliva zapustili med 6. in 13. uro. Iz Kijeva še ni odziva, ali nameravajo zahteve ruske strani sprejeti. Od tam prav tako poročajo o novih eksplozijah. V soboto je v letalskih napadih na mesto umrla ena oseba, več je bilo ranjenih. Danes so se že v zgodnjih jutranjih urah v skoraj vseh ukrajinskih regijah znova oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade.  

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov

18.58 Medvedjev v primeru insolventnosti Rusije Evropo svari pred gospodarskimi težavami
17.43 Zelenski želi, da bi Ukrajino obiskala tako Biden kot Macron
15.53 Nemški minister: Samo z oboroževanjem Ukrajine lahko preprečimo svetovno lakoto
14.26 Ukrajinski borci v Mariupolu se ne nameravajo predati
13.15 Draghi: Pogovori s Putinom ne prinesejo ničesar
12.00 V Mariupolu še naprej spopadi, evakuacije prekinjene

10.45 Ruske sile uničile tovarno streliva blizu Kijeva 
10.30 Ukrajinska vojska: Ruske sile so v težavah
9.00 V Ukrajino priplula vojaška oprema iz ZDA
8.35 Britanski obveščevalci o stanju na bojiščih 
7.55 Rusi borcem dali sedem ur časa, da odložijo orožje 
7.30 Nove eksplozije v Kijevu
7.00 Zelenski: Mariupol lahko reši samo boj ali diplomacija 

18.58 Medvedjev v primeru insolventnosti Rusije Evropo svari pred gospodarskimi težavami

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je Evropo posvaril, da se bo v primeru plačilne nesposobnosti Rusije tudi sama znašla v velikih gospodarskih težavah. "Ruska insolventnost bi lahko postala insolventnost Evrope," je na Telegramu zapisal namestnik vodje ruskega varnostnega sveta.

Obenem je Medvedjev po poročanju ruske tiskovne agencije Tass predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen obtožil, da želi povzročiti bankrot njegove države. To je "skrivni namen mazohistov iz Bruslja", je opozoril Medvedjev, sicer namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta.

Medvedjev je Evropejce tudi opozoril na nadaljnje posledice sankcij, ki jih je EU uvedla proti Rusiji zaradi agresije proti Ukrajini. Kot primera je navedel hiperinflacijo, za katero potem "ne moremo več kriviti slabih Rusov", in pomanjkanje osnovnih dobrin, poroča Tass. Veliko število beguncev iz Ukrajine pa bi po njegovem lahko povzročilo tudi "val nasilnih zločinov".

Medvedjev je bil predsednik Rusije od leta 2008 do leta 2012, med dvema mandatoma Vladimirja Putina.

17.43 Zelenski želi, da bi Ukrajino obiskala tako Biden kot Macron

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da bi moral ameriški predsednik Joe Biden obiskati Ukrajino. Kot je dejal, je v Ukrajino povabil tudi francoskega kolega Emmanuela Macrona, da se iz prve roke prepriča, da ruske sile tam izvajajo genocid.

"To je njegova odločitev, seveda," je glede obiska Bidna v Ukrajini dejal Zelenski in dodal, da bodo kakršni koli načrti odvisni od varnostnih razmer. Kljub temu ocenjuje, da je verjetno, da bo Biden "v nekem trenutku" prišel v Ukrajino.

Washington naj bi razmišljal o tem, da bi v Ukrajino poslal obrambnega ministra Lloyda Austina ali državnega sekretarja Antonyja Blinkna, vendar pa je Bela hiša za zdaj izključila možnost tveganega potovanja predsednika v Kijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je minuli teden rusko vojno v Ukrajini označil za genocid, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa obtožil, da želi izbrisati samo idejo Ukrajine. Teh obtožb pa na novinarsko vprašanje francoski predsednik Emmanuel Macron pred dnevi ni želel ponoviti. Kot je opozoril, bi morali biti svetovni voditelji previdni pri izbiri besed, saj verbalna eskalacija ne bo pomagala končati vojne.

Kot je dejal Zelenski v petkovem pogovoru za CNN, ki je bil objavljen danes, je Macrona povabil, da obišče Ukrajino in se sam prepriča, da ruske sile v Ukrajini izvajajo "genocid".

"Mislim, da želi zagotoviti, da bi Rusija sodelovala v dialogu," je glede potez Macrona dejal Zelenski, ki je minuli teden Macronovo odklonilno stališče do uporabe izraza genocid označil kot razočaranje.

"Rekel sem mu, da želim, da razume, da to ni vojna, ampak nič drugega kot genocid," je za CNN povedal Zelenski. "Povabil sem ga, naj pride, ko bo imel priložnost. Prišel bo in videl in prepričan sem, da bo razumel," je dodal.

15.53 Nemški minister: Samo z oboroževanjem Ukrajine lahko preprečimo svetovno lakoto

Nemški kmetijski minister Cem Özdemir je danes pozval zahodne države k oboroževanju ukrajinske vojske, poroča Kyiv Independent. Po njegovem mnenju se lahko samo tako svet izogne lakoti. Kot je dejal Özdemir, je iz Ukrajine dobil "skrb vzbujajoče" informacije o tem, da ruska vojska pospešeno uničuje kmetijsko infrastrukturo, kar bo po njegovih besedah imelo dolgoročne negativne posledice za svetovno proizvodnjo hrane.

14.26 Ukrajinski borci v Mariupolu se ne nameravajo predati

Kljub današnjemu pozivu Moskve, da naj ukrajinske obrambne sile v Mariupolu položijo orožje in se umaknejo iz mesta, se ukrajinski borci ne nameravajo predati, je po navedbah tujih tiskovnih agencij sporočil svetovalec župana Mariupola Petro Andrijuščenko. Ruski napadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo.

Andrijuščenko je danes na družbenem omrežju Telegram sporočil, da kljub ruski ponujeni prekinitvi ognja in pozivu k predaji "ukrajinski borci v Mariupolu še naprej držijo obrambne položaje".

Dodal je, da ruski napadi niso omejeni le na jeklarno Azovstal, kjer naj bi se zadrževali ukrajinski vojaki, ki so še ostali v mestu. "Med spopadi so okupatorji s težkim topništvom ponovno obstreljevali tudi zasebne stanovanjske hiše," je dejal.

Tudi ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je danes za britanski BBC dejal, da se ukrajinski borci v Mariupolu ne nameravajo predati. Dodal je, da po njegovih ocenah v mestu še vedno ostaja približno 100 tisoč ljudi, med ruskim obleganjem pa naj bi v mestu umrlo okrog 20 tisoč Ukrajincev.

Medtem se tudi drugod po Ukrajini nadaljujejo spopadi in obstreljevanje. V ruskem obstreljevanju v mestu Harkov na vzhodu Ukrajine so bili ubiti najmanj trije civilisti, enaintrideset ljudi je bilo ranjenih, je danes na Telegramu sporočil guverner tamkajšnje regije Oleg Sinegubov.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass danes sporočil, da so ruske sile uničile tovarno streliva in orožja blizu mesta Brovari v okolici Kijeva.

Povedal je še, da naj bi ruske sile eliminirale večje število tujih plačancev, ki se borijo v Ukrajini. "Število plačancev se nenehno krči in je danes doseglo številko 4.877. Ruske oborožene sile so do zdaj ubile 1.035 tujih plačancev, še 912 pa jih je pobegnilo iz države," je dejal Konašenkov.

Iz Rusije so sporočili tudi, da je bil v Ukrajini ubit namestnik poveljnika 8. armade ruskih sil Vladimir Petrovič Frolov. Novico je po navedbah BBC potrdil guverner Sankt Peterburga Aleksander Beglov, ki je dejal, da je "Frolov umrl junaške smrti v boju z ukrajinskimi nacionalisti".

Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je danes na Facebooku objavilo, da je bilo od začetka ruske invazije ubitih približno 20.300 ruskih vojakov.

Rusija je v odgovor sporočila, da "nepopravljive izgube" ukrajinske vojske znašajo 23.367 vojakov, čeprav po poročanju tiskovne agencije Reuters ni jasno, ali to število obsega samo mrtve ali tudi ranjene. Obe strani sta sicer zadržani pri priznavanju in objavljanju lastnih izgub.

13.15 Draghi: Pogovori s Putinom ne prinesejo ničesar

Italijanski premier Mario Draghi opozarja, da diplomatska prizadevanja Zahoda, da bi ruskega predsednika Vladimirja Putina prepričal, naj ustavi vojno v Ukrajini, do zdaj niso privedla do rezultatov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Začenja se mi dozdevati, da imajo ljudje prav, ko pravijo, da se s Putinom ni smiselno pogovarjati in da je to le izguba časa," je Draghi dejal za današnjo izdajo italijanskega časnika Corriere della Sera.

Draghi je dejal, da je vedno menil, da "ima francoski predsednik Emmanuel Macron prav, ko poskuša najti vse možne poti za dialog". "Vendar imam vtis, da so vojna grozodejstva popolnoma neodvisna od besed in telefonskih pogovorov," je dejal italijanski premier.

Putinov cilj do zdaj ni bilo iskanje miru, "temveč poskus uničenja ukrajinskega odpora, okupacija in vzpostavitev proruske oblasti", je nadaljeval Draghi.

Tako kot mnogi drugi je tudi on na začetku konflikta menil, da je verjetna hitra zmaga Rusov, do katere pa ni prišlo.

"Ukrajinci se junaško branijo," je dejal. "Zdaj nas čaka dolgotrajno nasilje z uničevanjem, ki se bo nadaljevalo. Nič ne kaže, da bi ukrajinsko ljudstvo lahko sprejelo rusko okupacijo."

Draghijevi komentarji prihajajo po tem, ko je Italija sporočila, da bo s ponedeljkom ponovno odprla svoje veleposlaništvo v Kijevu.

Italijanski premier je še dejal, da so gospodarske sankcije proti Rusiji sicer "nujne za oslabitev agresorja", vendar pa ni nujno, da bodo kratkoročno ustavile vojno.

"Ukrajincem moramo pomagati neposredno in to tudi že počnemo. Če tega ne bi storili, bi jim s tem poslali sporočilo, da naj se predajo in sprejmejo suženjstvo ter podrejenost. To sporočilo pa bi bilo v nasprotju z našimi evropskimi vrednotami solidarnosti," je dejal Draghi.

12.00 V Mariupolu še naprej spopadi, evakuacije prekinjene

Ruske sile po današnjem ultimatu ukrajinskim branilcem Mariupola nadaljujejo z napadi na to pristaniško mesto na jugu Ukrajine, zračni napadi ruske vojske se vrstijo tudi drugod po državi.

Medtem so v Kijevu sporočili, da danes prekinjajo evakuacije civilistov z vzhoda države, poročajo tuje tiskovne agencije. | Foto: Reuters Medtem so v Kijevu sporočili, da danes prekinjajo evakuacije civilistov z vzhoda države, poročajo tuje tiskovne agencije. Foto: Reuters

"Do danes zjutraj se nam z ruskimi okupatorji ni uspelo dogovoriti o prekinitvi ognja. Zato danes žal ne bomo odprli humanitarnih koridorjev," je v izjavi na družbenih omrežjih zapisala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

10.45 Ruske sile uničile tovarno streliva blizu Kijeva 

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da so ruske oborožene sile uničile tovarno streliva blizu Kijeva, poroča Reuters.

Brovary, tovarna streliva, Ukrajina | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pred tem so poročali o eksplozijah v ukrajinski prestolnici Kijev. Toda o tem, kje so se zgodili, je malo podatkov. Konašenkov je dejal: "Čez noč so zelo natančne zračne rakete uničile tovarno streliva v bližini mesta Brovari v kijevski regiji."

10.30 Ukrajinska vojska: Ruske sile so v težavah

Ruske sile so v težavah, njihova oprema propada, prejemajo slabo hrano in gorivo, trdijo ukrajinske oborožene sile za ruske čete, ki se še naprej pripravljajo na ofenzivo na vzhodu.

V izjavi, objavljeni na Facebooku, ukrajinske oborožene sile navajajo, da se "ruska vojska nenehno pritožuje nad pomanjkanjem opreme, ki je vse slabša, kakovostjo hrane in dobavljenega goriva ter zaradi rotacij".

9.00 V Ukrajino priplula vojaška oprema iz ZDA

Z ladjami je v Ukrajino že priplula vojaška pomoč iz ZDA, je po navedbah CNN sporočil uradnik Bele hiše. 

V začetku tedna je predsednik Joe Biden odobril dodatno vojaško pomoč Ukrajini v višini 800 milijonov dolarjev. Dejal je, da bo podpora vključevala novo orožje, ki bo prilagojeno "širšemu napadu" na vzhodu.

ZDA so se zavezale, da bodo Ukrajini pod Bidnovo administracijo zagotovile več kot tri milijarde dolarjev vojaške pomoči.

8.35 Britanski obveščevalci o stanju na bojiščih 

Pri britanskem obrambnem ministrstvu so zjutraj objavili najnovejše obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini.

Ruske sile nadaljujejo s prerazporejanjem bojne in podporne opreme iz Belorusije v vzhodno Ukrajino. Gre za lokacije v bližini Harkova in Severnega Donetska. Rusko topništvo še naprej cilja ukrajinske položaje na vzhodu države, kjer Rusija namerava nadaljevati s svojo ofenzivo.

Čeprav se je operativni fokus Rusije premaknil na vzhodno Ukrajino, končni cilj Rusije ostaja enak − Ukrajina naj opusti svojo evroatlantsko usmerjenost in potrdi regionalno prevlado.

7.55 Rusi borcem dali sedem ur časa, da odložijo orožje 

Iz Rusije so sporočili, da so prevzeli popoln nadzor nad Mariupolom. Preostali borci v mestu se skrivajo v jeklarni Azovstal, ki naj bi jo na zahteve Rusov brez orožja in streliva zapustili med 6. in 13. uro. Tistim vojakom v Mariupolu, ki se bodo predali, bodo pustili živeti, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Rusi še trdijo, da bodo tiste, ki se bodo predali, obravnavali skladno z ženevsko konvencijo o vojnih ujetnikih.

Iz Kijeva še ni odziva, ali nameravajo zahteve ruske strani sprejeti.

Rusija ob upoštevanju "katastrofalnih dogodkov" v jeklarni Azovstal ujetim ukrajinskim borcem in "tujim plačancem" ponuja, da prekinejo sovražnosti in odložijo orožje, je sporočil generalmajor Mihail Mizincev z ruskega obrambnega ministrstva. "Vsem, ki odložijo orožje, je zagotovljeno življenje," je dejal.

7.30 Nove eksplozije v Kijevu

V Kijevu so v jutranjih urah spet odjeknile eksplozije, poroča Reuters.

Lokalni mediji Kyiv Independent poroča, da so se danes v skoraj vseh ukrajinskih regijah znova oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade.

7.00 Zelenski: Mariupol lahko reši samo boj ali diplomacija 

Mariupol je mogoče rešiti z bojem ali diplomacijo, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ko se je v soboto z voditeljema Združenega kraljestva in Švedske pogovarjal o tem, kako najbolje pomagati tistim, ki branijo Mariupol, in več deset tisoč civilistom, ujetih v obleganem mestu.

O usodi Mariupola se lahko odloča bodisi z bojem bodisi z diplomacijo, je dejal: "Ali naši partnerji Ukrajini takoj dajo vse potrebno težko orožje in letala, da bomo lahko zmanjšali pritisk okupatorjev na Mariupol in prekinili blokado, ali pa to storimo s pogajanji, pri katerih bi morala biti odločilna vloga naših partnerjev," je poudaril Zelenski.

Elena in Valerii Startsev
Novice "Ne vemo, kako se bo končalo, a verjamemo v ukrajinsko zmago"
Erich Vad
Novice Nemški general, ki je razburil Ukrajince
begunke
Novice "Zavetišče ponujajo v zameno za spolni odnos." Beguncem grozi trgovina z ljudmi.
Novice Putin ima nov cilj v Ukrajini. Ti ljudje imajo tarčo na hrbtu. #vŽivo
Nina Hruščov
Novice Njen pradedek je zatiral vstaje z ruskimi tanki, ona pa nasprotuje Putinu
dojenček
Novice V Slovenijo prihaja 20 sirot iz Ukrajine
ruska bojna ladja
Novice Rusija tudi uradno potrdila: ponos naše mornarice je potonil
Gleb Pavlovski
Novice Putinov nekdanji svetovalec: Z Ukrajino obsedeni Putin je stopil v past
Ne spreglejte