Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2022,
5.55

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Natisni članek

potop Moskva ladja invazija Rusija vojna Ukrajina

Petek, 15. 4. 2022, 5.55

2 leti

Putin ima nov cilj v Ukrajini. Ti ljudje imajo tarčo na hrbtu. #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

63

Danes je 51. dan ruske invazije na Ukrajino. Potem ko sta Švedska in Finska naznanili, da bosta zaprosili za vstop v Nato, je rusko obrambno ministrstvo zagrozilo s posledicami. Za zdaj še ni jasno, kakšne posledice imajo v mislih, dejali so le, da ju bodo obravnavali kot nasprotnici in da bodo v regiji sprejeli ukrepe. Danes sicer še vedno odmeva uničenje ruske raketne križarke, najpomembnejše ruske ladje v Črnem morju. Rusi trdijo, da je na ladji izbruhnil požar, iz Ukrajine pa so sporočili, da so jo zadele ukrajinske rakete. Izguba Moskve ni le velik udarec za rusko invazijo na Ukrajino, ampak tudi velika sramota za Vladimirja Putina, so zapisali na Sky News. 

Dnevni pregled dogodkov 

19.25 Pentagon meni, da sta rusko križarko zadeli dve ukrajinski raketi
16.20 Rusija ima nov cilj v Ukrajini
15.11 Rusija naj bi v Ukrajini prvič uporabila nadzvočne bombnike
12.54 V Donecku poteka močno rusko obstreljevanje
12.18 Rusija grozi: Če se Finska in Švedska pridružita Natu, bodo posledice
11.44 Status začasne zaščite do zdaj priznan okoli 1.200 Ukrajincem
10.38 EU bi lahko po 24. aprilu uvedla embargo na nafto iz Rusije
10.13 Rusi v Mariupolu odnašajo trupla, zakopana na dvoriščih
10.04 Ukrajinski otroci so v napadu na Kramatorsk utrpeli hude poškodbe
7.39 Rusko obrambno ministrstvo: Moskva je potonila
5.43 "Putin je enak Hitlerju in treba ga je ustaviti, preden se odpravi na Zahod"
3.32 Tako je Ukrajina na Twitterju komentirala potopitev glavne ruske ladje v Črnem morju

19.25 Pentagon meni, da sta rusko križarko zadeli dve ukrajinski raketi

Ruska raketna križarka Moskva je potonila, potem ko sta jo zadeli dve ukrajinski protiladijski raketi vrste neptun, je danes menil visoki predstavnik Pentagona, potem ko v četrtek še niso mogli potrditi, zakaj natanko je ladja potonila. Ameriški mediji medtem poročajo o ruski diplomatski noti Washingtonu, naj neha pošiljati orožje Ukrajincem.

Rusi so trdili, da je poveljniška ladja črnomorske flote Moskva potonila, potem ko je izbruhnil požar po eksploziji streliva. Ladja pa da se je potopila, ko so jo v nevihti vlekli v pristanišče. Ukrajinci so medtem trdili, da so jo zadeli z raketo, kar je potem sprožilo požar in potopitev. Nekateri analitiki ugibajo, da se je potopila z jedrskim orožjem.

"Ocenjujemo, da sta Moskvo zadeli dve raketi neptun," je novinarjem sedaj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani predstavnik Pentagona in dodal, da gre za velik udarec Rusiji.

Raketa neptun je ukrajinskega izvora in zahodna vojaška pomoč pri potopitvi ponosa ruske mornarice naj ne bi igrala vloge. Kljub temu pa ima več milijard dolarjev pomoči v orožju, ki jih je Zahod namenil Ukrajini, hude posledice za rusko vojsko, ki se je morala odreči poskusu zavzetja Kijeva in se zdaj osredotoča na vzhod Ukrajine.

Ameriški analitiki v tej luči vidijo diplomatsko noto, ki jo je ameriški vladi posredovalo rusko veleposlaništvo v Washingtonu. Rusija obtožuje Washington, da s pošiljanjem orožja Ukrajini priliva bencina na ogenj vojne, ki jo je sama sprožila.

"ZDA in njene zaveznike pozivamo, naj takoj prenehajo neodgovorno militarizacijo Ukrajine, ki zajema nepredvidljive posledice za regionalno in mednarodno varnost," piše v pismu, ki ga med drugim objavlja Washington Post.

Ruska diplomatska nota je bila poslana v torek, ko je predsednik ZDA Joe Biden odobril nov 800 milijonov dolarjev vreden paket pomoči v orožju Ukrajini. S tem se je vojaška pomoč ZDA napadeni državi povečala na 3,2 milijarde dolarjev. Biden je pomoč javno potrdil v sredo, vendar so nepotrjene novice o tem krožile že prej.

Biden je naznanil, da je pomoč namenjena obrambi pred širjenjem ruske ofenzive na vzhodu Ukrajine. Rusija je v noti kot posebej občutljiva sredstva, ki jih ZDA namenjajo Ukrajini, opredelila sisteme za izstreljevanje raket.

Biden sicer v Ukrajino po novem med drugim pošilja havbice in oklepna vozila ter helikopterje, brezpilotna letala ter več protitankovskih in protiletalskih raket.

Rusija v noti obtožuje zaveznike, da kršijo stroga pravila okrog prenosov orožja na območja spopadov in zanemarjajo nevarnost, da to orožje pade v roke radikalnim nacionalistom, skrajnežem in banditom v Ukrajini.

Prav tako obtožuje zvezo Nato, da pritiska na Ukrajino, naj odstopi od pogajanj z Rusijo in nadaljuje prelivanje krvi.

16.20 Rusija ima nov cilj v Ukrajini

"Glavni cilj specialne vojaške operacije je uničenje nacionalističnih bataljonov v Ukrajini," so sporočili iz Kremlja. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, "se na območjih, kjer ni nacionalističnih bataljonov, življenje že vrača v normalnost". 

Do zdaj sta bila cilja ruske "specialne vojaške operacije" v Ukrajini "demilitarizacija in denacifikacija Ukrajine".

Tuji analitiki uradno spremembo cilja invazije vidijo v želji Putina po končanju bojev v Ukrajini. Kremelj naj bi namreč z "nacionalističnimi bataljoni" mislil predvsem na bataljon Azov, ki mu številni očitajo povezave z neonacisti. Ta bataljon pa je trenutno skupaj s preostanki ukrajinske vojske zadnja obramba Mariupola pred ruskimi okupatorji. In večina pripadnikov bataljona bo najverjetneje v primeru, da Rusi prevzamejo nadzor nad mestom, izgubila življenje.  

15.11 Rusija naj bi v Ukrajini prvič uporabila nadzvočne bombnike

Po navedbah ukrajinske vlade je Rusija od začetka invazije prvič uporabila nadzvočne bombnike v napadu na oblegano pristaniško mesto Mariupolj. Bombe naj bi odvrgli z bombnikov dolgega dosega Tu-22M3 na mesto, ki ga ruske sile zaenkrat še niso zavzele, je danes v Kijevu povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Oleksander Motuzjanik.

V Mariupolju naj bi se še naprej nadaljevali siloviti spopadi, ruskim silam pa zaenkrat ni uspelo popolnoma zavzeti mesta, je doda Motuzjanik in pri tem pohvalil taktike, ki si jih poslužujejo ukrajinski vojaki, poroča španska tiskovna agencija EFE.

"Ruska vojska nenehno pošilja dodatne enote za napad na mesto, za zdaj pa aktivni boji potekajo v bližini tovarne Iljič in na območju pristanišča," je še dodal.

Medtem pa ruske sile trdijo, da že več dni popolnoma nadzirajo pristanišče, nedavno pa naj bi prevzeli nadzor tudi nad jeklarno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mariupolj je sicer že več tednov obkoljen z ruskimi vojaki in borci proruskih separatistov. Mesto je v veliki meri uničeno, Ameriški inštitut za vojne raziskave (ISW) pa predvideva, da bo strateško pomembno mesto verjetno zavzeto prihodnji teden.

13.32 Sirote iz Ukrajine bodo nameščene v Slavini pri Postojni

Potem ko je vlada v četrtek sprejela sklep o premestitvi dela sirotišnice iz Luganska v Slovenijo, je direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj danes pojasnila, da gre za 20 sirot, starih od leta do sedem let, ki bodo nameščene v vasi Slavina blizu Postojne. Z njimi bo prišlo še 18 spremljevalcev.

Kot je v izjavi za medije v Ljubljani povedala Štrukljeva, med spremljevalce spada osebje, ki že zdaj skrbi za sirote, s svojimi otroki. Medtem ko bodo sirote, ki so trenutno v Lvovu, nameščene v hiši v Slavini, ki je v lasti postojnske občine, bo spremljevalno osebje domovalo v Dijaškem domu Postojna, je dodala.

Sirote imajo po njenih besedah postavljenega skrbnika, posvojitve v Sloveniji pa ne bodo mogoče. "Dokler je država v vojnem stanju, seveda ni sistema posvojitve oziroma skrbništva," je utemeljila in dodala, da bodo sirote v Sloveniji toliko časa, dokler jim bo trajal status začasne zaščite oziroma bo trajalo vojno stanje v Ukrajini.

Po neuradnih informacijah jih bodo premestili v desetih dneh. V tem času bo treba hišo v Slavini ustrezno opremiti. To naj bi se financiralo s sredstvi, ki sta jih za sirotišnico zbrala Pop TV in Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.

13.04 V napadu na evakuacijski konvoj na vzhodu Ukrajine ubitih več civilistov

V ruskem napadu na avtobuse, ki so prevažali civiliste z razdejanega vzhoda države, je bilo v četrtek ubitih sedem ljudi, 27 pa jih je ranjenih, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Ob tem so za danes napovedale vzpostavitev devetih evakuacijskih koridorjev na vzhodu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

"14. aprila so ruski vojaki streljali na evakuacijske avtobuse s civilisti v vasi Borova blizu mesta Izjum. Po zadnjih podatkih je umrlo sedem ljudi, še 27 jih je bilo ranjenih," je v izjavi na družbenih omrežjih zapisal urad ukrajinskega generalnega tožilca.

12.54 V Donecku poteka močno rusko obstreljevanje

Močno obstreljevanje je potekalo vzdolž večine frontne črte v regiji Doneck, so sporočili ukrajinski uradniki.

Pavlo Kirilenko, guverner regije, je dejal, da so bila napadena "skoraj vsa naselja v regiji Doneck vzdolž frontne črte".

Kirilenko je izpostavil težke razmere v mestu Marinka, kjer je bilo po njegovih besedah ​​od začetka ruske invazije ubitih 11 civilistov. Mesto je bilo močno poškodovano, uničenih je skoraj sto hiš ter prizadetih 13 visokih stavb in tri šole, je dejal.

"Kljub nenehnemu obstreljevanju se civilisti dnevno izseljujejo. Do danes je bilo iz Marinke preseljenih najmanj 350 ljudi," je povedal Kirilenko.

12.18 Rusija grozi: Če se Finska in Švedska pridružita Natu, bodo posledice

Rusko zunanje ministrstvo je zagrozilo s posledicami v primeru vstopa Finske in Švedske v Nato, poroča AFP. Kakšne posledice naj bi sledile, niso navedli. 

Švedska in Finska sta zaradi ruske invazije na Ukrajino vse bližje pridružitvi Severnoatlantskemu zavezništvu.

Finski minister za evropske zadeve Tytti Tuppurainen je včeraj v intervjuju za Sky News povedal, da bodo najverjetneje zaprosili za članstvo v Natu. 

Dejal je, da bo Finska "zelo verjetno" zaprosila za članstvo v Natu, in dodal, da se zdi, "da so se Finci odločili".

"Ruska invazija na Ukrajino je bila klic za prebujanje za vse nas," je dejal minister in dodal, da "odločitev še ni v celoti sprejeta".

Švedski časnik Svenska Dagbladet pa je včeraj objavil, da bo za članstvo v Natu zaprosila tudi Švedska.

Cilj švedske premierke Magdalene Andersson je, da država letos postane članica Nata. Švedska bo za članstvo v vojaškem zavezništvu zaprosila konec junija letos, piše časnik.

Nekdanji ruski predsednik in član ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev je včeraj dejal, da bodo, če se to zgodi, posledice.

"V tem primeru ne moremo več govoriti o statusu Baltika kot regije brez jedrskega orožja. Treba je vzpostaviti ravnotežje. Rusija do danes ni sprejela takšnih ukrepov in jih ni načrtovala," je dejal Medvedjev.

"Čeprav vstop Švedske in Finske v Nato ne bi pomenil velike spremembe za Rusijo, bi v tem primeru Moskva upoštevala Švedsko in Finsko kot nasprotnici in sprejela ukrepe v regiji," je dejal Medvedjev.

11.44 Status začasne zaščite je do zdaj dobilo okoli 1.200 Ukrajincev

V Sloveniji je bilo do zdaj opravljenih 18.415 registracij ukrajinskih beguncev, prijavljenih pa 4.718, saj jih večina le prečka našo državo. V začasnem varstvu jih je trenutno 1.225. Po neuradnih podatkih jih je 198 oddalo vlogo za pomoč pri uradu za oskrbo in integracijo migrantov, 43 pa jih je prejelo odobritev.

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je v izjavi za javnost v Ljubljani potrdila, da je po policijskih podatkih v Sloveniji trenutno prijavljenih okoli 5.000 državljanov Ukrajine, nekateri pa se že vračajo domov.

Po njenih besedah ​​dnevno v nastanitvene centre v povprečju sprejmejo okoli deset novih ljudi. Trenutno naj bi bilo v Logatcu nameščenih 325 ukrajinskih beguncev, na Debelem rtiču 95 in v integracijski hiši v Mariboru deset. V Sloveniji je 10. marca začel veljati zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki uvaja začasno zaščito za osebe, ki so pobegnile iz države po 24. februarju, ko je Rusija napadla Ukrajino. Begunci lahko zaprosijo za začasno zaščito v skladu s tem zakonom.

11.35 Potopljena ladja bo zanimiva atrakcija za potapljače 

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov se na Twitterju posmehuje potopitvi Moskve.

10.38 EU bi lahko po 24. aprilu uvedla embargo na nafto iz Rusije

Morebitni embargo bi lahko uvedli po drugem predsedniškem krogu v Franciji, poroča The New York Times. 

10.13 Rusi v Mariupolu odnašajo trupla, zakopana na dvoriščih

Mestne oblasti Mariupola so navedle, da so "ruski okupatorji začeli izkopavati trupla, zakopana na dvoriščih stanovanjskih blokov".

"Okupatorji ne dovolijo prebivalcem, da pokopljejo svoje pobite družinske člane," so dejali in dodali, da dvorišča nadzorujejo ruski nadzorniki. 

Trdijo, da je v Mariupolu 13 mobilnih krematorijev in da Rusi na ta način poskušajo prikriti vojne zločine. Te trditve sicer niso neodvisno preverjene. 

10.04 Ukrajinski otroci so v napadu na Kramatorsk utrpeli hude poškodbe

Minil je teden dni od bombardiranja železniške postaje v Kramatorsku. Novinarska ekipa Sky News je bila v bolnišnici v Dnepru. Na otroškem oddelku so srečali tri mlade Ukrajince. Prva je bila Jana, desetletnica, ki je bila prejšnji petek z mamo na postaji.

Izgubila je desno nogo pod kolenom in levo stopalo. Deklica je izgubila tudi mamo. Ob njej je bila v postelji 12-letna Katarina. Zdravnikom je uspelo rešiti njeno hudo poškodovane noge. Tudi ona je izgubila mamo. V sosednji sobi je ležal Andrej, 17-letnik, ki so mu po napadu na železniški postaji amputirali roko. 

Vsi trije so bili z več tisoč Ukrajinci, ki so se poskušali vkrcati na vlak iz Kramatorska, da bi se izognili vojni in novim spopadom na vzhodu države. V raketnem napadu je umrlo najmanj 50 ljudi, od tega pet otrok. 

9.50 Rusi zagrozili z napadom na Kijev 

Rusi so pravkar zagrozili z napadom na Kijev "kot odgovor na napade Ukrajine na rusko ozemlje".

"Napadi ruskih oboroženih sil na cilje v Kijevu se bodo okrepili kot odgovor na napade in sabotaže na ozemlju Ruske federacije," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusija je tudi sporočila, da je s križarsko raketo Caliber zadela tovarno orožja blizu Kijeva.

Rusko ministrstvo tudi trdi, da so "ruske sile v Ukrajini ubile okoli 30 poljskih plačancev".

Konašenkov je sporočil še, da naj bi ruski sistemi za zračno obrambo sestrelili ukrajinski helikopter Mi-8, s katerim so ukrajinske sile v četrtek domnevno napadle naselje Klimovo v ruski regiji Brjansk.

Guverner regije je v četrtek sporočil, da so ukrajinske oborožene sile streljale na Klimovo, predstavnik ruskega ministrstva za zdravje pa je dejal, da je bilo v napadu ranjenih sedem ljudi. O zračnih napadih ukrajinskih sil so v četrtek poročali tudi v regiji Belgorod na jugu Rusije.

Ruska vojska je sicer že v sredo zvečer zagrozila, da bo bombardirala ukrajinske poveljniške centre v Kijevu in drugih delih države, če bodo ukrajinske sile še naprej napadale rusko ozemlje.

9.05 Danes nameravajo odpreti devet humanitarnih koridorjev 

Za petek je bilo dogovorjenih devet humanitarnih koridorjev, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Tisti, ki želijo iz mest Mariupol, Berdjansk, Tokmak in Energodar pobegniti v Zaporožje, lahko to storijo z avtomobilom, je dejala v jutranji objavi v aplikaciji za sporočila Telegram.

Humanitarni koridorji v regiji Lugansk bodo delovali pod pogojem, da bodo ruske sile končale obstreljevanje, je dodala.

8.33 Macron: Ukrajini pošiljamo 24 gasilskih in reševalnih vozil ter 50 ton opreme

Francoski predsednik Emmanuel Macron je obljubil, da bo Ukrajini dostavil 24 gasilskih in reševalnih vozil ter 50 ton reševalne opreme.

"Za podporo Ukrajini naši gasilci in reševalci pošiljajo 24 gasilskih in reševalnih vozil ter 50 ton reševalne opreme. To je drugi konvoj v enem mesecu," je dejal Macron.

7.39 Rusko obrambno ministrstvo: Moskva je potonila

Moskvo, vodilno ladjo ruske črnomorske flote, je poškodovala eksplozija. Na poti do pristanišča je zaradi razburkanega morja potonila, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Plovilo je potonilo blizu mesta Mikolajev na jugu Ukrajine, poroča BBC. 

Raketna križarka s 510 člani posadke je bila simbol ruske vojaške moči in je vodila njen pomorski napad na Ukrajino.

Iz Kijeva so sporočili, da so njihove rakete zadele vojno ladjo, medtem ko iz Moskve včeraj niso poročali o nobenem napadu. Zapisali so, da je ladja potonila po požaru.

Ukrajinski vojaški uradniki so povedali, da so na Moskvo streljali z ukrajinskimi raketami, poimenovanimi Neptun, ki so jih zasnovali po ruski priključitvi Krima.

Moskva je bila izdelana v času Sovjetske zveze, uporabljati pa so jo začeli v zgodnjih osemdesetih letih. Če bo ukrajinski napad potrjen, bi bila 12.490 ton težka Moskva največja vojaška ladja, ki jo je sovražnik potopil po drugi svetovni vojni.

To je sicer drugo večje plovilo, ki ga je Rusija izgubila od začetka svoje invazije. Marca je bila v ukrajinskem napadu uničena pristajalna ladja Saratov v pristanišču Berdjansk.

Izguba Moskve, poveljniške ladje ruske črnomorske flote, ni le pomemben udarec za rusko invazijo na Ukrajino, ampak tudi velika sramota za Vladimirja Putina, piše Sky News.

7.03 V regiji Harkov je bilo od začetka vojne ubitih najmanj 500 civilistov 

Vodja vzhodne ukrajinske regije Harkov Oleg Sinegubov je dejal, da je bilo v regiji od začetka invazije ubitih najmanj 500 civilistov. V Telegramu je zapisal tudi, da je bilo med mrtvimi 24 otrok.

Srhljivi prizori iz Buče. 

6.28 Ruska mina ubila traktorista

V bližini Černigova je ruska mina ubila ukrajinskega voznika traktorja, je sporočila policija.

6.03 Novo poročilo ukrajinske vojske

Ruske čete so v smeri Donecka osredotočene na poskuse zavzetja mest Popasna in Rubežnoje, je danes zjutraj zapisala ukrajinska vojska v svojem zadnjem operativnem poročilu.

V poročilu so med drugim zapisali, da so ukrajinske čete v zadnjih 24 urah uspešno preprečile osem ruskih napadov v regijah Doneck in Lugansk. V bojih na jugu je Rusija v zadnjih 24 urah po podatkih Ukrajine izgubila približno 39 vojakov in štiri vozila.

Ukrajinsko operativno poveljstvo je sporočilo še, da je štiri ruske vojake zamenjalo s petimi Ukrajinci.

5.56 Alarm po vsej Ukrajini, v Kijevu in številnih mestih so se slišale eksplozije

Eksplozije so odjeknile v Kijevu in številnih drugih mestih po državi, poročajo lokalni mediji.

Kyiv Independent je poročal, da je bilo v vseh ukrajinskih regijah istočasno slišati alarm. 

Za zdaj še ni podatkov o tarčah eksplozij, morebitnih žrtvah in škodi.

5.43 "Putin je enak Hitlerju in treba ga je ustaviti, preden se odpravi na Zahod"

Slovaški obrambni minister Jaroslav Nad je v intervjuju za The New York Times ruskega predsednika Vladimirja Putina enačil s Hitlerjem.

Nad je za Times dejal, da je Putin "enakovreden Hitlerju in ga je treba ustaviti v Ukrajini, preden se odpravi na Zahod."

"Ukrajina se dobesedno bori za našo prihodnost," je dodal.

4.01 Zelenski: Ukrajinci so lahko ponosni, da so preživeli 50 dni ruske invazije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v novem nočnem nagovoru narodu dejal, da bi morali biti Ukrajinci ponosni, da so preživeli 50 dni ruske invazije.

Zelenski je to opisal kot "dosežek Ukrajincev, ki so 24. februarja sprejeli najpomembnejšo odločitev v življenju."

Povedal je tudi, da se spominja prvega dne invazije, ko so mu zahodni voditelji svetovali, naj pobegne iz Ukrajine. "Niso vedeli, kako pogumni smo Ukrajinci, kako cenimo svobodo in možnost, da živimo tako, kot si želimo," je dodal.

Zelenski je v svojem nočnem nagovoru omenil tudi potopitev glavne ruske črnomorske ladje Moskva.

Dejal je, da ruske čete "na ukrajinskih tleh ponavljajo, kar je Evropa videla le med drugo svetovno vojno", ob tem pa kritiziral resnost zahodnih sankcij.

"V 50 dneh te vojne je Ukrajina postala heroj za ves svobodni svet. Za tiste, ki niso zastrupljeni s propagando. Vsi ste postali heroji. Vrnili bomo mir Ukrajini. V to sem prepričan," je sklenil ukrajinski predsednik. 

3.32 Tako je Ukrajina na Twitterju komentirala potopitev glavne ruske ladje v Črnem morju

Iz Rusije so včeraj sporočili, da je Moskva, njihova glavna ladja v Črnem morju, potonila. Ukrajina je pred tem sporočila, da je ladjo zadela z izstrelkom, medtem ko v Rusiji trdijo, da je na ladji izbruhnil požar.

Nina Hruščov
Novice Njen pradedek je zatiral vstaje z ruskimi tanki, ona pa nasprotuje Putinu
dojenček
Novice V Slovenijo prihaja 20 sirot iz Ukrajine
Gleb Pavlovski
Novice Putinov nekdanji svetovalec: Z Ukrajino obsedeni Putin je stopil v past
ruska bojna ladja
Novice Rusija tudi uradno potrdila: ponos naše mornarice je potonil
Ne spreglejte