Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
11.47

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

1

Natisni članek

Avstrija Koronavirus okužba virus

Sreda, 1. 7. 2020, 11.47

3 leta, 9 mesecev

Po včerajšnjem rekordu v Srbiji znova potrdili skoraj 300 okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,96

1

Koronavirus v Avstriji | V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 107 okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 107 okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Potem ko število na novo okuženih z novim koronavirusom v Avstriji že nekaj časa vztrajno narašča, je danes to število prvič po 20. aprilu preseglo sto. Potem ko so Avstrijci od nedelje do ponedeljka potrdili 69 in nato s ponedeljka na torek le 43 novih okužb, so jih od torka do danes občutno več oziroma kar 107.

Daleč največ na novo okuženih, 61, so v preteklih 24 urah odkrili v Zgornji Avstriji. Na Dunaju so jih našteli 24, na avstrijskem Štajerskem devet, sedem v Spodnji Avstriji, tri na Tirolskem, dva v Salzburgu in enega na Gradiščanskem, poroča STA. Še pred dvema tednoma je bilo število aktivno okuženih v Avstriji pod 400, zdaj pa že presega 600.

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je sicer na današnji novinarski konferenci menil, da ne gre za požar velikih razsežnosti, ampak za lokalna žarišča, proti katerim se bodo borili - med drugim z zaprtjem šol v delih Zgornje Avstrije. Tam ljudem tudi svetujejo nošenje obraznih mask v zaprtih prostorih, piše STA.

V Srbiji več kot 270 novih primerov okužbe s koronavirusom

V Srbiji so danes potrdili 272 novih primerov koronavirusa, štiri osebe pa so umrle. Razmere se ne umirjajo niti v Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji, kjer so potrdili po več kot 100 novih primerov okužbe. Srbske oblasti so sporočile, da je na respiratorje priključenih 73 bolnikov, aktivno okuženih pa je 1.783 ljudi. Doslej je v državi zaradi bolezni covid-19 umrlo skupno 281 ljudi, potrdili pa so 14.836 okužb. V Severni Makedoniji pa so v preteklem dnevu potrdili 120 novih primerov okužbe, umrle so štiri osebe. Skupno se je v državi z virusom okužilo 6.454 ljudi, življenje pa je izgubilo 306 okuženih s koronavirusom.

V BiH so v zadnjem dnevu potrdili skupno 152 novih primerov okužbe, od tega 110 v Federaciji BiH. Samo na območju Sarajeva so potrdili 35 novih primerov. Skupno se je v državi z novim koronavirusom okužilo 4.606 oseb, umrlo pa je 188 ljudi. Oblasti v Sarajevu so medtem danes napovedale recipročni ukrep po objavi evropskega seznama varnih tretjih držav. Dokler BiH ne bo na tem seznamu, državljanom EU ne bo dovoljen vstop v državo. BiH se na seznam varnih držav, za katere je EU odprla svoje meje, ni uvrstila, je pa na njem Srbija. (STA)

Opozorilo pred potovanji v države Zahodnega Balkana

Kot vzrok za naraščanje okužb je avstrijski minister Anschober sicer navedel povečanje potovanj v države Zahodnega Balkana in iz njih, zato so se oblasti odločile izdati opozorilo pred potovanji v šest držav: Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo, medtem ko članic EU Slovenije in Hrvaške ta ukrep ne zadeva. Pri več novih žariščih virusa v Avstriji so namreč epidemiologi ugotovili, da je bil ta uvožen z Zahodnega Balkana, navaja STA.

Ob vrnitvi bodo morali v samoizolacijo

Tisti, ki morajo v te države potovati iz nujnih razlogov, morajo ob vrnitvi v Avstrijo v 14-dnevno samoizolacijo ali predložiti negativen izvid nedavno opravljenega testa na virus covid-19. Ta ukrep bo vplival predvsem na priseljence s koreninami na Balkanu, saj ti poletne počitnice ponavadi preživljajo pri sorodnikih v teh državah. Več kot pol milijona ljudi v Avstriji, ki ima slabih devet milijonov prebivalcev, prihaja oziroma izvira iz nekdanjih jugoslovanskih republik, navaja STA.

Avstrija kljub porastu okužb nadaljuje sproščanje ukrepov

V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 trenutno zdravi 74 ljudi, od tega jih devet potrebuje intenzivno nego. V zadnjih 24 urah sicer niso zabeležili nobene smrti zaradi bolezni covid-19. Kljub naraščanju okužb pa Avstrija še vztraja pri omilitvi ukrepov, sprejetih z namenom zajezitve širjenja koronavirusa.

Tako so na primer tam od danes dovoljeni vsi športi, natakarjem ni več treba nositi obraznih mask, množični dogodki z do sto udeleženci niso več časovno omejeni, lokali se lahko odprejo že ob peti uri, načeloma pa smejo spet obratovati samopostrežni bifeji. Maske je v Avstriji od zdaj treba nositi le še v javnem prometu, zdravstvenih ustanovah in pri izvajanju storitev, pri katerih ni mogoče ohranjati medsebojne razdalje. Nos in usta morajo biti zakriti tudi na protestih, poroča STA.

remdesivir
Novice Črne napovedi za ZDA. Pokupili večino zdravila proti koronavirusu.
Ne spreglejte