Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2023,
9.15

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,92

114

Natisni članek

kriza prebivalstvo vojska Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 28. 1. 2023, 9.15

3 mesece, 3 tedne

339. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusija trdi: Ukrajina v bolnišnici na vzhodu Ukrajine ubila 14 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,92

114

Vladimir Putin | Ruski predsednik Putin naj bi spomladi sprožil novo ofenzivo.  | Foto Guliver Image

Ruski predsednik Putin naj bi spomladi sprožil novo ofenzivo.

Foto: Guliver Image

Ruski predsednik Vladimir Putin pripravlja novo ofenzivo v Ukrajini, hkrati pa krepi svojo državo za spopad z ZDA in njihovimi zavezniki, piše Bloomberg. Izgube Putina ne zanimajo, nova mobilizacija naj bi bila po besedah ​​poznavalcev mogoča že to pomlad. Rusko obrambno ministrstvo je danes obtožilo ukrajinsko vojsko, da je izvedla napad na bolnišnico v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrlo 14 ljudi, 24 pa jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni poudarki dneva: 

16.30 Rusija: V ukrajinskem napadu na bolnišnico na vzhodu Ukrajine ubitih 14 ljudi
14.13 Namesto Putina med študenti njegov dvojnik? 
10.15 Na vzhodu Ukrajine siloviti spopadi za mesto Vugledar
9.30 Putin že spomladi v novo ofenzivo 
9.00 Ukrajina je objavila nove podatke o ruskih izgubah
8.30 Britanci: Rusi so v samo enem napadu izgubili 300 ljudi 

16.30 Rusija: V ukrajinskem napadu na bolnišnico na vzhodu Ukrajine ubitih 14 ljudi 

Rusko obrambno ministrstvo je danes obtožilo ukrajinsko vojsko, da je izvedla napad na bolnišnico v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrlo 14 ljudi, 24 pa jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost, so ukrajinske oborožene sile v mestu Novojadar namerno obstreljevale stavbo tamkajšnje bolnišnice z ameriškim raketnim sistemom himars. Pri tem je po njihovih navedbah med bolniki in zdravstvenim osebjem umrlo 14 ljudi, 24 pa jih je ranjenih.

Ministrstvo je še navedlo, da bolnišnica že več mesecev zagotavlja zdravstveno pomoč lokalnemu prebivalstvu in vojakom. "Nameren raketni napad na znano aktivno civilno zdravstveno ustanovo je nedvomno hud vojni zločin režima v Kijevu," so še poudarili v Moskvi.

Regija Lugansk je ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija septembra lani enostransko priključila. Tako kot sosednjo regijo Doneck jo od leta 2014 delno nadzorujejo proruski separatisti. Kraj Novojadar leži na območju njihove samooklicane ljudske republike Lugansk.

14.13 Namesto Putina med študenti njegov dvojnik? 

V javnosti so se pojavile nove fotografije ruskega predsednika Vladimirja Putina v čevljih s peto, ki so sprožile nova ugibanja o tem, da predsednik brez dvoma uporablja dvojnika.

Več si lahko preberete tukaj: 

Novice Je to nov Putinov dvojnik?

10.15 Na vzhodu Ukrajine siloviti spopadi za mesto Vugledar

Med ukrajinskimi in ruskimi enotami potekajo siloviti spopadi za nadzor nad mestom Vugledar v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, kjer so se boji v zadnjih dneh okrepili, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vugledar bi lahko kmalu postal še en zelo pomemben uspeh za nas," je v petek dejal Denis Pušilin, vodja regije Doneck, ki ga je imenovala Moskva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obe strani sta v bojih za mesto razglasili uspeh, vendar po navedbah Kijeva v mestu, kjer je pred vojno živelo 15 tisoč ljudi, še nič ni odločeno, potekajo pa siloviti spopadi. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske za vzhodno območje Sergej Čerevat je potrdil "ostre spopade", a dejal, da so ruske sile potisnili nazaj, poroča STA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petkovem večernem videonagovoru razmere na fronti v regiji Doneck označil za težke, še posebej napete pa blizu mest Bahmut in Vugledar, kjer so ruske sile ta teden stopnjevale napade. "Okupatorji ne napadajo le naših položajev, ampak namerno in sistematično uničujejo mesta in vasi v okolici. S topništvom, letalstvom in raketami," je dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska ofenziva na mesto sodi v okvir vojaškega cilja Moskve po prevzemu nadzora nad celotno regijo Doneck, ki jo od leta 2014 delno nadzorujejo proruski separatisti, Moskva pa si jo je lani tudi priključila. Pred kratkim je v regiji skupaj z zloglasno rusko najemniško skupino Wagner po izredno hudih bojih zavzela mesto Soledar.

Po besedah sekretarja ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksija Danilova se Moskva ob prvi obletnici svoje invazije na Ukrajino 24. februarja pripravlja na novo ofenzivo. Do takrat si želi dosežkov.

9.30 Putin že spomladi v novo ofenzivo 

Ruski predsednik Vladimir Putin skoraj leto dni po začetku invazije, ki naj bi trajala več tednov, pripravlja novo ofenzivo v Ukrajini, hkrati pa krepi svojo državo za spopad z ZDA in njihovimi zavezniki, ki pričakuje, da bo trajal leta, piše Bloomberg.

Putin meni, da ni druge možnosti za zmago v sporu, ki ga ima za eksistencialni konflikt z ZDA in njihovimi zavezniki, izgube pa ga ne zanimajo, še piše Bloomberg. Nova mobilizacija naj bi bila po besedah ​​poznavalcev mogoča že to pomlad, saj sta tako gospodarstvo kot družba vse bolj podrejena potrebam vojne.

Branko Soban
Mnenja Branko Soban: Partija televizorja in partija hladilnika

9.00 Ukrajina je objavila nove podatke o ruskih izgubah

8.30 Britanci: Rusi so v samo enem napadu izgubili 300 ljudi 

Britansko obrambno ministrstvo je objavilo novo analizo razmer v Rusiji. Navajajo, da so ruske sile v zgolj enem napadu na prvi dan novega leta izgubile več kot 300 ljudi.

"Rusija je zelo verjetno zabeležila več kot 300 žrtev v napadu na stavbo, v kateri so nastanjene enote v Makijiviki blizu Donecka 1. januarja 2023. Ocenjujemo, da je bila večina ubitih ali pogrešanih, ne ranjenih," pišejo Britanci.

Kim Yo Jong, sestra Kim Jong Una
Novice Kim Jo Džong: Severna Koreja bo vedno stala v istem jarku z Rusijo

Rusko obrambno ministrstvo je po napadu naredilo sicer redek korak, ko so javno sporočili, da je bilo ubitih 89 ljudi, so dodali Britanci. "Ruski uradniki so verjetno presodili, da je izogibanje komentarju nevzdržno v luči širokih kritik ruskih poveljnikov glede tega incidenta," so še pojasnili.

"Razlika med številom žrtev, ki jih je priznala Rusija, in verjetnim dejanskim številom žrtev poudarja vsesplošno prisotnost dezinformacij v ruskih javnih objavah," so še navedli Britanci. To je verjetno kombinacija namernega laganja, ki ga opravičujejo višji voditelji, in netočnega poročanja nižjih uradnikov, ki zmanjšujejo vrednost lastnih napak, so sklenili. 

Pariz 2024
Sportal Ukrajina grozi z bojkotom olimpijskih iger
Ivica Dačić
Novice Srbija prvič o možnostih uvedbe sankcij proti Rusiji
Ukrajina
Novice Nove tragične informacije iz Ukrajine
Novice Posnetki surove vojaške moči: bodo te "pošasti" pregnale ruskega okupatorja? #video
Odesa Ukrajina
Novice Zgodovinsko središče Odese na Unescovem seznamu svetovne dediščine
Ne spreglejte