SiolNET. Sportal Olimpizem
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Rusi na OI 2024?

Ukrajina grozi z bojkotom olimpijskih iger

0,21

termometer

Pariz 2024 |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajina bi lahko, če bo Mednarodni olimpijski komite uresničil napovedi o vračanju ruskih in beloruskih športnikov na igre, bojkotirala Pariz 2024.

Ukrajinski minister za šport Vadim Gutzeit je obvestil MOK, da ta država načrtuje bojkot iger v Parizu, če bo krovna mednarodna športna organizacija dovolila nastope ruskim in beloruskim tekmovalcem. "Ne more biti dogovora s predstavniki terorističnih držav," je dejal Gutzeit. Dokler traja vojna v Ukrajini, se bo ta država zavzemala za sankcije proti Rusiji in Belorusiji.

Po mnenju Gutzeita športnikom teh dveh držav ne bi smeli dovoliti nastopa niti v primeru, da bi nastopali brez nacionalnih simbolov pod nevtralno zastavo. "Upam, da bodo vse zveze, športniki in mednarodna skupnost pozorno spremljali dogajanje in da nam ne bo treba poseči po tem skrajnem ukrepu."

Nedavno je MOK po posvetovanju z mednarodnimi in nacionalnimi zvezami ter s predstavniki športnikov odločil, da bo preiskal načine, kako bi ruske in beloruske športnike kljub vojni v Ukrajini vrnil na olimpijske igre v Parizu 2024.

Strogi pogoji za udeležbo Rusov in Belorusov vključujejo spoštovanje olimpijske listine in sankcij, ki vključujejo prepoved prikazovanja zastave, predvajanja himne, barv ali katerih koli drugih ruskih in beloruskih simbolov na športnih prireditvah. MOK se je pri tem skliceval na to, da nobenemu športniku ne bi smeli preprečiti tekmovanja zgolj zaradi njegovega potnega lista.

Na to dogajanje se je odzval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Povabil je predsednika Moka Thomasa Bacha, naj obišče ukrajinsko mesto Bahmut, kjer trenutno divjajo najhujši spopadu v ukrajinski vojni. "Vabim gospoda Bacha v Bahmut, da bo sam videl, da nevtralnost ne obstaja. Kakršnakoli nevtralna obeležja ruskih športnikov so zaznamovana s krvjo," je dejal Zelenski. Obenem je izrazil razočaranje, ker prvi mož Moka v nobenem od njunih pogovorov ni pojasnil, kako bo ločil šport in vojno propagando, če se bodo ruski športniki res vrnili na tekmovanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin