Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 7. 2023,
16.35

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

Natisni članek

Vladimir Putin Jevgenij Prigožin Rusija Ukrajina

Sobota, 15. 7. 2023, 16.35

9 mesecev, 3 tedne

Je to novi Jevgenij Prigožin?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86
Andrej Trošev | Sedoi je klicni znak Andreja Troševa, upokojenega ruskega polkovnika, enega od ustanoviteljev in člana skupine Wagner. | Foto Reuters

Sedoi je klicni znak Andreja Troševa, upokojenega ruskega polkovnika, enega od ustanoviteljev in člana skupine Wagner.

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je Wagnerjevim borcem predlagal, da poveljstvo nad zasebno paravojaško enoto prevzeme izkušeni plačanec Andrej Trošev, poročanje časnika Kommersant povzema CNN. 

Konec junija, pet dni po neuspehu Wagnerjevega upora v Rusiji, se je ruski predsednik Vladimir Putin na sestanku srečal z Jevgenijem Prigožinom in več deset Wagnerjevimi višjimi borci. 

Po poročanju Kommersanta je Putin na sestanku Wagnerjevim plačancem predlagal, da se še naprej borijo pod poveljstvom človeka s klicnim znakom "Sedoi", kar pomeni "sivi lasje". "Lahko bi se zbrali na enem mestu in še naprej služili. Vodila bi jih ista oseba, ki je bila ves čas njihov pravi poveljnik," je dejal Putin. Njegovemu predlogu so po besedah Putina prikimali številni tam prisotni. 

Kdo je Andrej Trošev? 

Sedoi je klicni znak Andreja Troševa, upokojenega ruskega polkovnika, enega od ustanoviteljev in člana skupine Wagner, je zapisano v dokumentih o sankcijah, ki sta jih objavili Evropska unija in Francija.

Sankcije Evropske unije, povezane z razmerami v Siriji, podrobno opredeljujejo Trošev položaj vodje štaba operacij skupine Wagner v Siriji, ki je podpirala sirski režim. "Andrej Trošev je neposredno vpleten v vojaške operacije skupine Wagner v Siriji. Posebej je bil angažiran na območju Deir ez-Zorja. Kot tak ključno pripomore k vojnim prizadevanjem Bašarja al Asada," piše v dokumentih. 

Med njegovimi sodelavci je domnevni ustanovitelj skupine Wagner Dimitrij Utkin, nekdanji častnik ruske vojaške obveščevalne službe GRU, piše CNN. Trošev je povezan tudi s poveljnikoma skupine Aleksandrom Sergejevičem Kuznecovom in Andrejem Bogatovom, je nekdanji uslužbenec posebnega odreda za hitro ukrepanje severozahodnega zveznega okrožja ruskega notranjega ministrstva in vojni veteran v Čečeniji in Afganistanu.

Za službovanje v Afganistanu je bil Trošev odlikovan z dvema redoma rdeče zvezde – odlikovanjem Sovjetske zveze za izjemne zasluge. Za zasluge v operacijah v Čečeniji je bil odlikovan z dvema redoma za hrabrost in medaljo reda zaslug za domovino 2. stopnje, poročajo ruski mediji. 

Trošev je bil tudi med povabljenimi na sprejem v Kremlju decembra 2016. Fotografija se je leto pozneje pojavila v ruskih medijih in prikazuje Putina poleg Troševa in Dimitrija Utkina, ki oba nosita več medalj.

Usoda Prigožina ostaja nejasna 

Usoda Wagnerjevega šefa Jevgenija Prigožina medtem ostaja nejasna. Sprva so poročali, da naj bi odpotoval v Belorusijo kot del dogovora, ki ga je po spodletelem uporu posredoval beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, a je beloruski predsednik prejšnji teden za CNN povedal, da je vodja Wagnerja še vedno v Rusiji. Prigožina sicer v javnosti niso videli od 2. junija.

Jevgenij Prigožin
Novice "Prigožina ne bomo nikoli več videli"
Jevgenij Prigožin
Novice Šef Wagnerjeve skupine v spodnjicah sredi šotora #foto
Ne spreglejte