Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
9.35

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

6

Natisni članek

božič Auschwitz Amazon okrasitev

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 9.35

4 leta, 4 mesece

Grozljiva odločitev za božične okraske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

6

Auschwitz | Foto Twitter

Foto: Twitter

Ameriški spletni trgovec Amazon je dvignil pravi vihar, saj je bilo v njegovi spletni trgovini mogoče kupiti izdelke z motivi iz taborišča Auschwitz. Po burnih odzivih so izdelke umaknili. 

V spletni trgovini ameriškega giganta Amazon je bilo mogoče v predprazničnem času kupiti tudi božične okraske in druge predmete s podobami iz taborišča Auschwitz. Prodaja božičnih obeskov, odpiračev za steklenice, podlog za miške in drugih izdelkov s temi motivi pa je dvignila precej prahu.

"Motivi iz Auschwitza na stvareh niso primerni"

Danes je nekdanjo taborišče, kjer je med drugo svetovno vojno umrlo 1,1 milijona ljudi, preurejeno v muzej. Njegovo vodstvo je na družbenem omrežju Twitter objavilo fotografije božičnih okraskov iz spletne trgovine, ob tem pa so zapisali, da prodajanje božičnih okraskov z motivi iz taborišča ni primerno. "Motiv Auschwitza na odpiraču za steklenice je vznemirjujoč in nespoštljiv," so zapisali.

Poljski muzej se je za pomoč obrnil na Amazon, ki je izdelke odstranil, a so kmalu odkrili nove, na katerih je med drugim tudi tovorno vozilo, ki je deportirance vozilo v taborišče.

Amazon: Prodajalci morajo spoštovati naše smernice

Pri Amazonu so povedali, da morajo vsi prodajalci slediti njihovim smernicam. Tisti, ki tega ne bodo upoštevali, pa bodo čutili posledice, tudi umik iz spletne trgovine. Dodali so, da so izdelke, zaradi katerih se je dvignil vihar, umaknili. 

Auschwitz | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Krilo in blazina s podobami iz taborišča

Tudi sicer se je v preteklosti že zgodilo, da so se izdelki z motivi iz Auschwitza znašli na prodajnih policah spletnih trgovcev. Na platformi Redbubble, kjer svoje izdelke ponujajo umetniki in trgovci, so se spomladi letos pojavile blazine, ženska krila in majice, na katerih so bili motivi ograje, krematorija in železniške proge, po kateri so internirance dovažali v taborišče. Po številnih kritikah, ki so jih bili deležni, so izdelke umaknili s spletišča.

1312 | Foto:

Ne spreglejte