Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 3. 2018,
10.24

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

novinarka umor Malta

Četrtek, 22. 3. 2018, 10.24

6 let

Prijeli iranskega bančnika, ki naj bi stal za umorom malteške novinarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Prizorišče umora malteške novinarke Daphne Caruana Galizia | Foto Reuters

Foto: Reuters

V New Yorku so v sredo prijeli iranskega bančnika Alija Sadra Hašemija Nedžada, prvega moža malteške banke Pilatus, ki je bila v središču preiskav korupcije oktobra umorjene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia. Iranec je obtožen finančnih malverzacij, s katerimi se je izognil finančnim sankcijam ZDA proti Iranu.

Hašemi Nedžad je glede na navedbe newyorškega tožilca Geoffreyja Bermana vodil mrežo navideznih podjetij in tujih bank, s katerimi je zakril poslovanja Irana v Venezueli in se izogibal ameriškim sankcijam proti Iranu. Na ta način naj bi "opral" najmanj 115 milijonov ameriških dolarjev.

Proti iranskemu bančniku je kmalu zatem ukrepal tudi malteški nadzorni organ (MFSA) in ga odstavil s položaja predsednika uprave banke Pilatus. Odvzel mu je tudi glasovalne pravice kot delničarju banke ter mu prepovedal pravno zastopanje banke. Agencija MFSA je tudi prepovedala banki kakršnekoli lastniške transakcije brez njihove odobritve. Ta ukrep je začel veljati "s takojšnjim učinkom", banki pa grozi tudi odvzem licence.

Banka Pilatus je bila tudi del preiskav umorjene malteške novinarke Caruane Galizia. Pred smrtjo je razkrivala koruptivna dejanja v krogu sodelavcev malteškega premierja Josepha Muscata, pri tem pa je objavila tudi več računov v tej banki, ki naj bi bili v lasti visokih predstavnikov vlade.

Po smrti novinarke - bila je ubita v eksploziji bombe, podtaknjene v njenem avtomobilu - so sicer prijeli tri osumljence, njeni sinovi pa so pozvali Muscata k odstopu, ker naj bi, kot so ga obtožili, vodil mafijsko državo.

Iranski bančnik grozil novinarki

Aretacijo iranskega bančnika so njeni sinovi označili za "poplačilo" za delo njihove matere. "Ki pa je prišlo za strahotno ceno," so dejali.

"Malteškim oblastem ni uspelo poklicati Hašemija Nedžada na odgovornost, zaradi česar je morala to delati naša mati sama. Hašemi Nedžad je neumorno grozil naši materi," so še sporočili.

AFP je sicer v torek poročala tudi, da je v Grčiji zaščito poiskala Marija Efimova, domnevna žvižgačka v korupcijskem škandalu, ki ga je razkrivala Caruana Galizia. Predala se je grškim policistom, ker naj bi se bala za svoje življenje. Je sicer ruska državljanka, za njo pa sta razpisana dva evropska priporna naloga.

Ne spreglejte