SiolNET. Novice Svet
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri sosedih s 1. avgustom začetek cepljenja s tretjim odmerkom

1,93

termometer

cepljenje italija | V zadnjih tednih na Madžarskem beležijo upad zanimanja za cepljenje. | Foto: Reuters
V zadnjih tednih na Madžarskem beležijo upad zanimanja za cepljenje. Foto: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je danes napovedal, da bodo na Madžarskem 1. avgusta začeli cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 ter da bo cepljenje obvezno za vse zdravstvene delavce.

Kot je po poročanju agencije Reuters še pojasnil madžarski premier, bodo zdravniki odločili, katero cepivo je primerno za tretji odmerek, z njim pa naj bi cepili najmanj štiri mesece po prejetem drugem odmerku cepiva proti bolezni covid-19. Napovedal je tudi, da bo v prvih septembrskih dneh, še pred začetkom novega šolskega leta, na vseh šolah na voljo cepljenje za najstnike, stare od 12 do 16 let.

argentina cepljenje Novice V Grčiji in Franciji uvajajo obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

Zanimanje za cepljenje upada

Madžarski premier je še opozoril, da so zaradi različice novega koronavirusa delta vsi, ki še niso bili cepljeni, v največji nevarnosti doslej. Napovedal je tudi osebne obiske pri starejših prebivalcev, ki se še niso cepili, s katerimi jih želijo spodbuditi k cepljenju. Madžare je Orban še pozval, naj v tujino potujejo le, če so v celoti cepljeni.

Na Madžarskem, ki ima okoli 10 milijonov prebivalcev, so doslej cepili več kot 5,55 milijona ljudi. Cepijo s cepivi, ki so dovoljena na ravni Evropske unije, pa tudi s kitajskimi in ruskimi. V zadnjih tednih beležijo upad zanimanja za cepljenje.

Doslej so na Madžarskem potrdili 808.661 okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je 30.013 covidnih bolnikov.

Pfizer cepivo Novice Dali bi tretji, poživitveni odmerek, a odločevalci so na strani znanstvenikov #video #foto Pfizer cepivo Novice ZDA: Tretji odmerek cepiva proti covid-19 ni potreben

ECDC napoveduje strmo rast okužb po 1. avgustu

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes sporočil, da bomo v Evropski uniji kmalu zabeležili strm porast okužb z novim koronavirusom. Glede na projekcije bo v EU do 1. avgusta potrdila skoraj petkrat več okužb v primerjavi s prejšnjim tednom. 

ECDC pričakuje, da bodo v tednu, ki se konča 1. avgusta, zabeležili po 420 okužb z novim koronavirusom na 100.000 ljudi. Prejšnji teden jih je bilo sicer 90 na 100.000 ljudi, piše v tedenskem poročilu. V tednu po 1. avgustu ECDC pričakuje po 620 okužb na 100.000 prebivalcev.

Pričakovani porast števila okužb povezujejo z zelo nalezljivo različico delta in sproščanjem ukrepov. Poleg tega pričakujejo tudi večje število hospitalizacij in smrti, vendar bo to število naraščalo počasneje predvsem zaradi cepljenja, so prepričani pri ECDC.

Evropski center napoveduje porast števila okužb v 20 državah in število smrti v devetih, med drugim v Grčiji, Litvi, Nizozemskem, Portugalskem in Sloveniji.

V večini držav so opazili največji porast števila okužb pri mlajših, starih od 15 do 24 let, pri starejših od 65 let pa je porast števila okužb majhen.

cepivo Johnson & Johnson Novice Novo opozorilo o neželenih učinkih cepiva Johnson & Johnson

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin