SiolNET. Novice Svet
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dali bi tretji, poživitveni odmerek, a odločevalci so na strani znanstvenikov #video #foto

1,20

termometer

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško podjetje BioNTech ugotavljata, da se imunost po cepljenju z njunim cepivom proti covidu-19 s časom zmanjšuje, zato bosta zaprosila za odobritev tretjega, poživitvenega odmerka, ki bo okrepil zaščito cepljenih proti okužbi z novim koronavirusom, še posebej z novimi različicami virusa.

Prošnjo za odobritev tretjega odmerka cepiva namerava Pfizer, kot so v četrtek sporočili iz podjetja, pri ameriški Upravi za hrano in zdravila vložiti avgusta.

A ameriška Uprava za hrano in zdravila in Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi sta podjetju prav tako v četrtek že odgovorila, da poživitveni odmerki za zdaj niso potrebni in da niso podjetja tista, ki bodo odločala, kdaj bodo. Kot sta še dodala, raziskave o tretjem odmerku še trajajo, ko oziroma če bodo znanstveniki presodili, da je ta potreben, pa sta ga pripravljena odobriti.

V podjetjih Pfizer in BioNTech menijo, da bo tretji odmerek ponudil ustrezno zaščito pred različico delta, zato nameravajo tako v Združenih državah Amerike kot tudi v Evropi in drugih regijah sveta v prihodnjih tednih zaprositi za njegovo odobritev.

Po šestih mesecih zaščita upada

Začasni rezultati testiranj, ki še potekajo, namreč kažejo, da tretji odmerek v primerjavi s prvima dvema za kar od pet- do desetkrat poveča raven protiteles proti izvirnemu sevu novega koronavirusa in proti različici beta, ki so jo prvič potrdili v Južni Afriki.

Podobne rezultate podjetji pričakujeta tudi v primeru različice delta. Obenem sicer že razvijata novo cepivo, posebej prilagojeno tej novi različici, so še sporočili v četrtek.

Iz Pfizerja in BioNTecha so še pojasnili, da podatki izraelskega ministrstva za zdravje kažejo, da učinkovitost dveh odmerkov cepiva šest mesecev po cepljenju pojenja tako pri preprečevanju okužb kot bolezni. Vendar pa učinkovitost pri preprečevanju hujših potekov bolezni ostaja visoka. Iz Pfizerja in BioNTecha so še pojasnili, da podatki izraelskega ministrstva za zdravje kažejo, da učinkovitost dveh odmerkov cepiva šest mesecev po cepljenju pojenja tako pri preprečevanju okužb kot bolezni. Vendar pa učinkovitost pri preprečevanju hujših potekov bolezni ostaja visoka. Foto: Reuters

Podjetji menita, da bi bil tretji odmerek njunega cepiva primeren v obdobju od šestih do 12 mesecev po drugem odmerku, da se ohrani najvišja raven zaščite.

argentina cepljenje Novice Prebolevniki po cepljenju s cepivi mRNK verjetno dosmrtno zaščiteni pred covid-19 cepivo, cepljenje Digisvet Znanost: cepiva nas varujejo dlje in bolje, kot smo sprva mislili Sepivo Pfizer Novice Novo znanstveno odkritje glede učinkovitosti teh dveh cepiv pfizer Trendi Za pravi odgovor vprašajte znanost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin