Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
18.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

Teksas streljanje Klemen Grošelj

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 18.29

6 let, 5 mesecev

Pri 16 letih lahko prej kupijo pištolo kot pivo #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Orožje ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Če bi imeli v ZDA podobne zakone kot v Evropi, bi bilo streljanj manj, saj bi ljudje po legalni poti težje prišli do orožja," ob zadnjih dogodkih, kjer je v strelskem napadu v Teksasu umrlo 27 ljudi, meni obramboslovec Klemen Grošelj.

V nedeljo se je v baptistični cerkvi v ameriški zvezni državi Teksas zgodilo streljanje, v katerem je umrlo 27 ljudi, več kot 20 je bilo ranjenih. V začetku oktobra pa je na koncertu country glasbe v Las Vegasu pod streli umrlo 59 ljudi, več kot 500 je bilo ranjenih. Zakaj se v ZDA dogajajo tovrstni strelski pohodi in kako bi jih lahko preprečili?

Video: Planet TV

Kamen spotike je v drugem amandmaju

Številni vidijo preprosto rešitev v prepovedi nošenja orožja, kar pa naj bi onemogočal drugi amandma ameriške ustave, ki dovoljuje pravico državljanom do posedovanja in nošenja strelnega orožja.

Obramboslovec Klemen Grošelj razlog za številne strelske pohode v ZDA vidi tudi v ameriški zakonodaji, ki je precej liberalna v primerjavi z Evropo.  | Foto: Ana Kovač Obramboslovec Klemen Grošelj razlog za številne strelske pohode v ZDA vidi tudi v ameriški zakonodaji, ki je precej liberalna v primerjavi z Evropo. Foto: Ana Kovač Ameriški predsednik Donald Trump je ob zadnjem streljanju v Teksasu dejal, da za streljanje niso krvi zakoni o orožju, ampak mentalno zdravje Američanov. "Ključno vprašanje je, kako narediti zakonodajo takšno, da bo posameznikom s slabim mentalnim zdravjem prepovedovala nakup orožja," pa na to odgovarja obramboslovec Klemen Grošelj.

Kako leta 2017 prebrati ustavo iz 18. stoletja?

"Dobro urejena milica, ki je potrebna za varnost svobodne države, pravica ljudi, da posedujejo in nosijo orožje, se ne sme kršiti," je zapisano v drugem amandmaju. Kljub temu, da večina v tem vidi jamstvo pred tiranijo in poziv k samozaščiti, številni menijo, da je ta narobe razumljen.

Čedalje več pravnikov in avtorjev opozarja, da je ustavno urejena pravica do nošenja strelnega orožja v resnici nepravilna in iztrgana iz zgodovinskega konteksta. Med njimi je tudi Grošelj: "Ne moremo vztrajati pri dobesednem branju člena iz 18. stoletja in ga uporabljati v letu 2017."

Novinar Jeffrey Toobin je za revijo New Yorker pisal o tem, da so se v zadnjih nekaj desetletjih pojavile težave z razumevanjem vsebine amandmaja. Amandma iz leta 1791, ki ga je leta 2008 podprlo tudi vrhovno sodišče, namreč govori o milici kot "nujnem pogoju za zaščito svobodne države". Milica je v členu omenjena z razlogom, ki izvira iz potreb preteklosti, meni pisec.

"Ne moremo vztrajati pri dobesednem branju člena iz 18. stoletja in ga uporabljati v letu 2017," pravi Grošelj. | Foto: Reuters "Ne moremo vztrajati pri dobesednem branju člena iz 18. stoletja in ga uporabljati v letu 2017," pravi Grošelj. Foto: Reuters

Toobin pojasnjuje, da je ustava v 18. stoletju želela zaščititi člane vojaških organizacij, ki so bili zadolženi za branjenje posamičnih držav. Pravica do posedovanja in nošenja orožja naj bi bila tako namenjena njim, ne pa individualni varnosti vsakega državljana, kakor to razume velika večina Američanov.

"Takrat je bilo posedovanje orožja vprašanje posameznikovega fizičnega obstoja," je dodal Grošelj, ki pravi, da se je interpretacija amandmaja čez zgodovino spreminjala. Za primer je navedel sužnjelastništvo, ki je bilo nekoč v ustavi dovoljeno, danes pa je zaradi drugačne interpretacije prepovedano. Večino amandmajev se bere moderno, drugi je izjema.

Težava ni zakon, ampak politična volja

Reinterpretacije drugega amandmaja po mnenju Grošlja ni zaradi različnih političnih interesov in nacionalne orožarske zveze (National Rifle Association), ki zaradi lastnih interesov močno podpira idejo individualistične interpretacije amandmaja. Zagovarja namreč, da pravica do nošenja strelnega orožja ni zastarela in da lahko vsak Američan, če si to želi, prosto razpolaga z njim.

V streljanju v Teksasu je v nedeljo umrlo 27 ljudi, več kot 20 je bilo ranjenih.  | Foto: Reuters V streljanju v Teksasu je v nedeljo umrlo 27 ljudi, več kot 20 je bilo ranjenih. Foto: Reuters

"Pri nadzoru orožja težava ni ustavni zakon, temveč politična volja," je o razumevanju drugega amandmaja še zapisal Toobin.

V Ameriki lahko prej kupiš pištolo kot kozarec piva

Grošelj pravi, da je orožna zakonodaja v Ameriki zelo liberalna, "nakup strelnega orožja v ZDA je zelo preprost, orožje lahko kupiš v vseh večjih trgovskih središčih, brez kakršnihkoli posebnih potrdil". V Evropi so zakoni veliko bolj strogi in omejevalni, zato je do orožja tudi veliko težje priti. V Sloveniji nista dovolj le polnoletnost in predložitev osebnega dokumenta, saj je za nakup orožja treba predložiti tudi številna dokazila.

V Ameriki lahko v nekaterih zveznih državh orožje kupi posameznik, ki je starejši od 18 let, kljub temu da pri teh letih na primer ne sme kupiti alkohola. V zvezdni državi Massachusetts lahko puško kupiš, ko dopolniš 15 let, v Minnesoti pa pri 16 letih. Za nakup alkohola v ZDA mora biti posameznik star 21 let.

 

Ne spreglejte