Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 12. 2022,
9.18

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

32

Natisni članek

mraz zima vreme ZDA

Ponedeljek, 26. 12. 2022, 9.18

1 leto, 4 mesece

Pretresljivi prizori iz ZDA: zmrznjeni ljudje v avtomobilih, število žrtev narašča #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,63

32

sneg v ZDA | Večji del ZDA je od petka v primežu hudega zimskega neurja, ki je povzročilo izredne vremenske razmere s temperaturami do minus 45 stopinj Celzija in ostrimi sunki mrzlega vetra.  | Foto Guliverimage

Večji del ZDA je od petka v primežu hudega zimskega neurja, ki je povzročilo izredne vremenske razmere s temperaturami do minus 45 stopinj Celzija in ostrimi sunki mrzlega vetra.

Foto: Guliverimage

V Združenih državah Amerike (ZDA) in Kanadi je zaradi hudega zimskega neurja po zadnjih podatkih umrlo najmanj 54 ljudi, med njimi 50 v ZDA in štirje v Kanadi, poroča Sky News. Najbolj prizadeto je mesto Buffalo v zvezni državi New York. Oblasti opozarjajo, da bi število žrtev lahko še naraslo. 

Med božičnim koncem tedna je ZDA zajela huda zimska nevihta, ki je v večjem delu države povzročila kaos.

Buffalo, ZDA.  | Foto: Reuters Buffalo, ZDA. Foto: Reuters

Odpovedali so na tisoče poletov, zaradi česar številni za božič niso mogli obiskati svojih družin. Po napovedih vremenoslovcev se bo nevihta v prihodnjih dneh umirila, vendar ljudem še naprej svetujejo, da se izogibajo potovanjem, če to ni nujno potrebno.

Snežni zameti visoki tudi do tri metre

V devetih ameriških zveznih državah so oblasti potrdile najmanj 47 smrtnih žrtev. V okrožju Erie v zvezni državi New York, ki vključuje mesto Buffalo, kjer so bili snežni meteži ponekod visoki do tri metre, so potrdili 25 žrtev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Žrtve so našli v avtomobilih in v snežnih zametih.

Buffalo, ZDA.  | Foto: Reuters Buffalo, ZDA. Foto: Reuters

O smrtnih žrtvah, povezanih z neurjem, so poročali tudi v Vermontu, Ohiu, Misuriju, Wisconsinu, Kansasu in Koloradu.

Razglasili bodo izredne razmere

Po besedah guvernerke zvezne države New York Kathy Hochul bo zvezna vlada podprla njeno zahtevo za razglasitev izrednih razmer.

"To se bo zapisalo v zgodovino kot najbolj uničujoče neurje v Buffalu," je dejala. Prebivalci se še vedno spopadajo z "zelo nevarnim življenjskim položajem", zato morajo vsi, ki so na tem območju, ostati v zaprtih prostorih, je pozvala.

Številni še vedno brez elektrike

Večji del ZDA je od petka v primežu hudega zimskega neurja, ki je povzročilo izredne vremenske razmere s temperaturami do minus 45 stopinj Celzija in ostrimi sunki mrzlega vetra. Neurje je prizadelo skoraj 250 milijonov ljudi, številni so še vedno brez električne energije.

Sneg v ZDA
Novice V vremenskem kaosu v ZDA umrlo že 28 ljudi #foto

Fotogalerija
1 / 6

Zaradi obilnega sneženja na Japonskem umrlo 17 ljudi

Zaradi obilnega sneženja v večjem delu Japonske je v zadnjih desetih dneh umrlo 17 ljudi, več deset pa je poškodovanih, so danes sporočile japonske oblasti. Na tisoče domov po vsej državi je ostalo brez električne energije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih dneh je močno snežilo na otokih Honšu in Hokaido. Javna televizija NHK je poročala o več smrtnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi starejši, ki so poskušali očistiti sneg okoli svojih domov ali s streh svojih hiš.

Na Hokaidu je v zadnjih dneh več deset tisoč gospodinjstev utrpelo izpad električne energije, vendar je dobava že skoraj v celoti obnovljena, poroča AFP.

Japonska meteorološka agencija je prebivalce na prizadetih območjih opozorila, naj ne potujejo po cestah, kjer so v snegu obtičala številna vozila.

V številnih delih severovzhodne Japonske so v preteklih dneh zabeležili trikrat več snežnih padavin, kot je povprečje v tem času.

 

Ne spreglejte