SiolNET. Novice Svet
6,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preobrat na Madžarskem, sredstva bodo koristili le brez pogojevanja

6,20

termometer

viktor orban | Madžarski premier Viktor Orban trdi, da gre pri omenjenem zakonu za zaščito otrok. | Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban trdi, da gre pri omenjenem zakonu za zaščito otrok. Foto: Reuters

Madžarska je sprejela odločitev, da ne bo koristila sredstev iz sklada EU za okrevanje, če bo to pogojeno z njenim odstopom od nedavno sprejetega zakona, ki omejuje širjenje vsebin o skupnosti LGBTQ med mladimi. Ustrezen odlok so v petek zvečer objavili v uradnem listu.

Na Madžarskem je pred kratkim v veljavo stopil zakon, ki prepoveduje prikazovanje tem, povezanih z LGBTQ, mladoletnim. Budimpešta je zaradi zakona pod hudim pritiskom iz tujine, predvsem Bruslja. Madžarski premier Viktor Orban je ta teden napovedal referendum o tem vprašanju.

Evropska komisija je zaradi zakona zoper Orbanovo vlado sprožila tožbo, češ da je diskriminatoren in da krši evropske vrednote strpnosti in svobode posameznika.

protesti madžarska LGBT Novice Bruselj sprožil postopek proti Madžarski zaradi kršitev pravic oseb LGBTIQ

Prav zdaj teče tudi postopek, v katerem Evropska komisija potrjuje načrte držav članic za okrevanje. Ti načrti so podlaga za koriščenje sredstev iz sklada EU za okrevanje po pandemiji. Madžarskega načrta komisija še ni odobrila.

Kot piše v petkovem odloku Orbanove vlade, komisija odlaga odobritev načrta "zaradi političnega zavračanja nacionalne zakonodaje o zaščiti otrok". Orban namreč trdi, da gre pri omenjenem zakonu za zaščito otrok.

Viktor Orban Novice Orban: Aktivistom LGBTIQ ne bomo dovolili vstopa v šole

Madžarska bo sprejela le dogovor, v katerem ji Evropska komisija ne bo vsilila pogojev, ki za druge države članice ne veljajo, po navedbah nemške tiskovne agencije dpa še piše v odloku.

Iz sklada za okrevanje naj bi sicer Madžarski pripadlo okoli 7,2 milijarde evrov.

Ursula von der Leyen Novice Von der Leynova Madžarski zapretila z ukrepi, Logar napovedal zaslišanje

Na paradi ponosa v Budimpešti tisoči podprli skupnost LGBTQ

Več tisoč ljudi se je danes v Budimpešti udeležilo parade ponosa. Podprli so skupnost LGBTQ in protestirali proti novemu madžarskemu zakonu, ki v veliki meri omejuje razpravo o vprašanjih, povezanih s skupnostjo LGBTQ, na spletni strani poroča tiskovna agencija Reuters.

Zakon v šolah prepoveduje izobraževalne programe, katerih namen je ozaveščanje glede skupnosti LGBTQ. Predvideva tudi prepoved knjig, filmov in drugih vsebin za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, ter omembe možnosti spremembe spola.

"To ni nič drugega kot diverzija, ki skuša državo raztrgati. To je provokacija zaradi volitev," je dejala ena od udeleženk današnjega dogodka, ki je sporni zakon označila za orodje kampanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin