SiolNET. Novice Svet
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji ukrajinski predsednik: Če Ukrajina premaga Rusijo, se tretji svetovni vojni izognemo. Če ne ...

10

termometer

Kuchma Leonid | Nekdanji ukrajinski predsednik Kučma je povedal, da smo se, če Ukrajina premaga Rusijo, tretji svetovni vojni izognili, v nasprotnem primeru pa se je ta že začela. | Foto: Reuters
Nekdanji ukrajinski predsednik Kučma je povedal, da smo se, če Ukrajina premaga Rusijo, tretji svetovni vojni izognili, v nasprotnem primeru pa se je ta že začela. Foto: Reuters

162. dan ruske invazije na Ukrajino. Na vzhodu Ukrajine pri Donecku se nadaljujejo srditi spopadi med ukrajinsko in rusko stranjo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru opozoril, da svetovna varnostna arhitektura ne deluje. Poleg tega je komentiral dejanje nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja, ki je prejšnji teden v Moskvi obiskal svojega tesnega prijatelja Vladimirja Putina. "To je odvratno," je dejal Zelenski.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:
21.32
Iz Ukrajine bodo po navedbah Turčije v petek izplule še tri ladje z žitom
18.49 Na navedbe Amnesty International se je odzval Kasparov
17.50 Amnesty International: Ukrajinske sile s svojim delovanjem ogrožajo civiliste
16.28 Nekdanji ukrajinski predsednik: Če Ukrajina ustavi in premaga Rusijo, se bomo ...
12.18 Pri Donecku srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami
11.38 IAEA zaskrbljena zaradi ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje
11.00 Estonski zunanji minister: Vojna se ne bo končala sama od sebe. Konča jo lahko samo Putin. 
10.55 Zelenski: Dejanje nekdanjega nemškega kanclerja je odvratno

21.32 Iz Ukrajine bodo po navedbah Turčije v petek izplule še tri ladje z žitom

Iz Ukrajine bodo v petek v skladu s sporazumom o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč izplule še tri ladje z žitom, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil turški obrambni minister Hulusi Akar.

"Načrtujemo, da bodo jutri iz Ukrajine izplule tri ladje," je sporočil turški obrambni minister Akar - le dan po tem, ko je ladja Razoni z ukrajinskim žitom prestala inšpekcijo v Istanbulu in nadaljevala pot proti libanonskem pristanišču Tripoli.

Razoni, ki v Libanon pelje 26 tisoč ton koruze, je prva ladja, ki je izplula iz ukrajinskih pristanišč v skladu z dogovorom, ki sta ga Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in ZN podpisali pred približno dvema tednoma.

V skladu z dogovorom v Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN, ki so v sredo tudi opravili inšpekcijo ladje Razoni.

Pred tem pa so iz Londona sporočili, da naj bi prva pošiljka ukrajinskega žita v Veliko Britanijo prispela v desetih dneh, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Žito bo pripeljala ladja Rojen, ki pluje pod malteško zastavo, je sporočil neimenovan britanski uradnik.

Dodal je, da naj bi ladja v Veliko Britanijo iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk prispela predvidoma 14. avgusta, pri čemer pa ni povedal, v katero britansko pristanišče naj bi priplula, navaja dpa.

18.49 Na poročilo Amnesty International se je odzval Kasparov

"Patetično. Amnesty International lahko gre k vragu s temi smetmi. Ali pa pojdite v Ukrajino, ki jo Putinova vojska poskuša spremeniti v pekel. Tako kot z njihovimi dejanji proti Navalnemu tudi tokrat smrdi po ruskem vplivu, ki kremeljsko propagando vstavlja v navedbe Amnesty International," je na Twitterju zapisal Gary Kasparov, šahovski velemojster in večkratni svetovni prvak, ki se je s temi besedami odzval na poročilo Amnesty International, v katerem so zapisali, da ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah.

"Ukrajinci se borijo za svoja življenja, svojo deželo in svobodo. Vsakodnevno jih v njihovih domovih ubijajo ruske rakete in bombe. Ne zaradi tega, ker tam ne bi bilo njihovih obrambnih sil, temveč zato, ker Putin uporablja pobijanje civilistov kot orožje terorja," je dodal Kasparov.

17.50 Amnesty International: Ukrajinske sile s svojim delovanjem ogrožajo civiliste

Ukrajinske sile kršijo mednarodno pravo in ogrožajo civiliste, saj vzpostavljajo baze v stanovanjskih četrtih, šolah in bolnišnicah, je danes v poročilu zapisala nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International. Ob tem so opozorili, da to nikakor ne upravičuje neselektivnih ruskih napadov, medtem ko je Kijev poročilo ostro zavrnil.

"Ugotovili smo, da ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojno pravo s svojim delovanjem na naseljenih območjih," je dejala generalna sekretarka Amnesty International Agnes Callamard, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem so pri organizaciji našteli več primerov, ko so ukrajinske sile civiliste izpostavile nevarnosti, med drugim v 19 mestih in vaseh v regijah Harkov in Mikolajiv ter v Donbasu. "Čeprav je ukrajinska vojska v obrambnem položaju, to ne pomeni, da ji ni treba spoštovati mednarodnega humanitarnega prava," je dodala Callamardova.

Naseljena območja, kjer so bili nameščeni ukrajinski vojaki, so bila več kilometrov oddaljena od frontne črte, na voljo pa so bile "izvedljive alternative", ki ne bi ogrožale civilistov, piše v poročilu organizacije. Njeni raziskovalci naj bi bili večkrat priča temu, da so ukrajinske sile uporabile bolnišnice za vojaška oporišča, na 22 lokacijah pa naj bi v ta namen uporabili šole.

"Nimamo vpliva na to, kaj počne vojska, vendar kljub temu plačujemo ceno," so v poročilu citirali enega od prebivalcev omenjenih naseljenih območij.

Vendar pa so pri organizaciji ob tem opozorili, da taktike ukrajinskih branilcev "nikakor ne upravičujejo neselektivnih ruskih napadov". Po njihovem mnenju namreč nekateri ruski vojni zločini, tudi v mestu Harkov, niso bili povezani s to taktiko ukrajinskih sil, navaja AFP.

Kijev je medtem poročilo organizacije Amnesty International ostro zavrnil in dejal, da je povezana s kremeljskimi propagandisti. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je obtožbe na račun ukrajinskih sil označil za nepoštene in pristranske.

Ukrajinske oborožene sile "sprejemajo vse ukrepe za premestitev civilistov na varnejša območja", pa je v odzivu na poročilo na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak. Dodal je, da je "edina stvar, ki ogroža Ukrajince, ruska vojska rabljev in posiljevalcev", ki je v Ukrajino po njegovih besedah prišla z namenom, da zagreši genocid.

V skladu s četrto Ženevsko konvencijo morajo vse vojskujoče se strani obvestiti civilno prebivalstvo o spopadih na območjih, kjer ti živijo, in mu od tam omogočiti evakuacijo.

Vojaški objekti, ki so legitimen vojaški cilj sovražne vojske, so v skladu s protokolom prve Ženevske konvencije določeni kot objekti, ki "zaradi svoje narave, lokacije, namena ali uporabe učinkovito pripomorejo k vojaškemu delovanju in katerih popolno ali delno uničenje, zajetje ali nevtralizacija v takratnih okoliščinah zagotavlja določeno vojaško prednost".

Prav tako so dovoljeni napadi na civilno infrastrukturo, kot so ceste, železnice, pristanišča, letališča in telekomunikacije, če to uporablja vojska. Vendar pa mora biti ob tem škoda, povzročena civilistom, proporcionalna v odnosu do vojne koristi, ki jo napad prinese.

16.28 Nekdanji ukrajinski predsednik: Če Ukrajina ustavi in premaga Rusijo, se bomo ...

"Ko je Hitler okupiral Poljsko, nihče ni vedel, da se je začela druga svetovna vojna. Če se bo Ukrajini proti Rusiji uspelo ubraniti in jo ustaviti, se bomo tretji svetovni vojni izognili, sicer pa se je ta že začela," je za BBC povedal nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma.

12.18 Pri Donecku srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami

Pri Donecku na vzhodu Ukrajine potekajo srditi spopadi med ukrajinsko in rusko stranjo. Sile proruskih separatistov poskušajo pregnati ukrajinsko vojsko z njenih položajev v predmestjih Donecka, izhaja iz vojaških poročil obeh držav, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa. Rusija nadaljuje raketne napade tudi na druga večja ukrajinska mesta.

Mesto Doneck od leta 2014 nadzorujejo proruski separatisti, vendar pa ukrajinska vojska v veliki meri še naprej nadzoruje istoimensko območje.

V noči na danes naj bi potekali spopadi okoli kraja Piski, ki leži zahodno od nekdanjega letališča Doneck. Proruski separatisti so poročali o zavzetju položajev na območju, vendar teh poročil ni mogoče neodvisno preveriti, še navaja dpa.

Tarča silovitega obstreljevanja sta bila po ukrajinskih navedbah tudi kraja Marjinka in Krasnohorivka jugozahodno od Donecka. Ruske sile naj bi obstreljevale tudi središče mesta Avdijivka. To industrijsko mesto je po poročanju dpa pred kratkim nekajkrat obstreljevalo tudi ukrajinsko topništvo.

Ruske enote nadaljujejo tudi poskuse razbitja obrambnega obroča okoli mest Slovjansk in Kramatorsk v regiji Doneck. Po podatkih ukrajinskega generalštaba se boji nadaljujejo jugovzhodno od prometnega vozlišča Bahmut.

Rusija nadaljuje raketne napade na večja ukrajinska mesta tudi v drugih regijah v državi. Harkov na vzhodu države so ponoči zadele štiri rakete. Tudi Mikolajev na jugu je bil znova tarča ruskih napadov. Po prvih podatkih je tam poškodovanih več hiš, smrtnih žrtev in ranjenih pa ni bilo.

Rusija v regiji Herson na jugovzhodu Ukrajine, ki jo nadzoruje, po navedbah britanskih tajnih služb pomembno infrastrukturo pred napadi ščiti z radarskimi reflektorji. Reflektorji v obliki piramide so nameščeni v reki Dnipro pri mostu Antonivka, ki je bil poškodovan v ukrajinskih raketnih napadih, je danes sporočilo ministrstvo za obrambo v Londonu.

Uporaba te strategije kaže, da se Rusija boji zahodnih oborožitvenih sistemov daljšega dosega in natančnosti, še navaja britansko poročilo. Ta poročila London redno objavlja od začetka ruskega napada na Ukrajino konec februarja.

Po navedbah zahodnih varnostnih krogov se je ukrajinska protiofenziva v Hersonu, ki je pod rusko zasedbo, okrepila. Ukrajinske sile naj bi pri tem uporabile tudi večcevne raketomete iz ZDA. Poleg mostov so Ukrajinci zadeli tudi skladišča orožja in pomembna prometna vozlišča, poročajo britanski viri. To je Moskvi povzročilo težave pri premikanju in oskrbi njenih čet, povzema dpa.

11.38 IAEA zaskrbljena zaradi ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju, ki so jo zasedle ruske sile, je "popolnoma zunaj nadzora", je v sredo opozoril generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. Razmere v elektrarni so po njegovih besedah izredno nestabilne in občutljive, zato je nujno, da IAEA opravi inšpekcijski pregled.

"Obstaja seznam stvari, ki se ne bi smele zgoditi v nobenem jedrskem objektu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Grossi glede razmer v jedrski elektrarni Zaporožje. Tako ali drugače so bila kršena vsa načela jedrske varnosti in tega ne smemo dovoliti, je dejal na novinarski konferenci na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Jedrska elektrarna v mestu Energodar v pokrajini Zaporožje, ki s šestimi reaktorji velja za največjo v Evropi in deseto največjo na svetu, je pod ruskim nadzorom že od prvih dni vojne v Ukrajini.

Grossi je dejal, da je nujno potreben inšpekcijski pregled IAEA za preverjanje tehnične varnosti elektrarne. Zaskrbljen je, ker ukrajinsko osebje elektrarne, ki je v Zaporožju pod poveljstvom ruskih okupatorjev, ne more ustrezno opravljati svojih nalog.

Obenem se pojavljajo opozorila, da naj bi ruske sile Zaporožje uporabljale za skladišče orožja in krinko za izvajanje napadov na ukrajinske sile. "Ali je res, da je v bližini reaktorjev shranjeno eksplozivno in drugo orožje?" je vprašal Grossi.

Inšpektorji IAEA trenutno zelo težko pridejo na vojno območje v Zaporožju. Za to IAEA ne potrebuje le soglasja Ukrajine in podpore Združenih narodov, ampak bi se morala dogovoriti tudi z Rusijo, ki je okupirala območje.

V začetku tedna je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da obstajajo verodostojna poročila, da Rusija objekt uporablja kot nekakšen ščit, saj iz njegove bližine izstreljuje rakete in strelja na ukrajinske sile. Po drugi strani pa ni mogoč protinapad zaradi izjemne nevarnosti jedrske nesreče, je opozoril.

Če bi elektrarna zaradi morebitne okrepitve spopadov na območju izgubila električno energijo, rezervni generatorji in akumulatorji še vedno ne zadostujejo za hlajenje ne le šestih reaktorjev, temveč tudi velikih bazenov visokoradioaktivnega porabljenega goriva, je po poročanju Deutsche Welle opozoril Shaun Burnie, strokovnjak za jedrsko energijo pri organizaciji Greenpeace East Asia.

11.00 Estonski zunanji minister: Vojna se ne bo končala sama od sebe. Konča jo lahko samo Putin. 

Estonski minister za zunanje zadeve Ernas Reinsalu je v intervjuju za Politico dejal, da mora Zahod še zaostriti sankcije proti Rusiji in pritisk na predsednika Vladimirja Putina. "Obstaja velika potreba po dodatnem svežnju sankcij. Vojna se ne bo končala sama od sebe. Vojna se bo končala le, če jo bo končal Putin. Putin pa tega ne bo storil, saj ga je prizadelo to, da se je njegov ugled v mednarodnem pogledu spremenil," je pojasnil Reinsalu. 

10.55 Zelenski: Dejanje nekdanjega nemškega kanclerja je odvratno

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je srečanje nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja s prijateljem Vladimirjem Putinom v svojem videonagovoru označil za odvratno, poroča The Guardian. "Odvratno je, da nekdanji voditelji velikih držav z evropskimi vrednotami podpirajo Rusijo," je bil jasen Zelenski.

Schröder se je pretekli teden v Moskvi sestal s svojim tesnim prijateljem Putinom. V Moskvo je odpotoval na počitnice in se zasebno srečal z ruskim predsednikom. V obsežnem intervjuju za nemške medije je dejal, da se mu zaradi prijateljstva s Putinom ni treba opravičevati. "Dobra novica je, da si Kremelj želi rešitve s pogajanji," je Schröder med drugim povedal v tedniku Stern.

Poleg tega je Zelenski v svojem nagovoru ostro kritiziral svetovno varnostno arhitekturo kot popolnoma neustrezno, pri čemer ni opozoril le na vojno v lastni državi, temveč tudi na nemire na Balkanu, Tajvanu in Kavkazu. "Razmere so videti različne, čeprav jih združuje en dejavnik, da globalna varnostna arhitektura ni delovala," je dejal Zelenski v svojem dnevnem videonagovoru v sredo zvečer, poroča agencija dpa. V njem je znova obtožil Rusijo, da je z invazijo na Ukrajino kršila mednarodno pravo.

Marija Zaharova Novice Šokantne poročne fotografije Putinove pomočnice Fenerbahče Sportal Predsednik Fenerbahčeja se po "škandalu Putin" ne bo opravičil Ukrajincem Putin Novice Putin: Na poti so nove hipersonične rakete, ki jih svet še ni videl #video Schroeder in Putin Novice Nekdanji nemški kancler: Dobra novica je, da ...

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin