Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2022,
8.21

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

invazija Ukrajina Rusija

Sreda, 3. 8. 2022, 8.21

1 leto, 8 mesecev

Nekdanji nemški kancler: Dobra novica je, da ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Vladimir Putin in Gerhard Schröder | Nekdanji nemški kancler je v intervjuju povedal, da se za prijateljstvo in za srečanje z ruskim predsednikom nima kaj opravičevati. | Foto Guliverimage

Nekdanji nemški kancler je v intervjuju povedal, da se za prijateljstvo in za srečanje z ruskim predsednikom nima kaj opravičevati.

Foto: Guliverimage

161. dan ruske invazije na Ukrajino. Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder se je pretekli teden v Moskvi sestal s svojim tesnim prijateljem Putinom, a sam kljub kritikam zaradi obiska ne verjame, da bi njegova oddaljitev od Putina pripomogla k izboljšanju razmer. Ukrajinska tajna služba je objavila posnetek aretacije ruskega vohuna, medtem ko iz nekaterih mest na vzhodu Ukrajine poročajo o nočnem bombardiranju. Ukrajinski obveščevalci so sporočili, da so na spletnih družbenih omrežjih uspešno identificirali ruske "bote", ki so širili neresnice o poteku okupacije Ukrajine.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:
18.42 Nekdanji nemški kancler se je v Moskvi sestal s Putinom
13.20 Ukrajinski obveščevalci aretirali Putinovega vohuna
13.17 Rusija naj bi uničila skladišče orožja na zahodu Ukrajine
12.56 Prva ladja z ukrajinskim žitom uspešno prestala pregled
12.15 Rusi povsod iščejo zaveznike
8.51 ZDA tokrat s sankcijami tudi proti Putinovi zaupnici Kabajevi
8.33 Ukrajinski obveščevalci: Tako je Rusija rušila Ukrajino prek spleta
8.11 Neuradno: Iran oborožuje Ruse
7.42 Ukrajinci zbrali več kot 20 milijonov evrov donacij za vojsko dronov

18.42 Nekdanji nemški kancler se je v Moskvi sestal s Putinom

Nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja nemška javnost kritizira zaradi zasebnega srečanja z Vladimirjem Putinom, potem ko je odpotoval na počitnice v Moskvo, da bi se srečal z njim. Schröder je v obsežnem intervjuju za nemške medije dejal, da se za prijateljstvo s Putinom nima kaj opravičevati.

"Dobra novica je, da si Kremelj želi rešitve s pogajanji," je Schröder povedal v tedniku Stern.

"Prvi uspeh je dogovor o žitu, ki se lahko počasi razširi na prekinitev ognja," je dejal. Prejšnji mesec sta Ukrajina in Rusija sklenili dogovor o sprostitvi blokade izvoza žita iz črnomorskih pristanišč in prva ladja z ukrajinskim žitom na svetovne trge je po vdoru Moskve pred petimi meseci na poti v Libanon.

Schröder je dejal, da je rešitev za ključne probleme, kot je Krim, mogoče najti sčasoma, "morda ne v 99 letih kot v Hongkongu, ampak v naslednji generaciji". Dejal je, da bi lahko bila alternativa članstvu Ukrajine v Natu "oborožena nevtralnost", kot jo ima Avstrija.

"Treba bo najti rešitev, ki bo temeljila na švicarskem kantonskem modelu," je o prihodnosti regije Donbas na vzhodu Ukrajine dejal Putinov tesni osebni prijatelj in dodal, da bo treba ugotoviti, ali se bo Putin pri prekinitvi ognja vrnil na predvojno "kontaktno črto".

Schröderju je bila odvzeta pravica do javno financirane funkcije. Maja je po ostrih kritikah izstopil iz upravnega odbora ruskega državnega naftnega podjetja Rosneft in zavrnil kandidaturo za mesto v upravnem odboru Gazproma. Sicer zagovornik plinovoda Severni tok, po katerem ruski plin po Baltskem morju teče v Nemčijo, je po navedbah portala LinkedIn predsednik odbora delničarjev družbe Nord Stream AG. Pravi, da ne verjame, da bi njegova oddaljitev od Putina pripomogla k izboljšanju razmer, poroča Reuters.

Vladimir Putin in Gerhard Schröder | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

13.20 Ukrajinski obveščevalci aretirali Putinovega vohuna

Ukrajinska tajna služba je objavila posnetek aretacije ruskega vohuna. Ukrajinci trdijo, da so aretacijo izvedli na območju Dnepropetrovske regije, a natančna lokacija ni znana.

Na videoposnetku vidimo, kako se moški odpravi proti parkiranemu avtomobilu, ko ga v nekem trenutku obkolijo oboroženi ukrajinski tajni agenti in podrejo na tla. Aretirali so ga, ker naj bi ruski vohun zbiral podatke, ki so jih Rusi uporabili za raketni napad v regiji. 

13.17 Rusija naj bi uničila skladišče orožja na zahodu Ukrajine

Rusija je danes zatrdila, da je uničila skladišče orožja na zahodu Ukrajine v bližini Lvova. "Z natančnimi raketami dolgega dosega je bilo blizu mesta Radehiv pri Lvovu uničeno skladišče tujega orožja, ki ga je Ukrajina dobila iz Poljske," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki ni navedlo podrobnosti o domnevno uničenem orožju.

Zahodni del Ukrajine, kjer leži Lvov, je sicer redko tarča ruskih napadov. O eksplozijah na območju blizu meje s Poljsko pa so v torek zvečer poročale ukrajinske oblasti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega so v Moskvi sporočili, da so uničili štiri skladišča raket, topniškega orožja in opreme blizu Mikolajeva na jugu Ukrajine ter v doneški regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je tudi dejal, da je bilo na območju Mikolajeva ubitih več kot 50 ukrajinskih vojakov, poroča dpa, ki dodaja, da navedb ni mogoče preveriti na terenu.

Proruski separatisti v Donecku pa so sporočili, da so zasedli dve vasi jugovzhodno od kraja Bahmut, česar prav tako ni mogoče neodvisno preveriti. Ukrajinska vojska je sicer poročala o obstreljevanju vasi južno od Bahmuta in obenem zatrdila, da so nekatere napade uspešno odbili.

12.56 Prva ladja z ukrajinskim žitom uspešno prestala pregled

Prva tovorna ladja z ukrajinskim žitom, ki je na poti iz Ukrajine od začetka ruskega napada na to državo februarja, je danes prestala inšpekcijski pregled v Istanbulu v Turčiji, so sporočile turške oblasti. Ladja Razoni, ki v Libanon pelje 26 tisoč ton ukrajinske koruze, bo kmalu nadaljevala pot.

S turškega obrambnega ministrstva so sporočili, da je 20 inšpektorjev iz Rusije, Ukrajine, Združenih narodov in Turčije končalo inšpekcijski pregled ladje, kar ji bo omogočilo nadaljevanje poti proti libanonskemu Tripoliju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pregled je trajal približno eno uro, naloga inšpektorjev pa je bila ugotoviti, da na ladji ni nepooblaščenega tovora, kot je orožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ladja, ki je v skladu z dogovorom o izvozu ukrajinskega žita v ponedeljek zjutraj izplula iz Odese, je v Istanbul prispela v torek.

Na ladji Razoni, ki pluje pod zastavo Sierre Leone, je 26 tisoč ton koruze. Gre za prvo pošiljko v okviru dogovora, ki sta ga 22. julija v Istanbulu ob posredovanju Združenih narodov in Turčije podpisali ukrajinska in ruska stran.

12.15 Rusi povsod iščejo zaveznike

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na današnjem srečanju v Mjanmaru tam vladajoči vojaški hunti izrazil podporo Moskve. Kot je dejal, jo podpirajo pri njenih prizadevanjih za "stabilizacijo države", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta država v jugovzhodni Aziji je v resni politični krizi, odkar je vojaška hunta februarja lani v državnem udaru prevzela oblast. Po podatkih tamkajšnjih nevladnih organizacij je bilo v zatiranju opozicije ubitih več kot 2.100 ljudi, 15 tisoč so jih aretirali.

Mjanmar in Rusija ohranjata tesne diplomatske in gospodarske odnose, ki sta jih v zadnjih mesecih še okrepila zaradi svoje vse večje izolacije v mednarodni skupnosti prav zaradi lanskega državnega udara mjanmarske hunte in letošnjega ruskega napada na Ukrajino. Rusija hunti kot ena njenih glavnih zaveznic prodaja predvsem orožje.

8.51 ZDA tokrat s sankcijami tudi proti Putinovi zaupnici Kabajevi

ZDA so v torek napovedale nov krog sankcij proti pripadnikom ruske elite, med katerimi je tudi nekdanja ruska telovadka in domnevna partnerka ruskega predsednika Vladimirja Putina Alina Kabajeva. Kabajevi bo odslej prepovedan vstop v ZDA.

Sankcije proti njej in drugim posameznikom, ki so povezani s Putinovim režimom, poleg prepovedi potovanj v ZDA vključujejo zamrznitev premoženja v ZDA, če ga tam seveda sploh še imajo.

Sankcije proti Kabajevi je ameriški State Department med drugim utemeljil s tem, da je na čelu holdinga National Media Group, ki ima pomembne deleže v skoraj vseh večjih ruskih državnih medijih in promovira vojno proti Ukrajini. Proti Kabajevi sta sicer že pred tem sankcije uvedli EU in Velika Britanija.

ZDA so uvedle še sankcije proti oligarhu Andreju Grigorjeviču Gurjevu, ki je ali je vsaj bil lastnik največjega posestva v Londonu za Buckinghamsko palačo, na katerem stoji graščina s 25 spalnicami. Gurjevu bodo med drugim zaplenili 120 milijonov dolarjev vredno jahto.

Sankcije so doletele tudi oligarhovega sina Andreja Andrejeviča Gurjeva in njegovo investicijsko podjetje Dzhi AI Invest.

8.33 Ukrajinski obveščevalci: Tako je Rusija rušila Ukrajino prek spleta

Ukrajinska obveščevalna agencija je sporočila, da ji je uspelo identificirati več kot milijon lažnih profilov na spletnih družabnih medijih, ki so sistematično širili dezinformacije, poroča Kyiv Independent.

Spletni nepridipravi naj bi ob podpori neimenovanih ukrajinskih politikov, ki bi oblast najraje iz Kijeva prenesli v Moskvo, delovali iz ukrajinske prestolnice. Med tarčami napadov so bile vse pomembnejše institucije v državi, ki vodijo upor proti ruskemu okupatorju. Več podrobnosti o delovanju skupine ni znanih.

8.11 Neuradno: Iran oborožuje Ruse

Iran naj bi Rusiji pomagal z dostavo brezpilotnih letalnikov, poroča Kyiv Independent. Poleg samih dronov naj bi iranski režim v Rusijo poslal tudi strokovno osebje, ki bo ruske vojake naučilo uporabljati orožje. 

7.42 Ukrajinci zbrali več kot 20 milijonov evrov donacij za vojsko dronov

Na spletni platformi United24, prek katere Ukrajina zbira donacije za boj proti ruskemu okupatorju, so uspešno zaključili še eno kampanjo. Tokrat so ljudje donirali več kot 20 milijonov evrov za nakup brezpilotnih letalnikov, ki jih ukrajinska vojska krvavo potrebuje. Največ donacij je prišlo od prebivalcev ZDA, Velike Britanije, Irske, Švice, Avstralije in Izraela.

 

Ne spreglejte