SiolNET. Novice Svet
4,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kalifornija še vedno v plamenih, domove zapustili tudi številni zvezdniki #foto #video

4,29

termometer

Požar Kalifornija | Požar je prišel do Paradisa tako hitro, da so gasilci lahko le pomagali pri nenadni evakuaciji, z gašenjem pa se niso imeli časa ukvarjati, saj je šlo za reševanje golih življenj. | Foto: Reuters
Požar je prišel do Paradisa tako hitro, da so gasilci lahko le pomagali pri nenadni evakuaciji, z gašenjem pa se niso imeli časa ukvarjati, saj je šlo za reševanje golih življenj. Foto: Reuters

Požar, ki je izbruhnil v četrtek na severu Kalifornije, se tako bliskovito širi, da je v petek zajel območje, veliko 280 kvadratnih kilometrov, in na svoji poti proti severu požgal celotno mesto Paradise. Svoje domove so morali zapustiti tudi številni zvezdniki, ki so na družbenih omrežjih objavili fotografije hudega požara. 

Večini je uspelo uiti na varno, do večera so odkrili pet požganih trupel, številne ljudi pa pogrešajo.

Požar je prišel do Paradisa tako hitro, da so gasilci lahko le pomagali pri evakuaciji, z gašenjem pa se niso imeli časa ukvarjati, saj je šlo za reševanje golih življenj. Ukaz za evakuacijo je prišel nenadoma in na ceste se je podalo praktično vseh 27.000 prebivalcev, zaradi česar je prišlo do zamaškov in ljudje so morali bežati peš.

Požar Kalifornija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ognjeni zid

Vozniki so na poti naleteli na ognjeni zid, ki je obkrožal mesto, in se v paniki zaletavali ali skakali iz vozil in bežali. Povzročili so zamaške, gasilci in policisti pa so pozivali druge, naj zapustijo vozila in jim sledijo peš na varno. Požar jih je spremljal proti severu in zahodu.

I feel very vulnerable posting this but I feel I should. My hometown of Paradise is on fire. My family is evacuated and safe. Not all my friends are safe. It's very surreal. Things always work out, but the unknown is a little scary.

Posted by Brynn Parrott Chatfield on Thursday, November 8, 2018

Severno od Paradisa, ki leži okoli 300 kilometrov severno od San Francisca, so ukazali evakuacije dveh manjših mest, zahodno od Paradisa pa je gasilcem uspelo požar ustaviti tik pred mestom z 90.000 prebivalci Chico. Begunci iz Paradisa so si lahko potem malce oddahnili in začeli razmišljati o uničenju in pogrešanih.

Za požarom je ostalo več tisoč uničenih objektov in dolge kolone požganih vozil. Iz nekaterih so do večera potegnili pet požganih trupel, verjetno pa jih bo še več.

Evakuacija tudi v mestu slavnih zvezd Malibu

Gori spet tudi na jugu Kalifornije in oblasti so ukazale evakuacijo celotnega bogatega mesta Malibu s 13.000 prebivalci. Skupaj so po Kaliforniji do petka zvečer evakuirali 13.000 ljudi. Iz Malibuja bežijo tudi številne slavne hollywoodske zvezde.

Med njimi je Lady GaGa, ki je na svojem Instagramu objavila videoposnetke in fotografije velike dimne zavese, zraven pa pripisala, da moli za vse, ki jih je ujel požar. 

Požar Kalifornija | Foto: Posnetek zaslona / Instagram Foto: Posnetek zaslona / Instagram

Požar je pretresel tudi družino Kardashian Jenner. Kylie je na svoj Instagram zapisala: "Ogenj je zelo blizu moje hiše. Upam, da so vsi na varnem. Upam na najboljše." Njena sestra Kendall je zapisala, da je žalostna za svoj dom in dodala, da moli za vse. Njuna starejša sestra Khloe Kardashian pa je na Twitter zapisala, da zaradi požara ne more spati, saj je preveč živčna. 

Požar Kalifornija | Foto: Posnetek zaslona / Instagram Foto: Posnetek zaslona / Instagram

Da se je moral izseliti, je zapisal tudi režiser Guillermo del Toro, ki je med drugim režiral filme Oblika vode, Favnov labirint in Hellboy. Požar se nevarno približuje tudi hiši WIlla Smitha in Jade Pinkett, ki sta na Instagramu objavila fotografijo in pripisala, da se pripravljajo na morebitno evakuacijo.

Za svoj dom v Malibuju se boji tudi znana pevka Cher, v skrbeh pa je tudi Iggy Azalea in številni drugi. 

Južni požar, ki divja v gorovju Santa Monica, se pomika proti Tihemu oceanu, gori pa tudi bolj zahodno v okrožju Ventura in tudi ta požar se pomika proti oceanu. Požari se hitro širijo zaradi močnih vetrov in suhega vremena brez vlažnosti.

 

 

Oglasil se je tudi Donald Trump

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je krivdo za uničujoče požare pripisal slabemu upravljanju z gozdovi. "Nobenega razloga ni za te obsežne, smrtonosne in drage gozdne požare, razen tega, da je upravljanje gozdov slabo," je tvitnil danes iz Pariza, kamor je prispel v petek, da bi se udeležil osrednje slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne.

Izpostavil je, da zaradi katastrofalnega upravljanja gozdov vsako leto pristojnim službam namenijo milijarde dolarjev in so izgubljena številna življenja. Zagrozil je z ukinitvijo zveznih sredstev za ta namen, če se razmere ne bodo popravile. Kalifornijo sicer vodijo demokrati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin