Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2022,
14.53

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

gradnja obletnica potres Petrinja

Četrtek, 29. 12. 2022, 14.53

1 leto, 3 mesece

Pozabljena Petrinja: "Hvala za šest hiš, zgrajenih v dveh letih"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Petrinja | Materialna škoda je bila ogromna, doslej je vlada obnovila le šest hiš.  | Foto STA

Materialna škoda je bila ogromna, doslej je vlada obnovila le šest hiš.

Foto: STA

Nekaj sto prebivalcev Petrinje je danes, ko mineva drugo leto od rušilnega potresa v osrednji Hrvaški, protestiralo zaradi prepočasne popotresne obnove. Vlada je v dveh letih obnovila šest hiš. Nad počasno obnovo je danes nezadovoljstvo izrazil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki pa ob obletnici potresa ni obiskal prizadetih območij.

Protest "zahvale za neukrepanje" v Petrinji je organiziralo gibanje Petrinjska pomlad. "Cilj je, da celotni državi in tistim, ki izvajajo obnovo, pokažemo, da nismo zadovoljni z njenim potekom oziroma da preusmerimo pozornost na to, da obnove še vedno ni," je za hrvaški časnik Večernji list povedala članica gibanja Ivana Palaić. Opozorila je, da je država obnovila manj kot deset hiš in ni zgradila niti ene stanovanjske zgradbe.

"Hvala, ker živim ob ruševini", "Hvala za šest hiš, zgrajenih v dveh letih", "Hvala za vsako solzo iz kontejnerja", se je glasilo nekaj napisov na transparentih.

Petrinja
Novice Nova tragedija v pred dvema letoma porušeni Petrinji: v kontejnerskem naselju umrl dojenček

Prebivalci so v znak "zahvale za neukrepanje" organizirali protest.  | Foto: STA/Katja Kodba Prebivalci so v znak "zahvale za neukrepanje" organizirali protest. Foto: STA/Katja Kodba "Država ne dela absolutno nič" 

"Država ne dela absolutno nič, da bi obnovila središče Petrinje. Petrinjci so nezadovoljni, Petrinjci menijo, da si zaslužijo več, Petrinjci si želijo običajno življenje," je še dejala.

Prebivalka Petrinje Nadija Sijamhodžić je za Večernji list poudarila, da se v Petrinji ne živi, ampak preživlja. "Malo v pločevinkah, malo v porušenih hišah, ampak iz upora ostajamo tu," je še dejala in novinarju pokazala transparent s fotografijo Plenkovića.

Plenković danes ni prišel v Petrinjo 

Plenkovića in drugih predstavnikov vladnega vrha v Petrinjo danes ni bilo. Premier se je obletnice potresa, ki je 29. decembra 2020 prizadel osrednjo Hrvaško oziroma regijo Banovina, dotaknil zgolj na seji vlade.

"Del, s katerim smo zadovoljni, se nanaša na nekonstrukcijsko obnovo, na gradnjo večstanovanjskih stavb. V Petrinji bi morali končati 130 stanovanj do konca poletja. To, kar ni dobro, česar se zavedamo, je konstrukcijska obnova in gradnja nadomestnih hiš. To, da pospešimo te procese, je ena od glavnih nalog za leto 2023," je ocenil Plenković.

Petrinja
Novice Petrinja: Plenkoviću vrgli kepo snega in mu glasno žvižgali #video
Petrinja
Novice Reportaža: leto dni po potresu ljudje v Petrinji še vedno životarijo #video
Ne spreglejte