SiolNET. Novice Svet
5,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Potrjena nova različica koronavirusa

5,15

termometer

Virologi s Pasteurjevega inštituta v Parizu so sekvencirali genom pristne različice, imenovan deltakron, in ga tudi uradno potrdili. Primeri so bili potrjeni v več regijah Francije, kjer kroži že od začetka januarja, dva primera so potrdili tudi v ZDA. Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so 9. marca na sestanku povedali, da so različico našli še na Nizozemskem in Danskem, poroča Sky News. 

Prejšnji mesec je britanska zdravstvena varnostna agencija razkrila, da je bil primer okužbe z deltakronom odkrit pri osebi, ki je zbolela tako za omikronom kot tudi delto. 

Znanstveniki pravijo, da je glavnina različice izpeljana iz delte, del, ki napada človeške celice, pa je iz omikrona.

Kombinirani virusi nastanejo, ko je nekdo okužen z dvema različicama hkrati, njihove celice pa se nato razmnožujejo skupaj, so pojasnili in dodali, da je le vprašanje časa, kdaj bo potrjenih več primerov.

Kot je povedala Maria Van Kerkhove iz Svetovne zdravstvene organizacije, "je bila ta mutacija glede na intenzivno širjenje tako omikrona kot delte pričakovana". 

Kako nevarna je nova različica?

Kot vemo, je okužba z različico delta povzročila hujši potek bolezni, medtem ko je bil omikron bolj nalezljiv. Kljub temu znanstveniki poudarjajo, da je zdaj v človeški populaciji precejšnja imunost proti obema različicama, tako da vsaj za cepljene in že prebolele nova različica ne predstavlja nevarnosti, prav tako ne bodo potrebna nova cepiva. 

William Lee, glavni znanstveni uradnik v Helixu, laboratoriju s sedežem v Kaliforniji, ki sekvencira vzorce covid-19, je dejal, "da se število okuženih z novo različico verjetno ne bo dvignilo na raven zaskrbljenosti".

Prav tako je potrdil, da pri deltakronu niso opazili resnejših bolezenskih znakov in da bodo študije še naprej spremljale njene učinke.

Predsednik republike Borut Pahor je danes, na dan, ko je minilo dve leti od prve smrti osebe s covid-19 v Sloveniji, v parku Mihe Potočnika na ljubljanskih Žalah položil venec k spominski vrbi. Ta je bila lani posajena kot simbol žalovanja in sočutja do svojcev umrlih zaradi covid-19, so spomnili v predsednikovem uradu.
Shenzhen, Kitajska Novice Velemesto zaradi izbruha koronavirusa zaprlo javno življenje Barack Obama Novice Barack Obama okužen s koronavirusom omikron covid-19 Novice Znane so številke: toliko okužb so potrdili v nedeljo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin